sobota, 26 kwietnia 2014

Palmiery z cynamonem

Palmiery, ciastka z karmelizowanego ciasta francuskiego, przygotowuje się w kilka minut. Smakują wyśmienicie i zawsze się udają. Jeśli macie dziecko, które bardzo chce pomagać w kuchni (ja takie mam;) to może bez mała własnoręcznie zrobić palmiery. Dorosłym pozostanie upieczenie ciastek.



Składniki:
Gotowe ciasto francuskie (275 g)
4 płaskie łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Rozwinąć zrolowany arkusz ciasta francuskiego.
Cukier i cynamon wymieszać, następnie posypać całą powierzchnię ciasta. 
Cukier należy delikatnie wgnieć w ciasto, najlepiej dłonią, aby nie zdeformować ciasta.
Zrolować ciasto z dwóch krótszych boków ciasta, tak aby ruloniki ,,spotkały się" po środku arkusza ciasta.
Zwinięte ciasto pokroić na plastry o grubości 1 cm. Plastry ciasta przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. 
Piec 10 minut w temperaturze 210 stopni. 

Smacznego

środa, 23 kwietnia 2014

Sałatka jajeczna z twarogiem

Pasty, sałatki z dodatkiem jajek cieszą się wielkim uznaniem mojego dziecka, które wytrwale odmawia jedzenia wędlin. Dlatego często tworzę ,,coś" na kanapki, dziś jest to bardzo wiosenna sałatka z jajek i twarogu. Kilka składników i sporo zieleniny dało zaskakująco pyszny efekt:)



Składniki:

  • 3 ugotowane jajka eko
  • 10 dkg twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypiorek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • rzeżucha
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Jajka i twaróg pokroić w kostkę. 
  • Zieleninę drobno posiekać.
  • Składniki sałatki wymieszać z jogurtem, majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem.


Smacznego

sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy z czekoladą

Mazurek kajmakowy wg mojego przepisu smakuje nawet przeciwnikom mazurków. Ma kruchy spód, warstwę kwaśnej konfitury, delikatny kajmak i polewę z gorzkiej czekolady. Nie jestem wielbicielką ciast, szczególnie tych baaardzo słodkich. Starałam się, aby mazurek nie był przesłodzony i miał różne, dokładnie wyczuwalne smaki.





Składniki:
Ciasto na blachę o wymiarach 23 x 23 cm
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany (18%)
  • szczypta soli


Kajmak:
  • 2 szklanki śmietanki tortowej 36%
  • 8 płaskich łyżek drobnego cukru
  • ziarenka 1 laski wanilii
  • duża szczypta soli


Polewa czekoladowa:
  • 1 gorzka czekolada (90 g)
  • 30 g masła


Ponadto:
  • Konfitura z czarnej porzeczki
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa


Przygotowanie:
  • Zagnieść ciasto ze składników na ciasto. Jeśli będzie trudno zagnieść ciasto, to można dodać jeszcze odrobinę śmietany.
  • Zagniecione ciasto, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić w lodówce.
  • Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm i przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Dodatkowo uformować z rozwałkowanego ciasta, brzeg wokół spodu ciasta.
  • Przed pieczeniem, nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni.
  • Piec ciasto przez 20 w temp. 200 stopni do uzyskania złotego koloru.


Kajmak:
  • Składniki kajmaku dokładnie wymieszać, gotować na wolnym ogniu 2,5-3 godziny, mieszając co kilka minut. 
  • Kajmak gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. 
  • Na przestudzonym cieście rozsmarować ok. 0,5 cm warstwę konfitury z czarnej porzeczki.
  • Następnie wyłożyć przestudzony kajmak, wyrównać jego powierzchnię, pozostawić do stężenia kajmaku (2-3 godziny).
  • W rondelku rozpuścić czekoladę i masło. Lekko przestudzoną polewę czekoladową, przełożyć na kajmak i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.


Smacznego 



poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Łosoś w galarecie

Jak zrobić smaczną, przezroczystą i ciekawą w formie galaretkę. Nic trudnego, trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a efekt będzie wspaniały. 
Pewnie zdarzyło się Wam na imieninach u cioci, nałożyć na talerz galaretkę, która okazała się niejadalna. Wygotowane mięso z chrząstkami, warzywa rozgotowane, a galareta mdła. Co tu zrobić? Ciocia oczekuje pochwał za swoje dzieło - w końcu jak każda praktyczna gospodyni, sprytnie zutylizowała resztki z rosołu, oblewając je galaretą;) W tej sytuacji pozostaje liczyć na pomoc psa, siedzącego pod stołem :)
Aby Wasi gości nie dokarmiali domowych czworonogów, wystarczy użyć: produktów dobrej jakości (nie resztek z obiadu;), dobrze doprawić i sklarować bulion oraz estetycznie ułożyć składniki galarety. Proste?
Dziś zrobiłam łososia w galarecie, za foremki posłużyły skorupki jajek. Jajka należy sparzyć wrzątkiem, następnie delikatnie stłuc szerszą końcówkę jajka i wylać jajko. Skorupkę wypłukać wrzątkiem i wypełnić składnikami galaretki. Opis wykonania galaretki znajdziecie poniżej. 
Zazwyczaj do galaretek używam roślinnej substancji żelującej agar-agar. Takie galaretki mają delikatniejsza konsystencję, niż robione z żelatyny. I dlatego miałam kłopot z wyjęciem agarowej galaretki ze skorupki, tak aby jej nie zniszczyć. Następnym razem użyję żelatyny, co i Wam polecam.



Składniki:
Nie podaję dokładnie ilości składników, bo trudno określić ile galaretki i składników użyjecie do galarety

  • filet z łososia bez skóry
  • bulion warzywny (marchew, pietruszka, seler lub seler naciowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny)
  • kilka różyczek brokuła
  • marchewka 
  • groszek mrożony lub z puszki
  • kilka łyżeczek kawioru
  • kilka gałązek kkoperku
  • żelatyna w ilości wg wskazań producenta + 1-2 łyżeczki więcej
  • sól, pieprz - do smaku
  • skorupki jajek kurzych


Do klarowania bulionu:
  • na 1,5 litra bulionu - 2 białka kurze i 2 łyżeczki octu

Przygotowanie:
  • Z marchwi, pietruszki i selera ugotować bulion, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Łososia zanużyć w niewielkiej ilości gorącego bulionu, tak aby zakrywał rybę i gotować 5 minut, na bardzo małym ogniu. 
  • Wyłączyć gaz i pozostawić rybę w bulionie do przestudzenia. Wyjąć rybę, odcedzić na sicie, podzielić na cząstki.
  • Bulion przecedzić przez sito, aby usunąć resztki z gotowanej ryby.
  • Do zimnego bulionu dodać ocet i białka - dokładnie wymieszać trzepaczką. Podgrzewać bulion aż utworzy się na powierzchi biała, gruba piana.
  • Przecedzić bulion przez tetrową pieluchę lub wyłożyć sito kilkoma warstwami gazy.
  • Po odcedzeniu otrzymujemy klarowny wywar, do którego należy dodać żelatynę. Najlepiej zastosować się do wskazań producenta żelatyny. 
  • Warzywa do galarety ugotować do miękkości i pokroić na małe kawałki.
  • Do każdej skorupki włożyć 1/2 łyżeczki kawioru, kawałki łososia i warzywa, zalać przestudzona galaretką. Skorupki z galaretą wstawić w wytłoczki do przechowywania jajek i chłodzić w lodówce ok. 2 godzin. 
  • Gdy galareta stężeje, lekko obstukać skorupki i obrać jak ugotowane jajka.
Smacznego



piątek, 11 kwietnia 2014

Wielkanocny sernik gotowany

Sernik gotowany przygotowuje się ekspresowo, bez większego wysiłku. Sernik jest pysznie kremowy, aromatyczny i wilgotny. Dodatek bakalii  i polewa z gorzkiej czekolady sprawiają, że ciasto ma prawdziwie świąteczny charakter.
Smak i konsystencja tego sernika kojarzy mi się z wielkanocną paschą. 




Składniki:
  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego lub twaróg tłusty zmielony 3 razy
  • 3 jajka eko
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • paczka herbatników (użyłam owsianych pełnoziarnistych)
  • 1 budyń waniliowy (60 g)
  • 1 buteleczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego (9 ml) lub opakowanie cukru waniliowego
  • bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszona żurawina - ilość dowolna, zależna od upodobań - dodałam 1szklankę tej mieszanki bakaliowej
Polewa czekoladowa:
  • 90 g gorzkiej czekolady 
  • 30 g masła

Przygotowanie:
  • W dużym garnku z grubym dnem wymieszać jajka i cukier - utrzeć na jednolitą masę.
  • Dodać twaróg i starannie wymieszać.
  • Garnek postawić na kuchence na małym ogniu i mieszać masę, co jakiś czas.
  • Gdy masa serowa zaczyna bulgotać, a na jej powierzchni pojawią się ,,bąble", dodać budyń i bardzo dokładnie wymieszać,. Od tego momentu nie przestawać mieszać.
  • Gdy masa serowa zacznie gęstnieć, dodać bakalie.
  • Masę wylać do tortownicy (otwieranej) wyłożonej pokruszonymi herbatnikami.
  • Po przestudzeniu, wstawić sernik do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.


Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na bardzo małym ogniu - po uzyskaniu jednolitej masy, wylać polewę na schłodzony sernik.

Smacznego

czwartek, 10 kwietnia 2014

Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu

Dziś propozycja dla amatorów mocnych smaków. Aby Was nie zanudzić potrawami na Wielkanoc, przygotowałam danie inspirowane kuchnią koreańską. Jest to bardzo swobodna interpretacja przepisu na Kimchi bokkeumbap, czyli smażony ryż z kimchi. 
Koreańczycy najczęściej podają to danie z dodatkiem mięsa lub jajkiem sadzonym, całość obficie posypując ,,posypkami".
Ryż zastąpiłam makaronem, zamiast mięsa użyłam tofu, a reszta składników jest zgodna z oryginalnym przepisem.
Makaron ryżowy doskonale nadaje się do łączenia z wyrazistymi składnikami. Mimo, że główne składniki są dosyć mdłe i neutralne w smaku, to kimchi nadaje bardzo decydowanego charakteru całości. Danie jest pikantne i kwaśne jednocześnie, z wyczuwalnym posmakiem oleju sezamowego.
Kilka informacji o kimchi i przepis na tą egzotyczną kiszonkę znajdziecie na moim blogu, w tym wpisie




Składniki na porcję dla 1 osoby:

  • 100 g makaronu ryżowego typu wstążki
  • 1/2 opakowania tofu naturalnego (90 g)
  • 1/2 szklanki kimchi z kwasem z kiszenia
  • 1/2 -1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki oleju arachidowego lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki lub jasnego sosu sojowego
  • posypka: prażony sezam, prażone glony nori


Przygotowanie:

  • Makaron ryżowy zanużyć w osolonym wrzątku, pozostawić pod przykryciem 3 minuty.
  • Tofu pokroić w kostkę, kimchi pokroić na mniejsze kawałki (jeśli kiszonka była grubo pokrojona).
  • Na patelni rozgrzać olej arachidowy i dodać olej sezamowy, następnie podsmażyć tofu i podlać łyżką sosu teriyaki.
  • Gdy tofu będzie dokładnie obsmażone dodać kimchi wraz z kwasem z kiszenia i resztę sosu teriyaki.
  • Sos doprowadzić do zagotowania, następnie dodać odcedzony makaron ryżowy. 
  • Potrawę pozostawić na patelni kilka chwil, do wchłonięcia sosu przez makaron.
  • Na suchej patelni krótko podprażyć sezam. 
  • Sprasowane glony nori (mata glonowa do sushi) prażyć na suchej patelni, a następnie pognieść na drobne kawałki.
  • Po wyłożeniu dania do miseczki, posypać prażonym sezamem i glonami nori.
Smacznego




wtorek, 8 kwietnia 2014

Sos rosyjski na zimno

Sos rosyjski ma piękny różowy kolor i wyrazisty smak. Sos można podać do pieczonych mięs serwowanych na zimno, wędlin, gotowanych jajek, sałatek i kanapek.




Składniki:
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (22 % tłuszczu)
  • 4 pełne łyżki gęstego majonezu
  • 1/2 szklanki marynowanych buraków
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Buraki, ogórki, cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić w kosteczkę i rozetrzeć.
  • Połączyć wszystkie składniki sosu, doprawić solą i pieprzem, wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego

piątek, 4 kwietnia 2014

Majonezowy sos tuńczykowy

Sos tuńczykowy jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs. Po pewnych modyfikacjach pasuje do wielu potraw: pieczonego mięsa, wędlin, pasztetu, gotowanych jajek, gotowanych warzyw, sałatek makaronowych, smażonych ryb.



Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 4 czubate łyżki gęstego majonezu
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (dodać jeśli używacie tuńczyka w sosie własnym)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 fileciki sardeli w oleju
  • ewentualnie 1 łyżka musztardy - jeśli sos ma być bardziej ostry
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki kaparów
Przygotowanie:
  • Tuńczyka odsączyć z zalewy lub oleju.
  • Zmiksować tuńczyka i sardele na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Sos wstawić do lodówki, do schłodzenia na godzinę.
  • Sos podać udekorowany kaparami, posypany zielenina i posypany grubo mielonym czarnym pieprzem.
Smacznego

wtorek, 1 kwietnia 2014

Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym

Zupa chrzanowa jest mniej popularną zupą wielkanocną niż żurek. Chrzanowa wg tego przepisu jest kremowa i delikatna w smaku. Dobrze smakuje z jajkiem, bekonem lub w wersji wege - z wędzonym twarogiem lub wędzonym tofu. Zupę można zabielić śmietanką lub jogurtem.



Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/3 bulwy selera
  • 1 duża biała cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 8 szklanek wody
  • 5 łyżek chrzanu ze słoiczka lub 3 łyżki tartego chrzanu 
  • 1 łyżka soli (ewentualnie więcej do smaku)
  • 5 łyżek śmietanki kremówki lub jogurtu bałkańskiego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypiorek
  • jajko na twardo
  • kilka plastrów bekonu

Przygotowanie:

  • Do garnka wlać wodę i włożyć warzywa pokrojone w drobną kostkę.
  • Gotować ok 20 minut do miękkości warzyw.
  • Zmiksować zupę na krem i dodać chrzan oraz śmietanę. Doprawić zupę solą i pieprzem.
  • Zupę podać z jajkiem ugotowanym na twardo, bekonem wysmażonym na chrust i posypaną szczypiorkiem.


Smacznego

niedziela, 30 marca 2014

Pieczeń rzymska z białą kiełbasą

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczonych mięs. Pieczeń rzymską można podać z ziemniakami na obiad lub na zimno z chrzanem, sosem tuńczykowym lub sosem rosyjskim. Pieczeń jest dobrze przyprawiona i wyrazista w smaku. 



Składniki:
  • 50 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • 50 dkg mielonej cielęciny
  • 2 małe bułki
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka eko
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1,5 łyżeczki mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • bułka tarta 
  • biała kiełbasa

Przygotowanie:
  • Bułki namoczyć w wodzie, następnie mocno odcisnąć. 
  • Mięso, namoczone bułki, cebulę, czosnek, dwukrotnie zmielić.
  • Do mięsa dodać jajka i przyprawy - dokładnie wymieszać.
  • Z mięsa uformować klops, na środku ułożyć białą kiełbasę, dokładnie zakryć kiełbasę mięsem, ponownie uformować klops i obtoczyć w bułce tartej.
  • Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać szklankę wody.
  • Wstawić mięso do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. 
  • Pieczeń piec ok. 1,5 godziny, często polewając sosem, który zbiera się w naczyniu. Jeśli sosu jest mało, dodać szklankę wody.


Smacznego


piątek, 28 marca 2014

Kimchi - kiszona kapusta pekińska

Kimchi (kim czi) to przystawka z kiszonych warzyw z dodatkiem ostrych przypraw, pochodząca z kuchni koreańskiej. Najczęściej do jej przygotowania używa się kapusty lub ogórków. 
Kimchi ma ostro-kwaśny smak i bardzo intensywny zapach. Szczerze mówiąc - okropnie śmierdzi;)
Tradycyjnie kiszonka dojrzewała na tyłach koreańskiego domostwa, w glinianych garnkach, wkopanych w ziemię. W pełni rozumiem ten zwyczaj, wystarczy, że uchyli się przykrywkę pojemnika z kimchi, a po chwili czuć ten specyficzny zapach w całym domu. Mam nadzieję, że ten opis nie zniechęci Was do zapoznania się z przepisem;)
Kimchi spróbowałam w japońsko-koreańskiej restauracji, była podana jako przystawka do sushi. Pierwsze wrażenie było piorunujące, nie spodziewałam się tak intensywnego smaku kwaśnego i jednocześnie pikantnego. Od tego czasu zawsze zamawiamy dodatkową porcję kimchi, jest w nim coś uzależniającego. 
Jeśli jeszcze nie jedliście kimchi, a lubicie pikantne dania, to jest to przepis wart wypróbowania. Wkrótce przedstawię pomysły na wykorzystanie kimchi jako składnika gorących potraw.



Składniki:
  • 1 duża kapusta pekińska
  • 1 duża marchew
  • pęczek dymki bez cebulek
  • 2 płaskie łyżki utartego imbiru
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 płaska łyżka płatków chili
  • 1 płaska łyżka mielonego chili
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki sosu rybnego
  • 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego

Przygotowanie:
  • Kapustę pekińską przeciąć wzdłuż na pół, wyciąć głąb. Pokroić kapustę na 3 cm paski. 
  • Przełożyć kapustę do miski, dodać sól i delikatnie ugnieść, aby zmiękła, pozostawić na kilkanaście minut.
  • Następnie zalać kapustę zimną wodą, pozostawić kilka minut i odcedzić na sicie. Przepłukać pod bieżącą, zimną wodą. Pozostawić na sicie do odsączenia wody.
  • Marchew zetrzeć na tarce na plastry, dymkę pokroić w słupki.
  • Pozostałe składniki zmieszać i dodać marchew i dymkę. Powstałą ,,miksturę" wymieszać w misce z kapustą.
  • Przełożyć kapustę do glinianego garnka lub wyparzonego słoja, ugnieść, przykryć talerzykiem. 
  • Odstawić do ukiszenia na minimum 4 dni w temperaturze pokojowej.
  • Gdy kapusta będzie intensywnie kwaśna, przełożyć ją do lodówki.

Aby zapach kiszonej kapusty nie był zbyt uciążliwy, na glinianym garnku kładę złożoną  ściereczkę kuchenną, a na nią talerzyk.

Smacznego

środa, 26 marca 2014

Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym

   Bohaterem dzisiejszego posta jest olej z nasion dyni. Olej dyniowy pochodzi ze Styrii (kraj związkowy w południowej Austrii), w Polsce jest mało znany, choć dostępny w sklepach eko i dużych sieciach handlowych. Nie należy do najtańszych, ale warto wydać kilkadziesiąt złotych, bo to jeden z najzdrowszych i najszlachetniejszych olejów.
Olej ten tłoczony na zimno z nieprażonych pestek dyni jest ciemnozielono-brązowy, ma orzechowo-dymny zapach i smak. Olej dyniowy oprócz wyśmienitego smaku, jest również źródłem: dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, B1, B2, B6, A, C i D oraz potasu, selenu, cynku i fitosteroli.
Styryjczycy stosują olej z dyni jako dodatek do wielu dań. Jego orzechowy smak dodaje charakteru sałatkom, sałatom, zupom, daniom z makaronem, fasolą i deserom (np. lodom śmietankowym). Można go także podawać, tak jak oliwę z oliwek z kromką dobrego chleba lub chrupiącej bagietki.
   Gdy gdzieś wyjeżdżam, z zapałem próbuję regionalnych dań, szukając nowych smaków. Będąc z wizytą u mojej Siostry, która mieszka w Styrii, miałam okazję spróbować potraw z olejem dyniowym. I od tej pory jestem wielką fanką tego oleju. 
W każdym styryjskim zajeździe i gospodzie jest bar sałatkowy, a tam obowiązkowo znajdziemy plastry gotowanych ziemniaków, gotowaną fasolę, pikle oraz olej dyniowy i ocet jabłkowy. Próżno szukać tam kebabu czy pizzy. Austriacy bardzo cenią i promują lokalne produkty. Przy gasthofach (zajazdach) działają małe sklepiki, w których można kupić produkty regionalne. 
Uroczą opowieść o Styrii i oleju dyniowym możecie przeczytać tutaj.
Kuchnia styryjska jest ,,kuchnią ubogich", opartą na niewyszukanych produktach i taka jest dzisiejsza sałatka - prosta i smaczna.

Olej dyniowy ma tylko jedną wadę - jest niespieralny z ubrań;)


Butelka z olejem dyniowym
Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki sałatkowe
  • 1 cebulka szalotka
  • 1/2 szklanki zielonej fasolki
  • 1/2 szklanki białej fasoli (z puszki lub gotowanej)
  • plastry bekonu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, mielona wędzona papryka - do smaku
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 3-4 łyżki oleju dyniowego
  • ewentualnie 1/2 łyżki octu jabłkowego

Marynata do ziemniaków i szalotki:
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 łyżeczki octu jabłkowego
  • 250 ml wody (1 szklanka)

Przygotowanie:
  • Zmieszać składniki marynaty.
  • Ziemniaki ugotować w skórkach. Gdy będą jeszcze ciepłe, obrać ze skórek, pokroić na plastry o grubości 0,5 cm dodać szalotkę pokrojoną w cienkie plasterki - zalać marynatą. Ziemniaki odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Ziemniaki i szalotkę odcedzić na sicie z marynaty. 
  • Zieloną fasolkę ugotować do miękkości. 
  • Białą fasolkę odcedzić z zalewy.
  • Bekon zrumienić na suchej patelni, a następnie przełożyć na ręcznik papierowy.
  • Składniki sałatki ułożyć na talerzu, lekko posolić, oprószyć pieprzem i papryką oraz posypać szczypiorkiem.
  • Sałatkę skropić olejem dyniowym lub mieszanką oleju dyniowego i octu jabłkowego.
Smacznego

niedziela, 23 marca 2014

Chili con carne

Chili con carne, to bardzo smakowita i sycąca potrawa jednogarnkowa. Potrawę gotuje się z fasoli (czerwonej, czarnej lub białej), mielonego mięsa i papryki (zwykłej i chili) - to baza. Pozostałe dodatki zależą od upodobań kucharza. W mojej propozycji chili con carne jest przyprawione sporą ilością aromatycznych i pikantnych przypraw. Dodałam 1 papryczkę chili ponieważ potrawę jadło również dziecko, jednak uważam, jeszcze smaczniej byłoby z dodatkiem dwóch papryczek.
Przepis na pyszne, wegańskie chili sin carne (chili bez mięsa) znajdziesz tutaj.




Składniki:
  • 50 dkg mielonego mięsa wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli (wersja lekko ostra) 2 papryczki (wersja właściwa;)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 dkg czerwonej fasoli z puszki lub gotowanej
  • 20 dkg kukurydzy z puszki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka wędzonej, mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprz 
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju 
  • kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki
  • utarty ser (dowolny długodojrzewający)
Przygotowanie:
  • Na oleju podsmażyć cebule pokrojone w kostkę, następnie dodać mięso mielone. Smażyć na dużym ogniu, aby mięso zrumieniło się.
  • Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojone chili i czosnek oraz koncentrat pomidorowy, pomidory i bulion wołowy. Gotować ok. 20 minut do miękkości składników.
  • Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, odsączone z zalewy: kukurydzę, czerwoną fasolę i gotować jeszcze ok. 10 minut.
  • Dodać paprykę wędzoną, kumin, oregano, tymianek, kolendrę, pieprz, cukier. Gotować ok. 5 minut, ewentualnie doprawić do smaku solą
Potrawę podawać z ryżem, plackami kukurydzianymi, białym pieczywem, posypaną kolendrą  lub natką pietruszki i utartym serem.

Smacznego



czwartek, 20 marca 2014

Żurek staropolski

Żurek staropolski dzięki dodatkowi kwasu z ogórków kiszonych jest nieco inny niż typowy żurek. Połączenie kwasu z ogórków i zakwasu żytniego daje ciekawy efekt, wzajemnego przenikania i uzupełniania smaków. Jeśli nie ugotujecie tego żuru na Święta, spróbujcie w dzień powszedni - jest pyszny.

Składniki:

  • 30 dkg białej kiełbasy
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 1 szklanka zakwasu żytniego (przepis tutaj)
  • 1 szklanka kwasu z kiszonych ogórków
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • sól, pieprz czarny do smaku


Przygotowanie:

  • Zagotować bulion, dodać białą kiełbasę (całą). Ugotować kiełbasę na wolnym ogniu i wyjąć z garnka.
  • Następnie dodać do bulionu, zakwas żytni, kwas z ogórków, liście laurowe, ziele angielskie i rozkrojony na pół czosnek i cebulę.
  • Gotować 15 minut na wolnym ogniu.
  • Do filiżanki wlać łyżkę wazową zupy i dodać śmietanę, dokładnie zmieszać i dodać do zupy.
  • Pod koniec gotowania przyprawić żur kolendrą, majerankiem, solą i pieprzem, wyłączyć gaz i pozostawić jeszcze kilka minut w garnku przykrytym pokrywką, aby przyprawy ,,zaparzyły się" i oddały smak i aromat.
  • Żurek podać z pokrojoną w plastry, białą kiełbasą.


Smacznego

poniedziałek, 17 marca 2014

Zakwas żytni na żurek

Zbliża się Wielkanoc, więc czas na świąteczne przepisy. Przygotowanie zakwasu na żurek jest niezwykle proste, zabiera kilka chwil. Wystarczy zmieszać mąkę z wodą i po kilku dniach zakwas jest gotowy. Dla polepszenia smaku zakwasu warto dodać przyprawy, takie jak podaję w przepisie.
Aby przyspieszyć proces fermentacji można dołożyć do zakwasu skórkę z chleba razowego na zakwasie lub dolać łyżkę soku z kiszonych ogórków. Ja nie dokładam ,,przyspieszaczy" kwaszenia i zakwas zawsze się udaje. Im dłużej zakwas stoi w ciepłym miejscu, staje się coraz kwaśniejszy.
Po ukiszeniu należy rozlać zakwas do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. 


sobota, 15 marca 2014

Zupa brokułowo-serowa z popcornem

Zupa brokułowo-serowa ma delikatny śmietankowo-warzywny smak. Trudno zorientować się, że jej głównym składnikiem jest nielubiany przez wiele dzieci - brokuł. Warzywne zupy krem z dodatkiem żółtego sera lub serka topionego, to dobry pomysł na przemycenie warzyw do menu małych niejadków.
Mój syn jada szkolne obiady i stwierdził, że wiele dzieci nie lubi i nie je zup. Wyjątkiem była zupa podana z popcornem - jadły ją wszystkie dzieci;) 
Do zupy dodałam pyszny, domowy popcorn uprażony z niewielką ilością klarowanego masła. Nie polecam gotowego popcornu kupionego w sklepie, jest mało chrupki, tłusty i bardzo słony.


Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 marchew
  • 4 płaskie łyżki tartego sera grana padano lub 4 rożki śmietankowego serka topionego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego (niezbyt słonego)
  • 2-3 łyżki śmietanki do zupy (30%)
  • popcorn 


Przygotowanie:
  • Zagotować bulion i dodać bardzo drobno pokrojoną marchew. Z brokuła odkroić łodygę, ja nie używam tej części brokuła, ale można ją drobno pokroić i dodać do zupy. Pozostałą część brokuła pokroić na małe różyczki i dodać do garnka.
  • Zupę gotować do czasu, aż składniki będą miękkie.
  • Następnie dodać tarty ser i śmietankę, gotować jeszcze kilka minut do rozpuszczenia sera.
  • Po przestudzeniu zmiksować zupę. Jeśli będzie potrzeba doprawić solą.
  • Popcorn - uprażyć ziarna kukurydzy (suszone ziarna na popcorn) w garnku z dodatkiem klarowanego masła lub oleju rzepakowego.


Smacznego


środa, 12 marca 2014

Gravlax a la tuńczyk

Pierwsza wersja gravlax'a jaką przygotowałam (przepis tutaj) była bardzo udana. Łosoś marynowany okazał się smaczniejszy niż wędzony. Tym razem do marynaty dodałam surowego buraczka, aby zabarwić nieco łososia. Gdyby ryba marynowała się kilka godzin, sok z buraków zabarwiłby tylko wierzchnią część płata ryby. Taki efekt chciałam osiągnąć - różową ,,skórkę" na pomarańczowym łososiu. Jednak w ferworze feryjnych wydarzeń o łososiu w lodówce, zapomniałam aż na 5 dni. Tak długo marynowany łosoś, za sprawą buraka, nabrał lekko słodkiego smaku i pięknego czerwonego koloru. Do złudzenia przypominał różowo-czerwonego surowego tuńczyka. Obejrzyjcie zdjęcia i efekt oceńcie sami ;)
Gravlax'a podałam skropionego sokiem z cytryny z ciemnym chlebem i chrupkim pieczywem.





Składniki:
  • filet z łososia ze skórą (70 dkg) 
  • 1 mały burak (surowy)
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i drobny cukier zmieszane w proporcjach - 2 łyżki soli : 3 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie:
  • Łososia oczyścić i usunąć ości, zamrozić na min. 1 godzinę w zamrażalniku.
  • Rozmrozić rybę i natrzeć z obu stron sokiem z cytryny i mieszanką soli, cukru i pieprzu. 
  • Następnie obsypać  z obu stron posiekanym koperkiem i wiórkami utartego na tarce buraka. 
  • Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).
  • Tak przygotowany filet owinąć w kilka warstw folii spożywczej, ułożyć na płasko w pojemniku i obciążyć z góry. Wstawić do lodówki na kilka godzin  do 5 dni.
  • Wybierając pojemnik do przechowania ryby trzeba pamiętać, że z ryby zacznie wypływać płyn, więc nie powinien to być płaski talerz. Użyłam dwóch dużych pojemników do przechowywania żywności, w jednym umieściłam rybę w folii, a drugi postawiłam na rybie, i przycisnęłam słoikiem z wodą.
  • Po kilku dniach marynowania, odwinąć rybę z folii i oczyścić ją z marynaty przy pomocy ręcznika papierowego.
  • Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba zdjąć z niego skórę i kroić na plastry.
  • Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.


Smacznego

poniedziałek, 10 marca 2014

Prasowanka z białej kapusty. Krótka kiszonka z kapusty.

Prasowanki warzywne robię od kilku lat, na przepis na nie trafiłam ucząc się gotowania wg Pięciu Przemian.
Prasowanka, to mieszanka posolonych warzyw, które w procesie przygotowania zostają lekko sprasowane. Do przygotowania prasowanki można użyć: białej kapusty, kapusty pekińskiej, marchwi, pietruszki, dymki, rzodkiewki, białej rzodkwi, ogórków. 
Poszatkowane lub starte na tarce warzywa, lekko się soli, ugniata i pozostawia przykryte, obciążonym  talerzykiem - 30 minut do kilkunastu godzin. Po kilku godzinach otrzymujemy bardzo smaczną, lekką kiszonkę. Najczęściej prasowankę przygotowuję godzinę przed obiadem i podaję z olejem lnianym. Zawsze dodaję trochę oleju, aby witaminy rozpuszczane w tłuszczach, miały szansę być przyswojone przez organizm;)
Tak przygotowana surówka jest źródłem minerałów, witamin, laktobakterii, dzięki czemu wspomaga układ trawienny i przemianę materii.

Prasowanka z białej kapusty z olejem lnianym

Prasowanka z białej kapusty z majonezem


Warzywa poszatkowane i ugniecione z solą


Warzywa pod obciążeniem;)
Składniki:
  • 1/3 małej główki białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • szczypiorek z 1 dymki
  • kilka gałązek koperku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu (do wersji drugiej)
  • 3 łyżki oleju lnianego lub oliwa (do wersji pierwszej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
  • Kapustę poszatkować bardzo drobno, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek drobno posiekać.
  • Przełożyć warzywa do miski, posypać solą i mocno ugniatać przez kilka chwil.
  • Warzywa w misce przykryć talerzykiem i obciążyć od góry. Pozostawić na minimum 30 minut, aż warzywa puszczą sok.
  • Rozdzieliłam sprasowane warzywa na dwie części i zrobiłam dwie wersje surówki.
  • Do jednej części warzyw dodałam natkę pietruszki, pieprz i olej lniany.
  • Do drugiej części warzyw dodałam koperek, pieprz, majonez i trochę czerwonej papryki.
Smacznego


wtorek, 4 marca 2014

Sałatka z fenkułem i orzechami

Sałatka z fenkułem jest bardzo lekka, o delikatnym cytrynowo-anyżkowym smaku. 


Składniki na porcję dla 1 osoby:
  • 1/2 małego fenkułu
  • 1/2 średniego słodkiego jabłka
  • 2-3 rzodkiewki
  • 8 połówek orzechów włoskich
  • 12 orzechów nerkowca
  • kawałek sera gorgonzola lub rokpol (ok. 2 łyżki)

marynata do fenkułu: 1-2 łyżki soku z cytryny, 2 szczypty soli

Sos do sałatki:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 szczypty soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego

Przygotowanie:
  • Fenkuł pokroić na paseczki, dodać składniki marynaty, lekko ugnieść i pozostawić 20 minut pod przykryciem.
  • Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki również pokroić w cienkie plasterki.
  • Orzechy włoskie posiekać  na mniejsze kawałki. Orzechy można krótko podprażyć na suchej patelni, aby były bardziej chrupkie i bardziej wyraziste w smaku.
  • Fenkuł odcisnąć z marynaty i zmieszać z pokrojonymi składnikami.
  • Wymieszać sałatkę z sosem i przełożyć na talerz.
  • Posypać sałatkę kawałkami sera i orzechami.

Smacznego