sobota, 30 września 2017

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym.

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym to bardzo smaczne danie. Nie wymaga ono również zbyt dużo zachodu i pracy.

Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie.

Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem.


Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa (średniej wielkości)
  • 8 borowików
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 szkl. mocnego bulionu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • koperek do podania
  • sól, pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
  • Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu ston na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz.
  • Dodać na patelnię olej, a następnie pokrojoną w piórka cebulę. 
  • Zeszklić cebulę i dodać pokrojony czosnek, smażyć krótko.
  • Dodać na patelnię oczyszczone i pokrojone borowiki, smażyć 2 minuty.
  • Dodać polędwiczki i ciepły bulion, gotować ok. 5 minut.
  • Następnie dodać śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, zagotować.
  • POlędwiczki serwować posypane koperkiem.

Smacznego

2 komentarze:

  1. mniam:) u mnie był schab z grzybami, też polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Schabik też super. Ja do sosów zawsze dodaję odrobinę bulionu warzywnego. Podkreśla smak. Ostatnio przekonałem się do bulionów Krakus w szkalnej butelce. Mają bardzo fajny smak i skład.

    OdpowiedzUsuń