piątek, 1 listopada 2013

Chutney z czerwonej cebuli

Od kilku dni rozmyślałam, czy piec tort na moje urodziny? Doszłam do wniosku, że największą przyjemność sprawi mi kawałek sera i czerwone wino. Poniżej moja interpretacja tortu w wersji wytrawnej - pleśniak, chutney z czerwonej cebuli i kindziuk.
Dziecko z obrzydzeniem patrzyło na to dzieło, odmawiając konsumpcji. Dorosłym smakowało;)
Chutney z czerwonej cebuli, to sos o lekkiej konsystencji i winno-cebulowym smaku.



                                                TORT URODZINOWY (wytrawny + wino - też wytrawne)

Składniki: 
  • 5-6 czerwonych cebul (duże)
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego (użyłam Bordeaux)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:

  • Cebulę pokroić z kostkę, przełożyć do garnka z grubym dnem. 
  • Dodać olej i sól, podsmażać aż cebula puści sok, następnie dodać pozostałe składniki sosu. Chutney wymaga częstego mieszania podczas duszenia. 
  • Po ok. 40 minutach sos powinien być gęsty i gotowy do przełożenia do słoika. Przechowywać w lodówce.

Z okazji urodzin dostałam książki kucharskie, lepszego prezentu jak dla mnie nie ma. Czytanie i gotowanie to moje największe pasje. Przeglądam, czytam i znów przeglądam z zachwytem analizuję przepisy. 
Tak się cieszę z tych książek, że zamieszczę ich zdjęcia, mimo że Mąż słusznie skrytykował jakość fotek. 



1 komentarz:

  1. Najlepsze życzenia :)
    Też uwielbiam dostawać książki (nie tylko kucharskie).
    A tort miałaś doprawdy wyjątkowy :)

    OdpowiedzUsuń