sobota, 16 grudnia 2017

Bigos pieczony w piekarniku. Bigos odchudzony. Odchudzamy.

   Bigos pieczony w piekarniku robiłam po raz pierwszy i zapewne nie ostatni. Pieczenie bigosu w piekarniku ma kilka zalet. Nie wymaga uwagi i częstego mieszania - robiłam to tylko 2 razy. Bigos piecze się powoli i nie przypala się. 
Pieczony bigos nie pachnie zbyt mocno, co jest dosyć istotne dla osób, które nie lubią zapachu gotowanej kiszonej kapusty.

  Bigos wg tego przepisu nie należy do kalorycznych dań. Użyłam chudej, mocno wędzonej kiełbasy i to jedyny składnik, który zawiera tłuszcz. Taki bigos lubię najbardziej - kwaśny, nietłusty, aromatyczny i z małą ilością mięsa. Jeśli lubisz bardziej mięsny bigos, to dołóż go tyle ile chcesz.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na bigos świąteczny i staropolski bigos postny.


Składniki:
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 garści suszonych grzybów + 2 szkl. gorącej wody
  • 1/2 szkl. wina (czerwone półsłodkie)
  • 10 śliwek suszonych bez pestek
  • 80 dkg chudej kiełbasy mocno uwędzonej
  • 1 szkl. pokrojonych pomidorów bez skórek (pomidory z puszki)
  • 2 cebule
  • 2 szkl. wody
  • 10 ziaren jałowca
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy - dodane do smaku w połowie pieczenia

Przygotowanie:
  • Kapustę odcisnąć z soku i poszatkować. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wypłukać ją w misce z zimną wodą i odcisnąć na sicie, a następnie poszatkować.
  • Cebule obrać i drobno pokroić, kiełbasę pokroić w półplasterki, a śliwki na ćwiartki.
  • Grzyby zalać na ok. godzinę wrzątkiem. Następnie odcedzić i pokroić w paski.
  • W dużym naczyniu żaroodpornym lub garnku żeliwnym wymieszać: kapustę kiszoną, grzyby, śliwki, kiełbasę, cebule, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, kminek, pomidory. Dodać wodę, której moczyły się grzyby, wino i 1 szklankę wody. Dokładnie wymieszać składniki bigosu, nakryć naczynie pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową. 
  • Wstawić na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć naczynie z bigosem, dodać tymianek, majeranek, dokładnie wymieszać.
  • Nakryć naczynie, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni i wstawić bigos do piekarnika 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć naczynie z bigosem z piekarnika, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym i pieprzem ziołowym. Jeśli bigos ma za mało płynu dodać jeszcze 1-2 szklanki wody.
  • Piec jeszcze 1 godzinę w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie bigos powinien być gotów do jedzenia, a wszystkie smaki dobrze przegryzione.
Przechowywać bigos w lodówce lub  zamrozić.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz