środa, 5 października 2016

Kluski ziemniaczane z grzybami.

Potrawy kuchni regionalnej są nierozerwalnie związane z porami roku i kalendarzem świąt. W zależności od pojawienia się płodów rolnych i leśnych – wzmagała się częstotliwość gotowania różnych potraw.

Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami. 
Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia.

Jak prześledziłam przepisy z wielu regionów Polski, to stwierdziłam, że  na bazie tej samej receptury robi się kluski różniące się jedynie nazwą. I tak w zależności od regionu nazywane są: faszerowanymi kluskami, śląskimi faszerowanymi, cepelinami, pyzolami, golcami, pyzami.

Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, twarogiem i sezonowo grzybami leśnymi.

Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu.
To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad.




Składniki ciasta na kluski:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (u mnie Irga)
  • 2 jajka eko
  • ok. 2,5 szkl. skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki farszu:

  • 1 kg grzybów leśnych (u mnie: kurki, podgrzybki, prawdziwki)
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 czubate łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Okrasa:

  • 1 średnia cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1-2 szczypty soli
  • szczypta suszonego majeranku


Przygotowanie farszu:
  • Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, jeśli potrzeba przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, aby na grzybach nie pozostał piasek.
  • Grzyby pokroić na niewielkie kawałki, cebulę w kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnię dodać olej, masło i przesmażyć na nich grzyby i cebulę. Posolić i smażyć (na małym ogniu) do zmięknięcia grzybów i cebuli. Jeśli podczas smażenia grzyby zaczną przywierać do patelni można je podlać niewielką ilością wody.
  • Przyprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.
  • Wystudzić usmażone grzyby przd nałożeniem na ciasto.

Przygotowanie ciasta na kluski:
  •  Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia.
  • Następnie ziemniaki połączyć w misce razem z jajkami, mąka ziemniaczaną, mąką pszenną, solą. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej.
  • Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki. 
  • Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu (zobacz zdjęcie)

                                     


  • Formować podłużne, lekko spłaszczone kluski.
  • Gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu, 5 minuty od wypłynięcia.
  • Przygotować okrasę, smażąc na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Podczas smażenia posolić cebulę i gdy się zrumieni dodać suszony majeranek.
  • Kluski podawać ze zrumienioną cebulką.
Smacznego

noclegi

3 komentarze:

  1. Kluseczki wyglądają smacznie! Podkradam przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam je również z Suwalszczyzny jako kartacze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń