Sernik migdałowy, piekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód.
Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z kawą i kieliszkiem likieru Amaretto.
piątek, 15 grudnia 2017
sobota, 18 listopada 2017
Udka gęsie pieczone w cydrze.
Udka gęsie pieczone w cydrze, podane z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. To danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart.
Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę.
Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli.
Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę.
Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli.
sobota, 11 listopada 2017
Szynka z kurczaka z oliwkami. Wędlina z szynkowaru. Odchudzamy
Szynka z kurczaka z oliwkami, to pyszna i zdrowa wędlina domowa. Lubię wędliny, ale rzadko je kupuję. Wybieram tylko takie, które przygotowane są według tradycyjnych receptur i oczywiście bez konserwantów. Wszystkie wędliny (nawet te tradycyjne) znajdujące się w sprzedaży mają dodatek soli peklowej i inne substancji, których nie mam ochoty jeść.
Zakupiłam szynkowar, ponieważ chciałam przygotowywać wędliny, których skład sama będę ustalać.
Pierwsze wędliny robiłam korzystając z przepisów dołączonych do szynkowaru. I dzisiejszy przepis po niewielkich modyfikacjach też pochodzi z tej książeczki.
Zrobienie domowej szyneczki jest banalnie proste, a efekt wyśmienity. Warunkiem jest posiadanie szynkowaru - używam sprzętu firmy Tescoma, moim zdaniem najlepszego na rynku.
Ten przepis nie przewiduje użycia peklosoli, ale jeśli koniecznie chcesz jej użyć, to połowę soli zastąp taką samą ilością peklosoli.
Szynka z kurczaka z oliwkami należy do moich ulubionych domowych wędlin z szynkowaru.
Bardzo dobrze smakuje w kanapce z bułki i sałatą.
Zakupiłam szynkowar, ponieważ chciałam przygotowywać wędliny, których skład sama będę ustalać.
Pierwsze wędliny robiłam korzystając z przepisów dołączonych do szynkowaru. I dzisiejszy przepis po niewielkich modyfikacjach też pochodzi z tej książeczki.
Zrobienie domowej szyneczki jest banalnie proste, a efekt wyśmienity. Warunkiem jest posiadanie szynkowaru - używam sprzętu firmy Tescoma, moim zdaniem najlepszego na rynku.
Ten przepis nie przewiduje użycia peklosoli, ale jeśli koniecznie chcesz jej użyć, to połowę soli zastąp taką samą ilością peklosoli.
Szynka z kurczaka z oliwkami należy do moich ulubionych domowych wędlin z szynkowaru.
Bardzo dobrze smakuje w kanapce z bułki i sałatą.
Etykiety:
bez glutenu,
bez jajek,
bez laktozy,
dietetycznie,
dla dzieci,
domowa wędlina,
kurczak,
menu imprezowe,
odchudzamy,
śniadanie,
święta,
Wielkanoc
wtorek, 7 listopada 2017
Makaron z dynią, pomidorkami, cukinią i fetą.
Makaron z dynią, pomidorkami, cukinią i fetą, to proste i smaczne danie. Mimo, że użyłam niewiele składników to danie jest bogate smakowo, każdym kęs smakuje inaczej.
Pożywny makaron pełnoziarnisty jest tu bazą, uzupełniają go słodka dynia i cukinia, kwaśne pomidorki i słona feta. Wszystko z nutą czosnku i bazylii.
Po prostu pycha.
Ten makaron to świetna propozycja na obiad lub kolację.
Pożywny makaron pełnoziarnisty jest tu bazą, uzupełniają go słodka dynia i cukinia, kwaśne pomidorki i słona feta. Wszystko z nutą czosnku i bazylii.
Po prostu pycha.
Ten makaron to świetna propozycja na obiad lub kolację.
piątek, 20 października 2017
Kiszone rydze.
Rydze dzięki temu, że są twardymi grzybami doskonale nadają się do robienia przetworów.
Na blogu znajdziecie przepis na Rydze po cygańsku lub Marynowane grzyby słodko-kwaśne.
Dzisiejszy przepis przedstawia najzdrowszy sposób na przetworzenie rydzów.
Kiszone rydze mogą być smaczną przystawką oraz na ich bazie, gotuje się wyśmienity żur na rydzach (przepis tutaj).
Ukiszenie rydzów nie jest trudne, jednak trzeba zadbać o kilka szczegółów, aby proces przebiegał bez problemów.
Przede wszystkim akcesoria do kiszenia grzybów powinny być wcześniej wyparzone wrzątkiem. Rydze kiszą się dosyć długo, bo ok. 3 tygodnie i przez ten czas trzeba pilnować ,,zdrowia" kiszonki.
Kiszenie przebiega w warunkach beztlenowych dlatego grzyby przez cały czas powinny być przykryte płynem. Kiszonkę należy przykryć talerzykiem i mocno docisnąć np. ciężkim kamieniem.
Brzegi talerzyka powinny być zanurzone w płynie. Jeśli kiszonka nie wytworzy wystarczająco dużo płynu należy uzupełnić go solanką.
Grzyby lepiej i szybciej kiszą się jeśli dodamy do nich odrobinę cukru dlatego nie pomijajcie go robiąc kiszone rydze.
Po ukiszeniu, można grzyby zapasteryzować, a przechowają się 2-3 lata.
Na blogu znajdziecie przepis na Rydze po cygańsku lub Marynowane grzyby słodko-kwaśne.
Dzisiejszy przepis przedstawia najzdrowszy sposób na przetworzenie rydzów.
Kiszone rydze mogą być smaczną przystawką oraz na ich bazie, gotuje się wyśmienity żur na rydzach (przepis tutaj).
Ukiszenie rydzów nie jest trudne, jednak trzeba zadbać o kilka szczegółów, aby proces przebiegał bez problemów.
Przede wszystkim akcesoria do kiszenia grzybów powinny być wcześniej wyparzone wrzątkiem. Rydze kiszą się dosyć długo, bo ok. 3 tygodnie i przez ten czas trzeba pilnować ,,zdrowia" kiszonki.
Kiszenie przebiega w warunkach beztlenowych dlatego grzyby przez cały czas powinny być przykryte płynem. Kiszonkę należy przykryć talerzykiem i mocno docisnąć np. ciężkim kamieniem.
Brzegi talerzyka powinny być zanurzone w płynie. Jeśli kiszonka nie wytworzy wystarczająco dużo płynu należy uzupełnić go solanką.
Grzyby lepiej i szybciej kiszą się jeśli dodamy do nich odrobinę cukru dlatego nie pomijajcie go robiąc kiszone rydze.
Po ukiszeniu, można grzyby zapasteryzować, a przechowają się 2-3 lata.
poniedziałek, 16 października 2017
Jesienny chleb z dynią i figami.
Jesienny chleb z dynią i figami był wypiekany pod szyldem październikowej Piekarni Amber.
Tym razem to cykliczne, wspólne pieczenie chleba miało podwójne znaczenie.
Przepis na ten chleb pochodzi od Zorry, która corocznie organizuje 16 października World Bread Day.
Więc nasz Jesienny chleb, pięknie wpisuje się w ideę propagowania pieczenia zdrowego, wartościowego pieczywa.
Jesienny charakter chleba podkreśla dodatek dyni i dzięki temu ma również uroczy kolor. Miękisz chleba jest dosyć wilgotny i słodkawy za sprawą suszonych fig.
Jesienny chleb z dynią i figami doskonale smakuje z serami i pastami lub pasztetami warzywnymi.
Tym razem to cykliczne, wspólne pieczenie chleba miało podwójne znaczenie.
Przepis na ten chleb pochodzi od Zorry, która corocznie organizuje 16 października World Bread Day.
Więc nasz Jesienny chleb, pięknie wpisuje się w ideę propagowania pieczenia zdrowego, wartościowego pieczywa.
Jesienny charakter chleba podkreśla dodatek dyni i dzięki temu ma również uroczy kolor. Miękisz chleba jest dosyć wilgotny i słodkawy za sprawą suszonych fig.
Jesienny chleb z dynią i figami doskonale smakuje z serami i pastami lub pasztetami warzywnymi.
sobota, 14 października 2017
Kopytka z sosem pomidorowym.
Kopytka z sosem pomidorowym choć znane i lubiane nie są często razem podawane.
Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi.
Sos pomidorowy ugotowany w domu jest o wiele smaczniejszy niż sos ze słoika. Można go przyprawić ziołami, czosnkiem, pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów i zagęstników.
Kopytka, to klasyka kuchni domowej, należy je robić z ziemniaków, które są całkowicie wystudzone i dokładnie ugniecione. Im mniej doda się do nich mąki, tym bardzie gładkie i delikatne będą.
Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż na jeden obiad. Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom.
Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi.
Sos pomidorowy ugotowany w domu jest o wiele smaczniejszy niż sos ze słoika. Można go przyprawić ziołami, czosnkiem, pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów i zagęstników.
Kopytka, to klasyka kuchni domowej, należy je robić z ziemniaków, które są całkowicie wystudzone i dokładnie ugniecione. Im mniej doda się do nich mąki, tym bardzie gładkie i delikatne będą.
Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż na jeden obiad. Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom.
sobota, 30 września 2017
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym.
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym to bardzo smaczne danie. Nie wymaga ono również zbyt dużo zachodu i pracy.
Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie.
Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem.
Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie.
Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem.
poniedziałek, 25 września 2017
Maślaki, obierać ze skórki, czy nie?
Maślaki, obierać ze skórki, czy nie? Dziś zadano takie pytanie pod jednym z moich przepisów na grzyby. Myślę, że warto poruszyć tą kwestię.
Zbieramy teraz duże ilości grzybów - całe kosze, a niektórzy nawet całe bagażniki.
Zbieramy teraz duże ilości grzybów - całe kosze, a niektórzy nawet całe bagażniki.
poniedziałek, 18 września 2017
Kotlety z grzybów.
Kotlety ze świeżych grzybów są czymś pośrednim między kotletami z mięsa, a kotletami warzywnymi.
W smaku są trochę mięsne, ponieważ grzyby mają mnóstwo smaku umami, czyli tzw. smaku mięsnego. Dlatego przypadną do gustu zagorzałym mięsożercom, którzy nie tkną kotletów jarskich.
Do przygotowania kotletów z grzybów można wykorzystać grzyby, które nie nadają się do suszenia czy marynowania. Ich uroda czy wielkość nie mają znaczenia, w końcu zostaną posiekane i usmażone.
Te kotlety są świetną propozycją obiadową lub lunchową, gdy uwielbiasz grzyby, nie jesz mięsa lub chcesz spróbować czegoś nowego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)