Dziś pokażę Wam świetny przepis na ogórki małosolne. Kiszenie jest ekspresowe, bo już następnego dnia są gotowe do jedzenia. Kiszenie nie odbywa się tradycyjnie w słoiku z zalewą solankową, ale w worku foliowym z dodatkiem suchej marynaty.
Do kiszenia tą metodą potrzebujemy grubego woreczka foliowego, przeznaczonego do kontaktu z żywnością np. takiego na mrożonki.
Do kiszenia 1 kg ogórków użyłam 3-litrowego woreczka strunowego.
Ogórki przygotowane tą metodą nie kwaśnieją, jak te z zalewy, które dzień czy dwa są małosolne, a następnie zaczynają się kisić.
Ogórki kiszone na sucho nadają się do zjedzenia na bieżącego, bo nie można ich zapasteryzować i dłużej przechowywać.
Pierwszy raz robiłam ogórki tą metodą i od teraz małosolne będę robić tylko w woreczku, smakują rewelacyjnie.
niedziela, 28 lipca 2019
sobota, 13 lipca 2019
Konfitura bez cukru.
Słodka, gęsta konfitura bez cukru i żelfixu? Czy to możliwe?
Tak, jak najbardziej.
Zapraszam do zrobienia konfitury zawierającej wyłącznie 100% owoców. Moją konfiturę zrobiłam z truskawek, ale równie smaczna będzie z jeżyn, moreli, czy brzoskwiń.
Jak już wiele razy wspominałam nie jestem fanką słodkiego smaku. Dlatego konfitura bez dodatku cukru jest moim naturalnym wyborem. I nie chodzi tu o jakąś dietę ,,zero cukru" tylko o moje preferencje kulinarne.
Tak przygotowane konfitury mogą jeść osoby, które z powodów zdrowotnych unikają cukru.
Konfitura nie jest zagęszczona żelfixem czy agarem ale pektyną owocową pochodzącą z pestek cytryny.
Jedyne co powinnaś mieć, aby przygotować konfiturę bez cukru, to bardzo słodkie owoce.
sobota, 29 czerwca 2019
Kremowa zupa szczawiowa.
Szczawiowa z jajkiem, to klasyka letniej kuchni.
Wiele osób nie lubi zupy szczawiowej nie z powodu jej smaku, ale dlatego że pływają w niej liście szczawiu, smętnie zwisające z łyżki podczas jedzenia ;)
U mnie szczawiowa nie straszy obwiędłymi liśćmi, jest dokładnie zmiksowana i pyszna.
Najsmaczniejszym dodatkiem do zupy szczawiowej jest jajko ugotowane na twardo. Zupa równie dobrze smakuje z grzankami usmażonymi na maśle lub oliwie z oliwek.
Wiele osób nie lubi zupy szczawiowej nie z powodu jej smaku, ale dlatego że pływają w niej liście szczawiu, smętnie zwisające z łyżki podczas jedzenia ;)
U mnie szczawiowa nie straszy obwiędłymi liśćmi, jest dokładnie zmiksowana i pyszna.
Najsmaczniejszym dodatkiem do zupy szczawiowej jest jajko ugotowane na twardo. Zupa równie dobrze smakuje z grzankami usmażonymi na maśle lub oliwie z oliwek.
piątek, 28 czerwca 2019
Risotto z zielonymi szparagami.
Risotto z zielonymi szparagami, arcyproste i pyszne.
Najlepiej ugotować je z bardzo cienkimi zielonymi szparagami. Jak trafiam w warzywniaku na takie cieniutkie szparagi to automatycznie dokupuję do nich opakowanie ryżu arborio, najlepszego na risotto.
Oczywiście grubsze szparagi też się nadają na risotto, ale trzeba je wcześniej dorzucić do ryżu, aby miały szansę zmięknąć.
Po obraniu szparagów zostaje sporo skórek i zdrewniałych końcówek, które po zagotowaniu z bulionem oddają mnóstwo smaku. Tak zaromatyzowany bulion nadaje jeszcze więcej szparagowego smaku daniu.
W wersji wegańskiej masło zastąp oliwą z oliwek a parmezan płatkami drożdżowymi.
Najlepiej ugotować je z bardzo cienkimi zielonymi szparagami. Jak trafiam w warzywniaku na takie cieniutkie szparagi to automatycznie dokupuję do nich opakowanie ryżu arborio, najlepszego na risotto.
Oczywiście grubsze szparagi też się nadają na risotto, ale trzeba je wcześniej dorzucić do ryżu, aby miały szansę zmięknąć.
Po obraniu szparagów zostaje sporo skórek i zdrewniałych końcówek, które po zagotowaniu z bulionem oddają mnóstwo smaku. Tak zaromatyzowany bulion nadaje jeszcze więcej szparagowego smaku daniu.
W wersji wegańskiej masło zastąp oliwą z oliwek a parmezan płatkami drożdżowymi.
wtorek, 21 maja 2019
Makaron ze szparagami i oliwą truflową.
Makaron ze szparagami i oliwa truflową, to przepis na bardzo szybki w przygotowaniu obiad.
Dla oszczędności czasu i energii szparagi gotuję w garnku wraz z makaronem. No i po gotowaniu mam tylko jeden garnek do mycia.
To danie to pochwała prostoty, we włoskim stylu - niewiele składników, ale dobrej jakości.
Dla oszczędności czasu i energii szparagi gotuję w garnku wraz z makaronem. No i po gotowaniu mam tylko jeden garnek do mycia.
To danie to pochwała prostoty, we włoskim stylu - niewiele składników, ale dobrej jakości.
piątek, 19 kwietnia 2019
Białe kiełbaski pieczone w piwie.
Białe kiełbaski pieczone w piwie mogą być podane na wielkanocny stół ale równie dobrze sprawdzą się jako gorące danie w menu imprezowym, zaserwowane z bagietką, ogórkiem kiszonym i piwem.
Kiełbaski te są mocno przyprawione dlatego dodatek musztardy i piwa do pieczenia jest jak najbardziej właściwy.
Danie to mogą jeść również dzieci, bo podczas pieczenia alkohol odparuje.
Chociaż dla dzieci bardziej polecam białą kiełbasę pieczoną w cydrze.
Kiełbaski te są mocno przyprawione dlatego dodatek musztardy i piwa do pieczenia jest jak najbardziej właściwy.
Danie to mogą jeść również dzieci, bo podczas pieczenia alkohol odparuje.
Chociaż dla dzieci bardziej polecam białą kiełbasę pieczoną w cydrze.
Biała kiełbasa pieczona z młodą kapustą.
Biała kiełbasa, to produkt tradycyjnie pojawiający się na wielkanocnym stole. Najczęściej podajemy ją w żurku lub pieczoną na wiele sposobów.
Już kilkakrotnie pokazywałam Wam jak można wykorzystać białą kiełbasę:
jako dodatek do żurku staropolskiego,
klopsiki do barszczu wielkanocnego,
nadzienie do pieczeni,
pieczoną w cydrze,
w pieczonych pierożkach, jako nadzienie z młodą kapustą.
I ta ostatnia potrawa była inspiracją do przygotowania dzisiejszego przepisu.
Białą kiełbasę pieczoną z młodą kapustą można podać z puree ziemniaczanym lub chlebem.
Już kilkakrotnie pokazywałam Wam jak można wykorzystać białą kiełbasę:
jako dodatek do żurku staropolskiego,
klopsiki do barszczu wielkanocnego,
nadzienie do pieczeni,
pieczoną w cydrze,
w pieczonych pierożkach, jako nadzienie z młodą kapustą.
I ta ostatnia potrawa była inspiracją do przygotowania dzisiejszego przepisu.
Białą kiełbasę pieczoną z młodą kapustą można podać z puree ziemniaczanym lub chlebem.
piątek, 22 marca 2019
Sałatka ziemniaczana ze śledziem.
Sałatka ziemniaczana ze śledziem, trafia bardzo dokładnie w polskie gusta. Śledzie, ziemniaki, ogórki kiszone, to produkty, które bardzo lubimy.
Kupując ziemniaki na sałatkę pamiętajcie, aby była to odmiana sałatkowa lub zwyczajnie mówiąc żółte ziemniaki, a nie białe. Białe ziemniaki są zbyt mączyste i po ugotowaniu rozpadają się.
Sałatka ziemniaczana ze śledziem może być daniem na lunch lub piknik.
Śledzik lubi pływać więc ta sałatka świetnie smakuje do piwa lub jako zakąska do białej wódki.
Kupując ziemniaki na sałatkę pamiętajcie, aby była to odmiana sałatkowa lub zwyczajnie mówiąc żółte ziemniaki, a nie białe. Białe ziemniaki są zbyt mączyste i po ugotowaniu rozpadają się.
Sałatka ziemniaczana ze śledziem może być daniem na lunch lub piknik.
Śledzik lubi pływać więc ta sałatka świetnie smakuje do piwa lub jako zakąska do białej wódki.
piątek, 8 marca 2019
Kotlety schabowe z zasmażaną kapustą.
Kotlet schabowy z zasmażaną kapustą, to klasyka klasyki kuchni polskiej. Przygotowanie ich zabiera trochę czasu, jednak są warte tego wysiłku.
Kotlety moczy się w mleku z cebulą, gdzie nabierają smaku, aromatu i kruszeją.
Przepis na zasmażaną kapustę pochodzi od kucharza Marszałka Piłsudskiego, który ponoć bardzo lubił tą kapustę. Muszę przyznać, że jest wyśmienita. Inspiracją dla tej części przepisu był filmik z kanału yt Kuchnia Kwasiora (link), obejrzyjcie go przed przystąpieniem do gotowania.
Kotlety moczy się w mleku z cebulą, gdzie nabierają smaku, aromatu i kruszeją.
Przepis na zasmażaną kapustę pochodzi od kucharza Marszałka Piłsudskiego, który ponoć bardzo lubił tą kapustę. Muszę przyznać, że jest wyśmienita. Inspiracją dla tej części przepisu był filmik z kanału yt Kuchnia Kwasiora (link), obejrzyjcie go przed przystąpieniem do gotowania.
poniedziałek, 25 lutego 2019
Pieczone pączki.
Słodkie wypieki nieczęsto pojawiają się na moim blogu. Nie lubię i unikam tłustego i słodkiego jedzenia.
Dziś zrobiłam wyjątek dla pieczonych pączków ponieważ zbliża się Tłusty Czwartek i są one lżejszym wypiekiem niż tradycyjne pączki.
To nadal ciastka zawierające sporo masła ale nie przesiąknięte tłuszczem tak jak smażone pączki.
Ciasto na te pączki jest delikatne, puszyste i niezbyt słodkie.
Pieczone pączki zachwycają lekkością i smakiem. Warto się troszkę napracować i upiec je dla rodziny, bo zapewniam Was w cukierni takich nie kupicie.
Dziś zrobiłam wyjątek dla pieczonych pączków ponieważ zbliża się Tłusty Czwartek i są one lżejszym wypiekiem niż tradycyjne pączki.
To nadal ciastka zawierające sporo masła ale nie przesiąknięte tłuszczem tak jak smażone pączki.
Ciasto na te pączki jest delikatne, puszyste i niezbyt słodkie.
Pieczone pączki zachwycają lekkością i smakiem. Warto się troszkę napracować i upiec je dla rodziny, bo zapewniam Was w cukierni takich nie kupicie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)