wtorek, 25 października 2016

Ekspresowe spaghetti z tuńczykiem i cytryną. Łatwe danie z makaronu.

Na Światowy Dzień Makaronu przedstawiam bardzo łatwe i szybkie Spaghetti z tuńczykiem i cytryną. Przygotowanie trwa tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu.
Pomysł na tą potrawę znalazłam w książce Nigellissima Nigelli Lawson. Zachwyciła mnie prostota tego dania - a po spałaszowaniu góry makaronu - również jego jego smak.






Składniki na 1 porcję:

  • makaron spaghetti
  • 3 łyżki rozdrobnionego tuńczyka w oleju lub oliwie
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli lub dymki
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny + skórka otarta z cytryny (jeśli nie macie niepryskanej, lepiej pominąć)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 szczypty chili w proszku
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

  • Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości, mocno osolonej wody. Przed odcedzeniem pozostawić 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
  • W czasie, gdy makaron będzie się gotował, wymieszać na głębokim talerzu: tuńczyka z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką i skórką z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i chili.
  • Następnie dodać sok z cytryny i oliwę - wymieszać.
  • Ugotowany makaron przełożyć na talerz z tuńczykiem i dodatkami, dokładnie wymieszać. Aby wszystkie składniki dania dobrze połączyły się na talerzu dodać 1-1,5 łyżki gorącej wody z gotowania makaronu i wymieszać.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz