poniedziałek, 2 grudnia 2013

Naleśniki biszkoptowe

Naleśniki biszkoptowe zawsze się udają, są puszyste, delikatne i mają mniej kalorii niż tradycyjne naleśniki. Smaży się je bez tłuszczu, na patelni teflonowej, dodając kilka kropli oleju przed smażeniem.
Naleśniki wg tej receptury są bardzo elastyczne i można je zwijać na różne sposoby.


Z podanych składników usmażyłam 11 naleśników.




Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka eko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oleju ryżowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Białka jajek z solą - ubić na sztywną pianę.
  • Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę.
  • Delikatnie połączyć z ubitymi białkami, odstawić na 15 minut.
  • Przed smażeniem pierwszego naleśnika, dodać kilka kropli oleju, na dobrze rozgrzaną patelnię. Następne naleśniki smażyć bez dodatku tłuszczu.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Myślisz że jak dodam łyżkę oleju do pancakes to też nie będę musiała natłuszczać patelni ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze rozgrzana teflonowa patelnia i łyżka oleju - może się udać smażenie bez dodatkowego natłuszczania.

      Usuń