poniedziałek, 25 lutego 2019

Pieczone pączki.

Słodkie wypieki nieczęsto pojawiają się na moim blogu. Nie lubię i unikam tłustego i słodkiego jedzenia.
Dziś zrobiłam wyjątek dla pieczonych pączków ponieważ zbliża się Tłusty Czwartek i są one lżejszym wypiekiem niż tradycyjne pączki.
To nadal ciastka zawierające sporo masła ale nie przesiąknięte tłuszczem tak jak smażone pączki.
Ciasto na te pączki jest delikatne, puszyste i niezbyt słodkie. 
Pieczone pączki zachwycają lekkością i smakiem. Warto się troszkę napracować i upiec je dla rodziny, bo zapewniam Was w cukierni takich nie kupicie.





Składniki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 3 duże jajka
  • 1 jajko – do posmarowania pączków
  • 100 ml mleka
  • 180 g masła
  • 60 g świeżych drożdży (lub 20 g suchych)
  • 50 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szkl. marmolady (różana, truskawkowa) lub dżemu truskawkowego
  • cukier puder do posypania pączków
  • papilotki do pieczenia muffinków

Przygotowanie:
  • Rozczyn – drożdże pokruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem oraz łyżeczką cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  • Przesianą mąkę wymieszać w misce z cukrem i solą.
  • Dodać wyrośnięty rozczyn i roztrzepane jajka, wyrabiać ciasto przez 10 minut. Polecam wyrabiać ciasto za pomocą robota kuchennego wyposażonego w hak do ciasta. Ciasto jest dosyć rzadkie i wyrabianie ręczne jest trudne ponieważ mocno przykleja się do dłoni.
  • Masło roztopić, przestudzić, dodawać niewielkimi porcjami do miski i wrabiać w ciasto aż będzie gładkie.
  • Miskę z ciastem przykryć  ściereczką i pozostawić przez godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyrabiać przez  1 minutę i wyłożyć  na stolnicę posypaną mąką.
  • Rozpłaszczyć ciasto za pomocą dłoni na placek o grubości ok. 2 cm.
  • Z ciasta wycinać kółka (o średnicy ok. 8 cm) za pomocą wykrawacza do ciasta lub szklanki.
  • Na środek każdego kółka nakładać łyżeczkę marmolady, brzegi  ciasta składać na do środka i dokładnie sklejać.
  • Uformowane pączki układać w papilotkach łączeniem do dołu. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić ½ godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Następnie wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec pączki 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  (grzanie góra-dół).
  • Po przestudzeniu wyjąć pączki z papilotek i posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz