piątek, 19 kwietnia 2019

Białe kiełbaski pieczone w piwie.

Białe kiełbaski pieczone w piwie mogą być podane na wielkanocny stół ale równie dobrze sprawdzą się jako gorące danie w menu imprezowym, zaserwowane z bagietką, ogórkiem kiszonym i piwem.
Kiełbaski te są mocno przyprawione dlatego dodatek musztardy i piwa do pieczenia jest jak najbardziej właściwy.
Danie to mogą jeść również dzieci, bo podczas pieczenia alkohol odparuje.
Chociaż dla dzieci bardziej polecam białą kiełbasę pieczoną w cydrze.



Składniki:
  • 0,5 kg białej surowej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 0,5 szkl. jasnego piwa (użyłam piwa Perła, bo jest niezbyt gorzkie)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • duża szczypta soli, czarnego mielonego pieprzu, ostrej mielonej papryki i cukru
Przygotowanie:
  • Cebulę pokroić w krążki wymieszać w misce z solą, pieprzem, papryką, majerankiem, tymiankiem,cukrem i olejem.
  • Cebulę przełożyć do naczynia do zapiekania. Kiełbaski ułożyć na cebulce i nakłuć w kilku miejscach czubkiem noża (aby nie pękły podczas pieczenia).
  • Piwo wymieszać z musztardą, polać kiełbaski i cebulę.
  • Kiełbaski piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni, można krócej z włączoną funkcją grilla. Kiełbaski powinny być zrumienione, a cebula miękka.
  • Podawać na gorąco.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz