piątek, 4 lipca 2014

Konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki

Rozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam zbyt wiele słoiczków z konfiturą więc nie mam pewności, czy wystarczy ich do zimy. Po zrobieniu pierwszej partii konfitury z truskawek w wyniku ,,próbowania" zapasy uszczupliły się o połowę. Następne słoiczki z konfiturami przezornie zaniosłam do piwnicy. 
Warto włożyć troszkę wysiłku w przygotowanie domowych konfitur, bo są zdecydowanie smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Jak dotąd nie udało mi się kupić konfitury, która pachnie i smakuje jak ta przygotowana w domu.
W przepisie podaję proporcje dla niezbyt dużych ilości owoców, bo zazwyczaj smażę konfitury w niewielkich ilości owoców, które nie zostały zjedzone. 


Składniki:
  • 400 g czerwonej porzeczki
  • 600 g truskawek
  • 7 łyżek cukru

Przygotowanie:
  • Porzeczki umyć, osuszyć na sicie, a następnie oddzielić owoce od szypułek.
  • Przełożyć porzeczki do garnka z grubym dnem, zasypać połową cukru i lekko ugnieść. Po ok. 20 minutach, gdy porzeczki puszczą sok, ustawić garnek na niewielkim ogniu. 
  • Gotować porzeczki ok. 25 minut (od zagotowania) na bardzo wolnym ogniu. 
  • Następnie przetrzeć porzeczki przez gęste sito, uzyskując gęsty przecier. 
  • Do dalszej obróbki używamy tylko przecieru z porzeczek.
  • Przecier przełożyć do garnka z grubym dnem i zagotować.
  • Do gorącego przecieru dodać umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki. 
  • Dodać również pozostałą część cukru.
  • Gotować konfiturę przez ok. 1/2 godziny, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
  • Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, dokładnie zakręcić, obrócić słoiki do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.
  • Słoiki z konfiturą przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego

wtorek, 1 lipca 2014

Tarta z kurkami

Tarty chyba nie da się zepsuć? Piekę je od dawna i jeszcze nie było takiej, która nie była smaczna. Dzisiejsza tarta należy do tych najlepszych wśród smacznych;) 
Jest kurkowo-koperkowa w smaku na chrupiącym, amarantusowym spodzie. Tarty przygotowuję na cieście, które jest mieszanką mąki z amarantusa (to składnik obowiązkowy) i innej mąki (żytniej, pszennej, pszennej pełnoziarnistej). Ciasto nie zawiera masła, więc jest lżejsze niż tradycyjne, dodaje do niego oliwę. Co ważne nie jest to oliwa extra virgin (z pierwszego tłoczenia na zimno), bo nie nadaje się do do pieczenia w wysokich temperaturach. Zrobiłam kilka razy ciasto na bazie oliwy extra virgin i po zjedzeniu takiej tarty bolał mnie żołądek. Dlatego zmieniłam oliwę na właściwą do obróbki w wysokich temperaturach - z wytłoczyn z oliwek.
Tarta z kurkami jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jedynie należy bardzo dokładnie oczyścić grzyby z piasku, aby nie chrzęścił w zębach podczas konsumpcji. Płukanie grzybów należy powtórzyć kilka razy. Wkładam grzyby do dużej miski, zalewam dużą ilością wody, mieszam rękami i przekładam (ręcznie) na sito. Piasek z grzybów pozostaje na dnie miski. Czynność powtórzyć 2-3 razy. A później pozostaje przygotowanie tarty, ale to już sama przyjemność.



Składniki farszu:
  • 400 g kurek
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka eko
  • 1/4 szklanki śmietanki 18%
  • kilka łyżek posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie farszu:
  • Kurki oczyścić dokładnie z piasku. Wypłukać kurki w dużej ilości wody, aby pozbyć się reszty piasku, odsączyć z wody na sicie.
  • Pokroić kurki i krótko podsmażyć na klarowanym maśle. Dodać drobno pokrojone cebule, lekko posolić i nadal smażyć.
  • Kurki puszczą wodę, która powinna odparować. 
  • Gdy kurki będą miękkie, a woda odparuje, przyprawić do smaku solą i kolendrą.
  • Po wyłączeniu gazu dodać do farszu posiekany koperek.
  • Gdy farsz będzie wystudzony, dodać do niego jajka ,,rozkłócone" ze śmietaną i doprawione solą i mieloną kolendrą.
  • Wyłożyć farsz na schłodzony spód tarty.
  • Piec tartę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek.
Składniki ciasta:
  • 1 szklanka mąki z amarantusa
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli


Przygotowanie ciasta:
  • Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę wody.
  • Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.
  • Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. 
  • Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!
Smacznego

Jeśli lubisz tarty, zobacz również:
tarta z zielonymi szparagami
amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem

sobota, 28 czerwca 2014

Sałatka z pieczonych buraczków

Niedawno układałam menu na ważną uroczystość rodzinną. Chciałam podać kilka lubianych, tradycyjnych potraw jednak w nieco innej odsłonie. Moja rodzina bardzo lubi buraczki jako dodatek do mięs i tym razem nie mogło ich zabraknąć. 
Rozpoczęłam od upieczenia młodych, ale już bardzo dorodnych buraczków. Pieczenie uwydatniło słodycz buraków i pozwoliło zachować jędrność warzyw. Aby buraczki pięknie się prezentowały nie ścierałam ich na tarce, tylko pokroiłam w kostkę. Sałatkę doprawiłam dosyć śmiało octem balsamicznym, dosłodziłam syropem z agawy i nie żałowałam czosnku. 
Efekt tych eksperymentów okazał się zaskakująco dobry, smakowało małym i dużym konsumentom.
Jeśli nie lubicie mdłych, utartych na papkę i rozgotowanych buraczków, to ta charakterna kwaśno-słodka sałatka będzie Wam smakować.



Składniki:
  • 4 buraki (młode, duże o łącznej wadze 550 g)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki syropu z agawy lub płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
  • Buraki umyć, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do pieczenia.
  • Do naczynia nalać 1-2 szklanki wody, tyle aby pokryła całe dno. Nakryć naczynie folią aluminiową i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
  • Jeśli w czasie pieczenia woda z dna naczynia odparuje, należy ją uzupełnić.
  • Buraczki należy piec do uzyskania miękkości tzn do momentu, gdy można swobodnie wbić w buraczki patyk do szaszłyków.
  • Upieczone buraczki pozostawić do wystudzenia.
  • Zimne buraczki obrać ze skóry, pokroić w niewielką kosteczkę i posolić.
  • Z płynnych składników przygotować zalewę i dodać pokrojony bardzo drobno czosnek.
  • Zalewę i czosnek wymieszać z buraczkami. 
  • Sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na dobę.
  • Sałatkę podawać posypaną pokrojonym koperkiem.

środa, 25 czerwca 2014

Chleb żytnio-pszenny z gruszką

Potrzeba matką wynalazków, w koszyku z owocami dojrzewają gruszki, a chętnych do konsumpcji brak. Zaczęłam się zastanawiać jak zagospodarować te mocno dojrzałe owoce. Przypomniałam sobie o chlebie z gruszką, o którym czytałam na blogu Leśny Zakątek. Od jego autorki sporo dowiedziałam się o pieczeniu chleba. 
Chleb udał się znakomicie, ma chrupiącą skórkę i delikatny środek. Niewielka ilość zakwasu sprawia, że chleb nie jest kwaśny w smaku. Dodatek gruszki nie ma wpływu na smak chleba, przyspiesza fermentację zaczynu i dodaje wilgoci chlebowi.






Składniki zaczynu:
  • 45 g zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki żytniej typu 720
  • 100 g lekko ciepłej wody
  • 150 g startej na tarce, dojrzałej gruszki (ze skórką)

Składniki ciasta właściwego:
  • 395 g zaczynu
  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g maki żytniej typu 720
  • 85 g startej na tarce, dojrzałej gruszki
  • 130 g letniej wody
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli
Przygotowanie zaczynu:
W misce wymieszać składniki zaczynu. Miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

Przygotowanie ciasta właściwego:
  • Wodę, ocet jabłkowy i sól wymieszać dokładnie.
  • Obie mąki dokładnie wymieszać i przesiać przez sito.
  • Gruszkę zetrzeć na tarce i dodać do zaczynu.
  • Wodę i mąkę dodawać stopniowo do zaczynu.
  • Ciasto mieszać przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
  • Formę na chleb (26x12 cm) posmarować olejem i posypać otrębami.
  • Przełożyć ciasto do foremki przy pomocy łyżki. Wygładzić powierzchnię ciasta przy pomocy łyżki zwilżonej w wodzie. 
  • Wierzch ciasta posypać mąką razową lub otrębami.
  • Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po ok. 2 godzinach ciasto powinno lekko wyrosnąć, tak aby wypełniało blaszkę po brzegi.
  • Nagrzać piekarnik do 230 stopni.
  • Przed włożeniem ciasta do piekarnika, powierzchnię ciasta spryskać wodą oraz spryskać wnętrze piekarnika (robię to przy pomocy spryskiwacza do kwiatów).
  • Piec chleb w 230 stopniach przez 15 minut. 
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 35 minut.
  • Po zakończeniu pieczenia wyjąć chleb z foremki, zawinąć w lekko wilgotną ściereczkę (moczę ściereczkę w wodzie i mocno odciskam, aby była lekko wilgotna) i pozostawić na kratce do studzenia ciasta do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego


Jeśli lubisz chleb na zakwasie, zobacz również:

sobota, 21 czerwca 2014

Całoroczne ciasto z owocami

Kiedyś poprosiłam moją przyjaciółkę Asię o przepis na jakieś łatwe ciasto. Asia przynosiła do pracy pyszne wypieki, a ja uważałam że nie dam rady upiec czegokolwiek. 
Dostałam ten przepis z komentarzem, że tego ciasta nie da się zepsuć;) I nie zepsułam;) Piekę je od lat i mimo, że w kwestii wypieków poczyniłam znaczne postępy, to całoroczne ciasto z owocami pozostało moim ulubionym. 
Do ciasta zawsze używam świeżych owoców, nigdy mrożonych. Latem można szaleć i dokładać owoce takie na jakie mamy ochotę: truskawki, jagody, wiśnie, porzeczki, rabarbar, morele, gruszki. Jesienią dodaję przepyszne śliwki. Jabłka są dodatkiem do tego ciasta przez cały rok;)
Układając owoce na cieście, trzeba zachować odstęp między nimi, aby ciasto nie wyszło zbyt wilgotne.
Ciasto z owocami dosyć szybko może spleśnieć, więc piekę niewielką porcję, taką aby zjeść w ciągu 2 dni. 
Podane w przepisie składniki wystarczają na upieczenie ciasta, w blaszce o wymiarach 15x25 cm.
Dziś upiekłam moją ulubioną wersję tego ciasta - truskawkowe serduszka.



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru, minus 1 łyżka 
  • 1/2 kostki masła (10 dkg)
  • 2 jajka eko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilkanaście truskawek

Przygotowanie:
  • Masło rozpuścić w rondelku, pozostawić do wystygnięcia.
  • Rozdzielić żółtka od białek. 
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Żółtka i cukier utrzeć na białą masę.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito, do miski z żółtkami i cukrem.
  • Następnie dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać.
  • Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wyrównać jego powierzchni za pomocą łyżki zwilżonej w wodzie.
  • Truskawki umyć, przy pomocy nożyka wyciąć szypułkę, przekroić owoce na pół.
  • Układać truskawki na cieście, zachowując odstępy.
  • Piec ciasto przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego

Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami oraz łosoś z pieca

Sałatka z komosy i łosoś z pieca, to dwie przepyszne potrawy, które spotkały się na jednym talerzu. Łososia przygotowuję często i aby się nie znudził staram podać go w smacznym towarzystwie. Jeśli łosoś ma być podany na kolację, dodatkiem jest sałata z vinegretem.
Łosoś z pieca jest bardzo prostym (w przygotowaniu), niezwykle efektownym daniem, które wystarczy podać z kawałkiem cytryny lub limonki. Tym razem zaszalałam, do ryby podałam salsę mango-habanero, którą przygotowałam dzień wcześniej do krewetek (przepis tutaj - klik).
Dzisiejsza propozycja jest daniem obiadowym, więc łososia podałam z sałatką z komosy. Taka sałatka może być samodzielnym, pełnowartościowym daniem. O wspaniałych wręcz wybitnych właściwościach komosy ryżowej (quinoa) jest obecnie bardzo głośno. Osoby, które interesują się zdrową żywnością doskonale znają jej zalety. Jednak większość osób, które znam nigdy nie słyszało nawet nazwy quinoa, więc warto popularyzować przepisy z jej dodatkiem. Tą sałatkę można jeść na ciepło  i na zimno, może być alternatywą dla kanapek na drugie śniadanie do pracy.


Składniki sałatki:
  • 1 miarka komosy ryżowej
  • 2,5 miarki wody
  • 1-2 szczypty soli
  • 1 bakłażan (mały)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 10 zielonych oliwek (bez pestek)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z orzechów (co macie w domu lub co lubicie;)
  • sok z cytryny, limonki lub lub octu jabłkowego (w ilości takiej, aby lekko zakwasić sałatkę)
Przygotowanie sałatki:
  • Komosę ryżową przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć komosę do garnka, dodać wodę w proporcjach (1 : 2,5). Posolić - 1 szczyptę soli - tak aby woda była lekko słonawa. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, do miękkości. Wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem przez 10 minut.
  • Jeśli w trakcie gotowania woda zostanie wchłonięta przez kaszę, a nie jest ona jeszcze miękka, dodać jeszcze kilka (3-5) łyżek wody.
  • Warzywa pokroić w kostkę, lekko posolić i skropić olejem. 
  • Warzywa piec do miękkości, w piecu rozgrzanym do 200 stopni (ok. 20 minut).
  • Ugotowaną komosę ryżową, upieczone warzywa, pokrojone oliwki , posiekaną natkę - delikatnie wymieszać. Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.

Składniki:
  • filet łososia ze skórą
  • sok z limonki lub cytryny
  • sól do oprószenia ryby
  • olej rzepakowy lub oliwa 
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miód + 1 łyżka wody - do posmarowania łososia


Przygotowanie łososia:
  • Łososia oprószyć solą, odrobiną pieprzu i polać sokiem z limonki.
  • Odstawić łososia na 1/2 godziny do lodówki, aby przeszedł smakiem marynaty. 
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, filet z łososia posmarować z obu stron olejem.
  • Piec łososia na patelni grillowej, skórą do góry przez 8 minut.
  • Następnie przełożyć łososia na drugą stronę, posmarować mieszanką wody i syropu z agawy. Piec następne 8 minut, do zrumienienia ryby.
Smacznego


czwartek, 19 czerwca 2014

Chłodnik na kwasie z buraków

Chłodnik buraczany, który przygotowuję powstaje na bazie pysznego kwasu z buraków. Dzięki dodatkowi kwasu zupa ma wyjątkowo korzystne właściwości dla organizmu. Zalety kwasu z buraków i przepis opisałam w tym poście.
Do chłodnika dodaję chrupiące rzodkiewki,ogórki i ogórki małosolne oraz sporo zieleniny. Warzywa kroję w niewielkie słupki, aby zachowały jędrność, nigdy ich nie ścieram na tarce.
Moim ulubionym dodatkiem do tej zupy jest szynka wieprzowa gotowana lub drobiowa, pokrojona w niewielkie kawałki.





środa, 18 czerwca 2014

Wegetariański kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty to jedna z najsmaczniejszych letnich zup. Jest bardzo delikatna i tak smaczna, że trudno poprzestać na zjedzeniu tylko jednej porcji. 
Zupę przygotowuje się bardzo szybko i przyjemnie - wystarczy pokrojone warzywa, podsmażyć na maśle i krótko gotować. Ten kapuśniak, będzie smakował osobom, które nie lubią ciężkich, zabielanych śmietaną zup. Jedynym kalorycznym dodatkiem jest masło klarowane, dodałam go niewiele, więc nie ma to wpływu na ,,lekkość" zupy. 
Pod koniec gotowania dodaję koperek i sok z cytryny, dzięki temu zupa ma letni smaki i aromat.


poniedziałek, 16 czerwca 2014

Chorizo w cydrze

Chorizo a la cidra, to przekąska z kuchni hiszpańskiej, a dokładnie pochodzi z kuchni asturyjskiej. Na ten przepis trafiłam wertując wpisy na tym portalu.
Do przygotowania użyłam polskiego Cydru Lubelskiego, a efekt był naprawdę pyszny;) Chorizo nabrało lekko słodkawego smaku, na tyle intrygującego, że musiałam wyjść z kuchni, żeby nie zjeść całej przygotowanej porcji. Spróbowałam również rosołu, w którym kiełbasa była gotowana i z nim podaje się gorące chorizo. W rosołku można moczyć kawałki chleba i zajadać.
Polecam tak przygotowane chorizo jako dodatek do wina lub świetny zamiennik niezdrowych przekąsek do piwa.




Składniki:
  • kiełbasa chorizo paprykowa (surowa lub miękka chorizo, ale nie twarda wędzona)
  • cydr lubelski
  • 2 listki laurowe
  • świeże, chrupiące pieczywo jako dodatek

Przygotowanie:
  • Chorizo pokroić w grube plastry, przełożyć do garnka i dodać  listki laurowe i tyle cydru, aby zakrył kiełbasę.
  • Gotować na wolnym ogniu, aż chorizo będzie miękkie.

Smacznego

Jeśli szukasz przepisu na pikantne przekąski, zobacz również: 
kokosowe krewetki z salsą mango
mini tartinki z ciasta francuskiego
prażone migdały z papryką
papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem

czwartek, 12 czerwca 2014

Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy

Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą jest smacznym połączeniem kilku prostych składników. Surówkę można podać jako dodatek do dań obiadowych, szczególnie z drobiu lub wieprzowiny. 
Jeśli zrobicie jej trochę więcej niż zdołacie zjeść na obiad, to bardzo dobrze;) Surówka jest doskonałą bazą do sałatki na kolację, wystarczy dodatek: gotowanego lub wędzonego kurczaka, gotowanej szynki, grillowanego lub pieczonego łososia. Wtedy surówka zmienia się w wykwintną sałatkę, której brakuje tylko wykończenia odrobiną aromatycznych ziół i ,,posypki" z prażonych orzechów. 
Surówka ma jeszcze jedną zaletę, robi się ją w kilka chwil.







Składniki:
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki majonezu
  • 4-6 łyżek soku pomarańczowego
  • duża szczypta soli
  • ew. kilka gałązek świeżych ziół 
Przygotowanie:
  • Z kapusty zdjąć kilka zewnętrznych liści, pozostałą kapustę poszatkować na małe kawałki. 
  • Pomarańczę obkroić lub obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałki.
  • Kapustę i pomarańczę przełożyć do miski, następnie posolić. Uwaga soli użyć, naprawdę niewiele.
  • Majonez wymieszać z sokiem pomarańczowym (na początek z 4 łyżkami) i energicznie wymieszać do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Jeśli sos będzie zbyt gęsty i majonezowy, dodać więcej soku. Ilość użytego soku pomarańczowego zależy od gęstości majonezu. Sos do sałatki powinien mieć konsystencję śmietany (ale nie gęstej;) i nie powinien być zbyt wodnisty.

Smacznego

Jeśli szukacie pomysłów na dania z kapusty, zobaczcie również:
kimchi-kiszona kapusta pekińska
prasowanka z białej kapusty
smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu
kapusta kiszona z olejem lnianym