poniedziałek, 18 września 2017

Kotlety z grzybów.

Kotlety ze świeżych grzybów są czymś pośrednim między kotletami z mięsa, a kotletami warzywnymi. 
W smaku są trochę mięsne, ponieważ grzyby mają mnóstwo smaku umami, czyli tzw. smaku mięsnego. Dlatego przypadną do gustu  zagorzałym mięsożercom, którzy nie tkną kotletów jarskich.
Do przygotowania kotletów z grzybów można wykorzystać grzyby, które nie nadają się do suszenia czy marynowania. Ich uroda czy wielkość nie mają znaczenia, w końcu zostaną posiekane i usmażone.
Te kotlety są świetną propozycją obiadową lub lunchową, gdy uwielbiasz grzyby, nie jesz mięsa lub chcesz spróbować czegoś nowego.



Składniki:
  • 1/2 kg świeżych grzybów leśnych
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + do panierowania kotletów
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  • Grzyby oczyścić z piasku, wypłukać w misce z dużą ilością wody i przekroić na pół, aby sprawdzić czy nie są robaczywe.
  • Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i posolić (1/2 łyżki soli na 3 litry wody).
  • Gdy woda z grzybami zagotuje się, gotować jeszcze 2 minuty na niewielkim ogniu.
  • Przecedzić grzyby i pozostawić na sicie, aż woda dobrze odcieknie.
  • Posiekać grzyby. Ja to robię wykładając grzyby na deskę do krojenia i siekam nożem na drobne kawałki.
  • Na patelni rozgrzać ½ łyżki oleju i dodać posiekane grzyby. Teraz grzyby powinny odparować część wody, więc należy często mieszać. Podgrzewać grzyby na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
  • Następnie przełożyć grzyby do miski i dodać ugotowany ryż, dokładnie wymieszać.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek, rozmaryn i kolendrę.
  • Cebulę przełożyć do miski z grzybami, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  • Gdy masa będzie już chłodna, przyprawić solą i czarnym pieprzem. Dodać jajko i bułkę tartą.
  • Po wymieszaniu pozostawić masę na 15 minut do zgęstnienia.
  • Zwilżyć dłonie wodą i formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Witam, super przepis, napewno z niego skorzystam, jak i z innych przepisów , tak smacznych że palce lizać. A tak na marginesie... zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń