sobota, 19 grudnia 2015

Karp smażony z sosem szarym

Karp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku.
Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy.



Składniki:
  • 8 dzwonków karpia
  • kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia
Sos szary:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 łyżki miodu
  • sok z 1 małej cytryny
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki rodzynek
  • sól do smaku

Przygotowanie karpia:
  • Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
  • Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor.
  • Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie.
Przygotowanie sosu:
  • Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło.
  • Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki.
  • Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać.
  • Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i przyprawić solą.
  • Sos gotować do momentu, aż będzie gęsty.
  • Usmażoną rybę podać z gorącym sosem.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Tym razem niestety mi się nie udało, ale przepis wykorzystam bardzo chętnie, ponieważ bardzo lubimy karpia, a takiego jeszcze nie przyrządzałam. Pozdrawiam przedświątecznie!:)

    OdpowiedzUsuń