Śledzie z dodatkiem żurawiny zrobiłam trochę inaczej niż podaj większość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie winnym.
Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie.
Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt - osoby, które jadły śledzie zachwycały się jego smakiem.
Do tych śledzi zamiast żurawiny można użyć suszonych lub wędzonych śliwek.
czwartek, 22 grudnia 2016
poniedziałek, 19 grudnia 2016
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne
Potrawy świąteczne powinny być wyjątkowe, przygotowane z uwagą i starannością.
Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami.
Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło w nim suszonych owoców, ziół, wina i miodu. Jest mocno przyprawiony, tak z gestem, po staropolsku;)
poniedziałek, 12 grudnia 2016
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny
Na zaproszenie Ani, organizującej akcje wspólnego pieczenia blogerów Piekarnia Amber, upiekłam wyjątkowy chleb. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia.
Co miesiąc w Piekarni tworzy się magiczne wypieki, jednak ten pozostawi po sobie niezatarte wspomnienie.
Ruiskuorinen olutlimppu, czyli fiński chleb świąteczny jest bardzo aromatyczny. Pachnie i smakuje piernikiem, anyżem i jest delikatnie słodki. Ma chrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego łasucha.
Będę go piekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy go wspominać i oczekiwać jego upieczenia na kolejne Święta. Tak jak czeka się na kompot wigilijny czy barszcz z uszkami.
Co miesiąc w Piekarni tworzy się magiczne wypieki, jednak ten pozostawi po sobie niezatarte wspomnienie.
Ruiskuorinen olutlimppu, czyli fiński chleb świąteczny jest bardzo aromatyczny. Pachnie i smakuje piernikiem, anyżem i jest delikatnie słodki. Ma chrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego łasucha.
Będę go piekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy go wspominać i oczekiwać jego upieczenia na kolejne Święta. Tak jak czeka się na kompot wigilijny czy barszcz z uszkami.
wtorek, 29 listopada 2016
Szakszuka z bakłażanem. Odchudzamy.
Szakszuka, to danie dobre na każdą porę dnia. Może być sycącym śniadaniem, obiadem lub kolacją bez węglowodanów, jeśli zrezygnujemy z pieczywa.
W weekend, gdy mam czas na dłuższe krzątanie się w kuchni, robię szakszukę. To moje ulubione danie śniadaniowe. Można je skomponować w dziesiątkach wersji, z różnymi warzywami, strączkowymi, wędlinami i przyprawami.
Jeśli lubicie dobrze ścięte jajka, to trzeba przygotować je na patelni z pokrywką.
Bardzo przyjemnie smakuje szakszuka, gdy białko jest ścięte, a żółtka półpłynne. Wtedy można maczać w nich kawałki chleba lub grzanki.
Zróbcie ją jak chcecie, ale koniecznie wypróbujcie ten przepis, szczególnie na leczenie ,,przypadłości dnia następnego".
Przepis na klasyczną szakszukę, czyli jajka sadzone w pomidorach znajdziecie tutaj.
W weekend, gdy mam czas na dłuższe krzątanie się w kuchni, robię szakszukę. To moje ulubione danie śniadaniowe. Można je skomponować w dziesiątkach wersji, z różnymi warzywami, strączkowymi, wędlinami i przyprawami.
Jeśli lubicie dobrze ścięte jajka, to trzeba przygotować je na patelni z pokrywką.
Bardzo przyjemnie smakuje szakszuka, gdy białko jest ścięte, a żółtka półpłynne. Wtedy można maczać w nich kawałki chleba lub grzanki.
Zróbcie ją jak chcecie, ale koniecznie wypróbujcie ten przepis, szczególnie na leczenie ,,przypadłości dnia następnego".
Przepis na klasyczną szakszukę, czyli jajka sadzone w pomidorach znajdziecie tutaj.
sobota, 5 listopada 2016
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina.
Przedstawiam dziś przepis na wyjątkowo pyszną potrawę - pierogi z gęsiną z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli. Świeża gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią pojawia się na sklepowych półkach, z wielkim entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej.
Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami i Kwaśnicę na gęsinie i Chutney z czerwonej cebuli.
Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu. Zrobiły na mnie duże wrażenie, więc gdy dostałam świeżą gęsinę, zrobiłam takie pierogi w domu.
Jeśli zdecydujecie się zrobić te pierogi, to proponuję podwoić ilość składników, ponieważ z tych podanych w przepisie wychodzą 4 spore porcje. A to zdecydowanie za mało, aby nacieszyć się ich smakiem;)
Pierogi z gęsiną są dosyć pracochłonne, ale warte wysiłku. Dodatkowo powstaje garnek pysznego gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup.
wtorek, 25 października 2016
Ekspresowe spaghetti z tuńczykiem i cytryną. Łatwe danie z makaronu.
Na Światowy Dzień Makaronu przedstawiam bardzo łatwe i szybkie Spaghetti z tuńczykiem i cytryną. Przygotowanie trwa tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu.
Pomysł na tą potrawę znalazłam w książce Nigellissima Nigelli Lawson. Zachwyciła mnie prostota tego dania - a po spałaszowaniu góry makaronu - również jego jego smak.
Pomysł na tą potrawę znalazłam w książce Nigellissima Nigelli Lawson. Zachwyciła mnie prostota tego dania - a po spałaszowaniu góry makaronu - również jego jego smak.
poniedziałek, 24 października 2016
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni.
Chleb do październikowej Piekarni Amber wybrała Małgosia z Akacjowego bloga. Napisała, że uważa ten chleb za ... prosty i wdzięczny wypiek... W pełni się z nią zgadzam, nie potrzeba szczególnych umiejętności, czy kilku rodzajów mąki, aby go upiec.
Przepis ten lokuję w moim prywatnym rankingu chlebów, w kategorii ,,Na zachętę". Gdy ktoś pyta mnie o recepturę na jakiś smaczny chleb i jednocześnie zastrzega, że nie jest wprawnym piekarzem, to podaję jeden z przepisów ,,Na zachętę".
Chleb z mąki pytlowej ma chrupiącą skórkę, mięciutki środek i pachnie zakwasem. Jednak nie ma kwaśnego smaku, dlatego pasuje zarówno do słodkich konfitur jak i do serów lub wędlin.
piątek, 21 października 2016
Wegetariańskie chili z soczewicą
Chili z soczewicą, to potrawa bardzo sycąca i rozgrzewjąca. Podaje się ją z ryżem lub pieczywem.
Na moim blogu znajdziecie przepis na Chili sin carne i Chili con carne.
Na moim blogu znajdziecie przepis na Chili sin carne i Chili con carne.
wtorek, 18 października 2016
Krupnik jaglany z dynią i imbirem.
Gdy za oknem hula zimny wiatr, pada deszcz, potrzebujemy sycących i rozgrzewających potraw.
Jeśli wsłuchamy się w potrzeby naszego organizmu, to odruchowo będziemy wybierać pokarmy, które będą wspomagać nasz organizm.
Krupnik jaglany z dynią i imbirem, to idealna zupa na zimne dni. Można ją jeść na śniadanie, obiad lub kolację - co kto lubi.
Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru.
środa, 5 października 2016
Kluski ziemniaczane z grzybami.
Potrawy kuchni regionalnej są nierozerwalnie związane z porami roku i kalendarzem świąt. W zależności od pojawienia się płodów rolnych i leśnych – wzmagała się częstotliwość gotowania różnych potraw.
Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami.
Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu.
To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad.
Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami.
Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia.
Jak prześledziłam przepisy z wielu regionów Polski, to stwierdziłam, że na bazie tej samej receptury robi się kluski różniące się jedynie nazwą. I tak w zależności od regionu nazywane są: faszerowanymi kluskami, śląskimi faszerowanymi, cepelinami, pyzolami, golcami, pyzami.
Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, twarogiem i sezonowo grzybami leśnymi.
Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu.
To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad.
Subskrybuj:
Posty (Atom)