niedziela, 25 sierpnia 2019

Cukinia kiszona z tymiankiem.

Warzywa kiszę przez cały rok, skład kiszonek ulega zmianie zgodnie z porami roku. 
Do kiszonek używam takich warzyw na jakie akurat jest sezon. 
Latem robienie kiszonek jest niezwykle wdzięcznym i przyjemnym zajęciem. Bogactwo produktów zachęca do eksperymentów kulinarnych i próbowania nowych, czasem niekonwencjonalnych połączeń. W robieniu kiszonek w zasadzie ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, bo ukisić można niemal każdy produkt.
Oprócz zabawy z łączeniem składników kiszonek, można schodzić z utartych szlaków kulinarnych władając do słoików warzywa pokrojone w sposób inny niż zazwyczaj się to robi. Niech ilustracją tego o czym piszę będzie przepis na Kiszone warzywa na zimę, czy kiszone warzywa.

Cukinię kiszoną z tymiankiem, pokroiłam w cieniutkie plastry. Dzięki temu kisiła się zaledwie dwa dni. Dodatek świeżego tymianku nadał kiszonce delikatny ziołowo-żywiczny posmak.





Składniki:
  • 1/2 kg małych zielonych cukinii
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. gałązek świeżego tymianku
  • 10 gałązek kopru

Zalewa:
  • 1 litr zimnej, przegotowanej wody
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej (sól do przetworów)

Przygotowanie:
  • Cukinie umyć, pokroić za pomocą obieraczki (lub mandoliny do warzyw) wzdłuż, na cienkie plastry.
  • Do dużej miski przełożyć plastry cukinii, dodać gorczycę, pokrojony w plastry czosnek oraz gałązki kopru i tymianku. Wymieszać składniki kiszonki, a następnie przełożyć do słoika (u mnie o pojemności 0,6 l) lub kamionkowego garnka.
  • Wymieszać składniki zalewy i wlać do słoika tyle, aby zakryć cukinię. 
  • Ponieważ kiszenie odbywa się w warunkach beztlenowych, podczas kiszenia cukinia powinna być całkowicie przykryta zalewą. Na wierzch kiszonki można położyć mały talerzyk i obciążyć go słoikiem z wodą lub kamieniem.
  • Słoik z kiszonką ustawić na talerzu, ponieważ podczas fermentacji część zalewy może ,,uciec" ze słoika.
  • Po 2-3 dniach cukinia będzie ukiszona. 
  • Słoik należy przechowywać w lodówce, aby spowolnić proces kiszenia, czyli żeby cukinia nie kwaśniała coraz bardziej.

Smacznego

3 komentarze:

  1. ten rok bogaty w to warzywo przyda sie ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie kisiłam cukinii!Teraz mam jej duźo ,spróbuję!Dzięki za przepis!Tylko nie mam świaźego tymianku!Czy mogą być nasiona ,ten torebki? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie używałam nasion tymianku w kuchni więc nie wiem jaki będzie efekt smakowy. Na pewno bardzo dobrze będzie smakować cukinia kiszona z baldachami kopru lub nasionami kopru, albo tak jak ja kisiłam - z zielonymi gałązkami kopru.

    OdpowiedzUsuń