sobota, 5 listopada 2016

Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina.

Przedstawiam dziś przepis na wyjątkowo pyszną potrawę - pierogi z gęsiną z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli. Świeża gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią pojawia się na sklepowych półkach, z wielkim entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej. 


Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu. Zrobiły na mnie duże wrażenie, więc gdy dostałam świeżą gęsinę, zrobiłam takie pierogi w domu.

Jeśli zdecydujecie się zrobić te pierogi, to proponuję podwoić ilość składników, ponieważ z tych podanych w przepisie wychodzą 4 spore porcje. A to zdecydowanie za mało, aby nacieszyć się ich smakiem;)
Pierogi z gęsiną są dosyć pracochłonne, ale warte wysiłku. Dodatkowo powstaje garnek pysznego gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup.





Składniki farszu do pierogów:
  • 2 uda gęsi
  • 2 spore cebule
  • 2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole)
  • 1/2 szkl. rosołu z gęsi
  • 1-2 łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • olej do smażenia
  • sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku

Składniki na rosół:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera (niedużego)
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • woda (ok. 2 l)
  • sól do smaku

Składniki ciasta na pierogi:
  • 2 szkl. mąki pszennej (typ 480)
  • 1/2 szkl. gorącej wody
  • 1 duże jajko eko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie farszu do pierogów:
  • Składniki na rosół umyć, obrać i umieścić w garnku, dodać uda gęsi, przyprawy i wodę (tyle wody aby zakryła wszystkie składniki). Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  • Ugotowane uda wyjąć z rosołu, obrać z mięsa.
  • Rosół pozostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimny, za pomocą łyżki zebrać z jego powierzchni tłuszcz, będzie potrzebny do farszu.
  • Cebule pokroić i podsmażyć na oleju (lub gęsim tłuszczu).
  • Następnie zmielić w maszynce do mięsa: podsmażone cebule, ugotowane mięso, marchewki i pietruszkę.
  • Do zmielonych składników dodać jajko, bułkę tartę, rosół, gęsi tłuszcz.
  • Przyprawić farsz majerankiem, tymiankiem, kolendrą, solą, pieprzem i sosem sojowym.
  • Wstawić farsz do lodówki, na pół godziny, aby trochę stężał.

Przygotowanie ciasta i lepienie pierogów:
  • Mąkę i sól przesiać do miski. Następnie dodać gorącą wodę i wymieszać widelcem. 
  • Gdy ciasto lekko przestygnie dodać olej i jajko. 
  • Zagniatać ciasto, aż będzie dobrze odchodziło od ścianek miski. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać trochę mąki. 
  • Uformować z ciasta kulę, umieścić w misce i nakryć wilgotną ściereczką. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. W tym czasie można zacząć podgrzewać (w dużym garnku) osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju.
  • Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki ciasta i nakładać farsz. Ciasto jest na tyle wilgotne, że nie trzeba zwilżać brzegów pierogów, aby je skleić.
  • Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą wodę, ale uwaga woda nie może wrzeć, wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnie. Pierogi zahartować krótko w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.
  • Pierogi podawać z konfiturą z czerwonej cebuli lub karmelizowaną cebulką

Składniki konfitury z czerwonej cebuli:
  • 3 duże czerwone cebule
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina lub octu jabłkowego
  • ok. 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku


Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli:

  • Cebule pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem soli.
  • Dodać wodę i dusić cebulę na małym ogniu, aż zmięknie.
  • Następnie dodać miód, wino i ocet i szczyptę pieprzu. 
  • Konfiturę dusić 25-30 minut, aż zgęstnieje.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pierogi! Z kcalmar nauczyłam się bezglutenowe i od tamtej pory tylko takie robię! Kocham!!!!

    OdpowiedzUsuń