Dobrze, że sezon szparagowy nie trwa cały rok, bo jest szansa, że rodzina znienawidziłaby tartę ze szparagami. Kiedy w sklepach pojawiają się szparagi, to piekę tą tartę bardzo często. Jest tak smaczna, że zapowiedź, że będzie na obiad lub kolację, domownicy witają z entuzjazmem.
Przy okazji gotowania wg Pięciu Przemian, natrafiłam na przepis na spód do tarty z domieszką mąki z amarantusa, okazał się tak genialny, że teraz tylko taki piekę. W dzisiejszym przepisie użyłam mąki z amarantusa i mąki pszennej, aby zbyt mocny smak spodu nie zdominował delikatnych szparagów. Ciasto przygotowuje się w kilka chwil, zagniata błyskawicznie i nie trzeba go schładzać, bo użytym tłuszczem jest oliwa.
Smak tarty ze szparagami ,,chodził za mną" od kilku dniu, przed pójściem do sklepu nie powstrzymała mnie nawet wiosenna burza;) |
Mmmm szparagi wyglądają pysznie, z tej pięknej botwinki, zrobiłam gołąbki. |
Obróbka szparagów - trzeba oderwać i odrzucić ,,zdrewniałą końcówkę" i odłożyć główki, bo będą gotowały się tylko chwilę. |
Na podpieczonym spodzie tarty, ułożyć obgotowane szparagi. |
Dodać jajka z jogurtem, ale nie za dużo, aby szparagi nie były całkiem zatopione. |
Jeszcze tylko odrobina sera i pieczemy 20 minut. |
Po upieczeniu trzeba pozostawić tartę do lekkiego przestudzenia przed pokrojeniem ... |
... na zimno też jest pyszna;) |
Składniki farszu:
Składniki ciasta:
- duży pęczek zielonych szparagów
- 3 jajka eko
- mały jogurt naturalny (ok. 150 g) można użyć śmietany
- kilka łyżek utartego sera grana padano
- sól do smaku
- cukier do gotowania szparagów
Składniki ciasta:
- 1 szklanka mąki z amarantusa
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie ciasta:
- Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę wody.
- Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.
- Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
- Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!
Przygotowanie farszu:
- Ugotować szparagi al dente w mocno osolonej i posłodzonej wodzie.
- Wyłożyć szparagi na schłodzony spód tarty.
- Ubić jajka i jogurt, wylać na szparagi.
- Utrzeć ser i posypać tartę.
- Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek.
Smacznego
Jeśli lubisz proste, zdrowe dania warzywne, może zainteresują Cię:
Sałatka z fenkułem i orzechami
Krem z pieczonych warzyw
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Dietetyczna zupa z dyni i imbiru
Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem
Jeśli lubisz proste, zdrowe dania warzywne, może zainteresują Cię:
Sałatka z fenkułem i orzechami
Krem z pieczonych warzyw
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Dietetyczna zupa z dyni i imbiru
Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz