wtorek, 29 listopada 2016

Szakszuka z bakłażanem

Szakszuka, to danie dobre na każdą porę dnia. Może być sycącym śniadaniem, obiadem lub kolacją bez węglowodanów, jeśli zrezygnujemy z pieczywa.

W weekend, gdy mam czas na dłuższe krzątanie się w kuchni, robię szakszukę. To moje ulubione danie śniadaniowe. Można je skomponować w dziesiątkach wersji, z różnymi warzywami, strączkowymi, wędlinami i przyprawami.
Jeśli lubicie dobrze ścięte jajka, to trzeba przygotować je na patelni z pokrywką.

Bardzo przyjemnie smakuje szakszuka, gdy białko jest ścięte, a żółtka półpłynne. Wtedy można maczać w nich kawałki chleba lub grzanki.
Zróbcie ją jak chcecie, ale koniecznie wypróbujcie ten przepis, szczególnie na leczenie ,,przypadłości dnia następnego".

Przepis na klasyczną szakszukę, czyli jajka sadzone w pomidorach znajdziecie tutaj.





Składniki na 1 porcję:
  • 2 jajka ekologiczne
  • 1/2 szkl. bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 2 pomidory (średniej wielkości)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka (lub więcej) oleju lub oliwy
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól, pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:
  • Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i bakłażana.
  • Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne i ewentualnie zdjąć skórkę, pokroić w kostkę.
  • Do podsmażonych warzyw dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, chilli, cukier, szczyptę soli i pieprzu. 
  • Dusić warzywa na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje.
  • Następnie dodać paprykę wędzoną i odsunąć warzywa na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić, posypać pieprzem i chilli.
  • Gdy po kilku minutach białka jajek będą ścięte, danie jest gotowe.
  • Szakszukę podawać na patelni z kromką chleba lub bagietki, udekorowaną listkami bazylii.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz