piątek, 15 września 2017

Pyszne ciasto ze śliwkami.

Ciasto ze śliwkami jest pyszne i baaaardzo łatwe w przygotowaniu. Nie trzeba mieć doświadczenia w pieczeniu, aby je upiec. Wystarczy dokładnie wymieszać i utrzeć podane składniki a na koniec udekorować wierzch ciasta połówkami śliwek. Po 15 minutach ciasto gotowe jest do pieczenia. 

Ciasto ze śliwkami jest dosyć słodkie i puszyste. Doskonale smakuje z herbatą na deser po niedzielnym obiedzie.

 



Składniki:

  • 40 dkg śliwek, najlepiej węgierek
  • 2 szklanki mąki tortowej (orkiszowej lub pszennej)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka oleju

Przygotowanie:

Ciasto można przygotować za pomocą robota kuchennego albo używając dużej miski i miksera ręcznego lub trzepaczki.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. 
  • Następnie dodać ekstrakt waniliowy i powoli wlać olej, delikatnie mieszać, aż do połączenia składników.
  • Po uzyskaniu jednolitej masy dodać śmietanę i porcjami wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Należy dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
  • Ciasto przelać do tortownicy (średnica ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
  • Na wierzchu ciasta ułożyć umyte i przekrojone na pół śliwki.
  • Ciasto piec 40-45 minut w temperaturze 200 stopni. Po 40 min. pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Należy nakłuć ciasto na środku i jeśli wyjęty patyczek będzie oklejony ciastem, należy piec jeszcze 5 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.
  • Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz