wtorek, 8 grudnia 2015

Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE.

Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;) 
Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski. 
Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego.

Przepis będziemy publikować 19  grudnia 2015 r. (sobota) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na karpia.

Zapraszam do wspólnego gotowania.



Składniki:
  • 8 dzwonków karpia
  • kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia
Sos szary:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 łyżki miodu
  • sok z 1 małej cytryny
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki rodzynek
  • sól do smaku

Przygotowanie karpia:
  • Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
  • Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor.
  • Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie.

Przygotowanie sosu:
  • Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło.
  • Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki.
  • Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać.
  • Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i przyprawić solą.
  • Sos gotować do momentu, aż będzie gęsty.
  • Usmażoną rybę podać z gorącym sosem.


Smacznego

1 komentarz:

  1. Przepis ciekawy..u mnie w domu karpia je tylko mąż i będzie jakiś zrobiony, ale dopiero na Wigilię.

    OdpowiedzUsuń