wtorek, 31 grudnia 2013

Mini tartinki z ciasta francuskiego

Mini tartinki niezależnie od dodatków są świetną propozycją na danie imprezowe. Wystarczy przygotować 2-3 pasty o wyrazistych smakach, nałożyć na spody z ciasta francuskiego i kilka półmisków maleńkich przekąsek, powstaje ekspresowo.





Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego

Czerwona pasta, zmiksować następujące składniki:
  • 1 łyżka serka naturalnego typu Philadelphia
  • 2 łyżki czerwonego pesto (przepis znajdziesz tutaj)

Zielona pasta, zmiksować następujące składniki::
  • 1 dojrzałe avocado
  • sok z 1/2 limonki
  • sól do smaku
Do przybrania: koperek, czarne oliwki, chilli


Przygotowanie:

  • Z ciasta francuskie wykroić kwadraty i wyłożyć je do foremek na mini babeczki (rogi kwadratów powinny wystawać do góry).
  • Na ciasto nałożyć kawałki pergaminu i wsypać łyżeczkę grochu, aby podczas pieczenia ciasto nie zmieniło kształtu.
  • Piec w temp 180 stopni 15 minut. 
  • Na upieczone spody tartinek nakładać pasty i udekorować dodatkami.

Smacznego

1 komentarz: