piątek, 21 października 2016

Wegetariańskie chili z soczewicą

Chili z soczewicą, to potrawa bardzo sycąca i rozgrzewjąca. Podaje się ją z ryżem lub pieczywem.
Na moim blogu znajdziecie przepis na Chili sin carne i Chili con carne.





Składniki:

  • 2 szkl. suchej brązowej soczewicy
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 duża marchew
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Cebule, marchew, papryki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, w garnku, w którym będzie gotowane chili.
  • Smażyć warzywa 2-3 minuty, dodać wypłukaną na sicie soczewicę, pomidory, bulionu warzywny, koncentrat pomidorowy, kumin, liście laurowe, cukier i 1/2 łyżeczki soli.
  • Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, aż soczewica będzie bardzo miękka. Jeśli odparuje zbyt dużo płynu, dolać gorącej, przegotowanej wody.
  • Następnie dodać chili, oregano, tymianek, doprawić do smaku solą i gotować jeszcze 5 minut.
  • Po wyłączeniu grzania pod garnkiem dodać do chili pokrojony czosnek i wędzoną paprykę i pozostawić danie jeszcze kilka minut przykryte pokrywką.
  • Podawać z ryżem lub pieczywem.

Smacznego

1 komentarz: