wtorek, 27 września 2016

Frittata z kurkami

Cały rok czekam na sezon grzybowy, gdy się zacznie ogarnia mnie grzybowe szaleństwo. Ostatnio rozmyślałam, czy nie upiec chleba z kurkami ;P 
Na szczęście rodzina lubi grzyby i nie protestuje gdy kolejny raz pojawiają się w potrawach.
Frittata z kurkami, to modyfikacja tarty z kurkami (przepis tutaj) tylko szybsza w przygotowaniu i mniej kaloryczna.
Dziś odpuszczam sobie opisywanie smaku potrawy, zapewne wiecie jak smakują smażone kurki zatopione w jajecznej masie - po prostu pysznie.



Składniki na porcję dla 1 osoby:
  • 2 jajka eko 
  • 1 szkl. kurek
  • 1/2 małej cebuli
  • duża szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu
  • świeże listki bazylii 
  • 1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju
  • szczypta soli i mielony czarny pieprzu - do smaku
Przygotowanie:
  • Kurki oczyścić dokładnie z piasku, *wypłukać w dużej ilości wody, aby pozbyć się piasku. Odsączyć z wody na sicie, pokroić lub porozrywać na kawałki.
  • Na małej! patelni (używam patelni o średnicy 14 cm) rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone kurki. Dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko posolić i nadal smażyć.
  • Kurki puszczą wodę, która powinna odparować. 
  • Gdy kurki będą miękkie, a woda odparuje, przyprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem.
  • Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie soli i pieprzu, a następnie wlać na patelnię.
  • Wymieszać jajka z kurkami i od tego momentu nie mieszać.
  • Frittatę smaży się na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie trwa 8- 10 minut do czasu, aż jajka na wierzchu frittaty zetną się.

*Grzyby należy bardzo dokładnie oczyścić z piasku, aby nie chrzęścił w zębach podczas jedzenia. W tym celu przekładam grzyby do miski, zalewam dużą ilością wody, mieszam rękami i przekładam (ręcznie) na sito. Piasek z grzybów pozostaje na dnie miski. Czynność powtarzam 2-3 razy. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz