środa, 7 września 2016

Zupa z łososiem

 Tegoroczne wakacje spędzałam na północy Polski (Pomorze Gdańskie, Kociewie, Warmia i Mazury). Z każdego wyjazdu przywożę pomysły na potrawy, których jeszcze nie gotowałam. 

  W Łebie w ,,Tawernie Rybackiej" próbowałam zupę z łososia, która okazała się wyjątkowo smaczna. Zamawiając zupę przypuszczałam, że będzie miała kwaskowy smak. Zupy z dodatkiem ryby najczęściej zakwaszane są cytryną. Miłym zaskoczeniem był swojski smak ogórków kiszonych. Nie znalazłam w zupie śladu ogórków sądzę więc, że dodano do niej sok z ogórków. Myślę, że to dobry sposób na wykorzystanie zalewy po kiszeniu ogórków.

Ugotujcie Zupę z łososiem, nie wymaga zbyt wiele zachodu i jest przepyszna.





Składniki:
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • kawałek pora (ok. 15 cm)
  • 30 dkg surowego łososia bez skóry i ości
  • 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1-2 szkl. soku z kiszonych ogórków lub przecier z 2-3 ogórków kiszonych
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • woda do gotowania warzyw 
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa.
  • Dodać pora, liście laurowe, ziele angielskie, lekko posolić i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa będą miękkie dodać bulion, 1 szkl. soku z kiszonych ogórków (lub połowę przecieru z ogórków) i zagotować na wolnym ogniu. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna dodać pozostały sok lub przecier z ogórków.
  • Dodać łososia pokrojonego w kostkę oraz śmietanę, gotować jeszcze 5 minut.
  • Zupę doprawić solą i pieprzem, aby dobrze smakowała.
  • Zupę podać posypaną siekanym koperkiem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz