czwartek, 22 maja 2014

Krem z pieczonych buraków

Krem z młodych, pieczonych buraków to kolejna potrawa, którą warto przygotować w sezonie nowalijkowym. Buraki są teraz najsmaczniejsze i nie mają jeszcze specyficznego ziemistego posmaku. Dzięki upieczeniu buraków, zupa zachowa pełnię wartości odżywczych i będzie miała piękny kolor. Krem z buraczków mojego pomysłu ma słodko-kwaśny smak, z wyraźną nutą selera i tymianku. Słodycz zupy przełamuje dodatek sera feta.


Składniki:
  • 1 kg młodych buraków
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 ugotowane marchewki (z bulionu)
  • 2 łodygi (pałki) selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • listki z kilku gałązek świeżego tymianku
  • sól, papryka w proszku - do smaku
  • ocet balsamiczny lub sok z cytryny do smaku
  • kawałek sera feta
Przygotowanie:
  • Buraki umyć, ułożyć na blaszce do pieczenia, dodać szklankę wody, blaszkę szczelnie przykryć folią aluminiową. Buraki piec do miękkości ok. 1 godz. i 20 min., w temp. 200 stopni.
  • Po wystudzeniu obrać buraki ze skórki i pokroić w kostkę.
  • W benderze zmiksować na gładką masę: buraki, marchewki, selera naciowego (obranego z włókien), czosnek, tymianek.
  • Zmiksowane warzywa rozprowadzić bulionem, do uzyskania kremu.
  • Zupę doprawic solą, papryką, octem balsamicznym
  • Zagotować zupę przez chwilę, ale nie gotować dłużej. 
  • Przed podaniem dodać pokruszony ser feta i listki botwinki.
Smacznego

Jeśli lubisz potrawy z buraków, może zainteresują Cię:
Botwinka
Sos rosyjski na zimno
Gravlax a la tuńczyk
Sałatka śledziowa z burakami
Kwas z buraków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz