sobota, 2 stycznia 2016

Szakszuka. Jajka sadzone w pomidorach.

Szakszuka, to danie kuchni marokańskiej, egipskiej,  tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej, to jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym. 
Szakszuka podawana jest z różnymi dodatkami: cukinią, bakłażanem, szpinakiem, papryką, kiełbaskami.
Bardzo lubię szakszukę i często ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów. 
Danie warto przygotować tak, aby białka było ścięte, a żółtka pozostały płynne. Do szakszuki dodaję kawałek pieczywa, które można maczać w żółtku.



Składniki na 1 porcję:

  • 1-2 jajka ekologiczne
  • 2 pomidory (średniej wielkości)
  • 1 mała szalotka
  • 1/2 łyżki ketchupu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 cienka dymka
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • sól, pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:
  • Na niedużej patelni* rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę (szalotkę).
  • Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne ** i pokroić w kostkę.
  • Gdy cebula zmięknie dodać pomidory, chilli, oregano, ketchup, cukier, szczyptę soli i pieprzu. 
  • Dusić pomidory na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje.
  • Pomidory odsunąć na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić i posypać pieprzem.
  • Patelnię przykryć pokrywką, dusić jajka kilka minut, aż białka będą ścięte.
  • Szakszukę podawać na patelni z kromką chleba lub bagietki, posypaną krojoną dymką.
*   użyłam patelni o średnicy 15 cm
** pomidory można obrać również ze skórki


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz