piątek, 15 grudnia 2017

Sernik migdałowy.

Sernik migdałowy, piekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód.

Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z kawą i kieliszkiem likieru Amaretto.



Składniki na spód sernika:
  • 180 g ciasteczek digestive
  • 70 g masła
  • 4 łyżki migdałów w płatkach
  • 5 łyżeczek kakao

Masa sernikowa:
  • 0,7 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego)
  • 0,5 kg serka mascarpone
  • 0,1 kg drobnego cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (płaskie)
  • 50 ml kawy espresso
  • 200 g śmietanki kremówki (36%)
  • 6 jajek
  • 4 łyżki likieru amaretto
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

Wierzch sernika:
  • 1/2 łyżki kawy espresso
  • 2 łyżki śmietany (22%)
  • 1 łyżka amaretto
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie spodu sernika:
  • Masło roztopić w rondelku. Ciastka, migdały, kakao i roztopione masło umieścić w malakserze, rozdrobnić na mąkę.  
  • Masę przełożyć do tortownicy i mocno ugnieść za pomocą łyżki.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na 10 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia przed nałożeniem masy serowej.

Masa serowa:
  • W malakserze wymieszać twaróg, serek mascarpone i śmietankę kremówkę.
  • Następnie dodać cukier, skrobię ziemniaczaną oraz zimną kawę, likier i aromat migdałowy. Wymieszać bardzo dokładnie do połączenia składników.
  • Dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Masę serową wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód ciasta. Za pomocą łopatki do ciasta albo łyżki wygładzić wierzch sernika.
  • Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić sernik na 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 90 minut.
  • 10 minut przed wyłączeniem piekarnika, wymieszać espresso, amaretto oraz  śmietanę i posmarować wierzch sernika. Żeby ciasta nie opadło, nie wyjmować z piekarnika do smarowania tylko delikatnie wysunąć.
  • Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku, aż temperatura wewnątrz obniży się do 50 stopni. Wtedy uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić serniki do całkowitego wystudzenia.
  • Przed podaniem oprószyć kakao wierzch sernika.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz