wtorek, 19 stycznia 2016

Regionalne Smaki. STYCZEŃ. ZAPROSZENIE

W styczniowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotować śląską sałatkę śledziową o wdzięcznej nazwie - Hekele. Więcej informacji o tradycji przygotowania tej sałatki znajdziecie tutaj.

Przepis będziemy publikować 29  stycznia 2016 r. (piątek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na hekele.

Zapraszam do wspólnego gotowania.



Składniki:
  • 3 solone płaty śledziowe
  • 1 ugotowane jajko
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 cienka dymka ze szczypiorkiem
  • kilka gałązek koperku
  • pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
  • Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. 
  • Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
  • Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem.
  • Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego


2 komentarze:

  1. Robię podobną sałatkę!
    Nie wiedziałam, że nazywa się hekele...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za zaproszenie ale jakieś dziwne ono było. Z odpowiedzią innej zaproszonej?
    Sałatke może uda mi się zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń