wtorek, 17 grudnia 2013

Uszka z grzybami

Był już kwas z buraków i barszcz czerwony wigilijny, teraz czas na przepis na uszka z grzybami. Uszka i pierogi przygotowuję tydzień lub dwa przed Świętami i mrożę je. 
Lepienie uszek jest pracochłonne, ale nikogo nie trzeba przekonywać, że efekt wart jest wysiłku. Spróbowałam kilka uszek przed zamrożeniem i już nie mogę doczekać się Wigilii, gdy będziemy jeść te pyszności.
Uszka z grzybami można podać w czerwonym barszczu, w zupie grzybowej lub esencjonalnym bulionie.



Przy lepieniu uszek warto mieć towarzystwo. Koty zwykle siedzą na blacie kuchennym gdy gotuję, dziś znalazłam im inne miejscówki.

Składniki:
  • 3 garści suszonych borowików
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku


Przepis na Ciasto na uszka znajdziecie tutaj.

Przygotowanie:
  • Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę.
  • Namoczone grzyby przełożyć do garnka. Wodę z moczenia grzybów przecedzić i dodać do garnka.
  • Grzyby gotować do miękkości, na małym ogniu.
  • Po ugotowaniu, przecedzić grzyby, pozostawiając kilka łyżek wywaru.
  • Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Usmażone cebulę i grzyby zmielić maszynką do mięsa na największych oczkach siatki. Jeśli ktoś ma cierpliwość i czas może posiekać grzyby do farszu ;)
  • Dodać bułkę tartą, oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
  • Jeśli farsz wydaje się zbyt wilgotny, należy przełożyć go na na lekko rozgrzaną patelnię, aby odparować nadmiar wody.
  • Po schłodzeniu nakładać niewielką ilość farszu na ciasto na uszka.
  • Cienko rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty 4,5 x 4,5 cm. Na każdym kawału ciasta, ułożyć 1/3 łyżeczki farszu. Ciasto zlepić w trójkąt, a następnie skleić 2 rogi trójkąta.
  • Uszka gotować w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.


Po wystudzeniu i osuszeniu na sicie, uszka można zamrozić.

Smacznego

Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony gotuję przez cały rok, ale ten wigilijny smakuje wyjątkowo. Dodanie suszonych grzybów i wędzonych śliwek daje ten specjalny smak, który pamięta się jeszcze długo po Świętach.

Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 kg buraków
  • 1 litr kwasu z buraków
  • 2 cebule
  • 2 kwaśne jabłka (szara reneta)
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 wędzonych śliwek
  • 10 kapelusz suszonych borowików
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sól

Przygotowanie:
  • Buraki w skórkach ugotować do miękkości.
  • Obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Zagotować bulion i dodać buraki, cebule (pocięte na ćwiartki) śliwki, suszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie
  • Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyłączyć grzanie pod garnkiem, dodać jabłka (ze skórką) pokrojone w plastry i pozostawić barszcz na godzinę, aby uzyskał ładny kolor.
  • Następnie dodać cukier i kwas z buraków i doprawić solą do smaku.
  • Podgrzać lekko barszcz przez 15 minut, nie dopuszczając do zagotowania.
  • Przed podaniem barszcz należy przecedzić.

Smacznego

Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013

niedziela, 15 grudnia 2013

Kwas z buraków

Kwas z buraków jest bazą do smacznych zup, takich jak barszcz ukraiński i barszcz wigilijny.
Kwas ten jest cennym źródłem witamin i minerałów, odkwasza organizm, oczyszcza krew, obniża poziom cholesterolu. Picie kwasu z buraków jest zalecane osobom cierpiącym na anemię. Wystarczy picie 1-2 szklanek dziennie kwasu z buraków przez 2 tygodnie, aby osiągnąć zauważalne zwiększenie ilości czerwonych krwinek.



Składniki:
  • 1 kg buraków
  • woda - lekko słona (1 płaska łyżka soli na 1 litr wody)
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty lub 1/2 kromki chleba na zakwasie

Przygotowanie:
  • Umyć buraki pod bieżącą wodą, nie trzeba obierać ze skórki, pokroić na plasterki.
  • Przełożyć buraki do kamiennego garnka lub dużego słoika.
  • Układając buraki w naczyniu, dodawać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, kawałki czosnku i talarki cebuli.
  • Do buraków dodać osoloną wodę, tak by je przykryła.
  • Dodać sok z kiszonych ogórków.
  • Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Zakwas jest gotowy po ok. 1 tygodniu.
  • Gotowy zakwas, zlać do butelki, przechowywać w lodówce.
Po odlaniu kwasu, buraki można ponownie zalać osoloną wodą. Kwas ukisi się po 2-3 dniach, będzie nieco jaśniejszy niż ten pierwszy, ale równie pyszny.

Smacznego

Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013

sobota, 14 grudnia 2013

Zupa grzybowa

Tą pyszną, aromatyczną zupę gotuję nie tylko na Wigilię. Jest lubiana przez całą rodzinę.

Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 litr wywaru z suszonych grzybów (2 garści suszonych grzybów na litr wody)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka łyżek śmietanki 30 % do zup
  • sól, sos sojowy, pieprz ziołowy do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
  • Połączyć wywar z grzybów z bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
  • Gotować 15 minut, dodać śmietankę.
  • Doprawić do smaku solą, sosem sojowym, pieprzem ziołowym.
  • Po zakończeniu gotowania dodać do zupy gałązki natki pietruszki, aby dodały zupie świeżego aromatu.
  • Zupę podać z makaronem.
Smacznego

Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013

piątek, 13 grudnia 2013

Makaron z dynią i serem pleśniowym

Makaron z dynią i serem pleśniowy jest potrawą pełną kontrastów smakowych. Słodycz dyni, została przełamana bardzo wyrazistym smakiem sera pleśniowego Danish Blue. Sera należy dodać w ilości symbolicznej, ponieważ mógłby zdominować całą potrawę.




Składniki:
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki sera pleśniowego Danish Blue
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • liście bazylii
  • pappardelle - makaron jajeczny

Przygotowanie:
  • Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć na oleju.
  • Dodać pokrojoną dynię (kostka, kulki), lekko posolić, dodać 1/3 filiżanki wody.
  • Dusić dynię ok.10-15 minut pod przykryciem, do miękkości.
  • Po odparowaniu wody dodać śmietankę, paprykę, zioła prowansalskie
  • Gotować ok 5 minut na małym ogniu, aby sos zredukował się do połowy.
  • Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii.
  • Ugotować makaron
  • Dodać makaron na patelnię z sosem i dynią, wymieszać.
  • Po wyłożeniu na talerz, posypać makaron pokuszonym serem pleśniowym, prażonymi piniolami, dodać bazylię.


Smacznego

czwartek, 12 grudnia 2013

Mini zapiekanki ziemniaczane z klopsikami

Przedstawione dziś mini zapiekanki, są poniedziałkową wersją niedzielnego obiadu. Często po obiedzie zostają nadmiarowo ugotowane ziemniaki i mięso. W tym przepisie pokazuję mój pomysł na zagospodarowanie wczorajszego obiadu, w formie bardziej atrakcyjnej, niż odgrzanie w garnku:)
Małe foremki do zapiekania, pozwalają na przygotowanie pojedynczych porcji posiłku.

Mini zapiekanki po upieczeniu

Przed pieczeniem...



Składniki na klopsiki:
  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajko eko
  • 1 średnia cebula
  • kilka łyżek płatków jaglanych lub bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • mąka do obtaczania klopsików
  • olej do smażenia klopsików
  • sos sojowy do sosu

Składniki na puree:
• 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
• kawałek masła (2-3 łyżki)
• kilka łyżek mleka
• sól do smaku
• olej

Przygotowanie klopsików:
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na patelni do miękkości, odstawić do wystygnięcia.
  • Do mięsa dodać jajko, smażoną cebulę, płatki jaglane - bardzo dokładnie wymieszać.
  • Następnie dodać tymianek, sól i pieprz - jeszcze raz dobrze wymieszać masę na klopsiki.
  • Zwilżonymi dłońmi formować klopsiki i obtaczać w mące.
  • Obsmażać klopsiki na mocno rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, następnie przełożyć je do garnka.
  • Po usmażeniu klopsików wlać na patelnię szklankę wody i zagotować.
  • Zawartość patelni przelać do garnka z klopsikami.
  • Do klopsików dolać tyle wody, aby je zakryła. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i posolić. 
  • Klopsiki gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut.
  • Wyjąć klopsiki z garnka, przecedzić sos, w którym się gotowały.
  • Sos doprawić sosem sojowym i pieprzem, ewentualnie lekko zagęścić mąką
  • Włożyć ponownie klopsiki do sosu.


Przygotowanie zapiekanki:

  • Ugotowane ziemniaki ugnieść z masłem i mlekiem na puree. Lekko posolić.
  • Do każdej miseczki na zapiekankę, włożyć po 3 klopsiki i kilka łyżek sosu (powinien wypełniać miseczkę najwyżej do połowy wysokości).
  • Puree ułożyć na klopsikach, wyrównać powierzchnię zapiekanki i skropić olejem.
  • Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut - do zrumienienia powierzchni mini zapiekanek.

Smacznego

środa, 11 grudnia 2013

Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką

Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką może być podana z makaronem, z uszkami lub samodzielnie do popijania pierogów, pasztecików. Do ugotowania tej zupy użyłam wywaru z grzybów, który został z przygotowania grzybów w cieście piwnym .



Składniki:
  • 1/2 litra wywaru z suszonych grzybów (ugotowany z 1 litra wody i 2 garści suszonych grzybów)
  • 1 litr bulionu warzywnego (ugotowany z 2 marchewek, 1 pietruszki, 1/2 małego selera)
  • 9 małych śliwek wędzonych (średnio 3 na każde 1/2 litra zupy)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól, sos sojowy do smaku

Przygotowanie:
  • Ugotować wywar z suszonych grzybów
  • Ugotować bulion warzywny, po wystudzeniu wyjąć z niego warzywa.
  • Do bulionu warzywnego dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, śliwki - gotować 15 minut na małym ogniu.
  • Dodać 3/4 wywaru z grzybów i sprawdzić smak zupy. Może się okazać, że dodanie takiej ilość wywaru daje zadowalający efekt smakowy. Mocny wywar z grzybów jest trochę gorzki, więc należy postępować z nim ostrożnie:)
  • Gotować 15 minut, doprawić do smaku solą, cukrem i ewentualnie sosem sojowym.
  • Po ugotowaniu pozostawić zupę pod przykryciem ok. 30 minut, następnie przecedzić.
Smacznego

Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013

wtorek, 10 grudnia 2013

Chleb staropolski marmurkowy

To druga wersja chleba staropolskiego, jaką proponuję. Czas przygotowania chleba jest dosyć krótki, pomijam etap kilkugodzinnego oczekiwania na wyrośniecie ciasta. Ten przepis powstał przypadkowo, ponieważ nie miałam czasu na wyrabianie (stąd marmurek;) i wyrastanie ciasta. Skoro udał mi się ten ekspresowy chleb, to dzielę się przepisem.




Składniki:
Zaczyn
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 6 g drożdży lub 3 g suchych drożdży

Przygotowanie:
  • Wymieszać składniki zaczynu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.

Ciasto właściwe:
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • otręby owsiane do posypania chleba

Przygotowanie:
  • Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto mieszać tak jak ciasto na muffiny, krótko, tak aby pozostały grudki mąki pszennej.
  • Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
  • Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać otrębami.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po 1/2 godziny ciasto lekko wyrośnie.
  • Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na nagrzanie do 190 stopni.
  • Gdy piekarnik nagrzeje się do 190 stopni, ścianki piekarnika spryskać wodą i naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem.
  • Piec jeszcze 35 minut.
  • 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.
  • Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Suszone grzyby w cieście piwnym

Suszone grzyby w cieście, muszą obowiązkowo pojawić się na wigilijnym stole mojej rodziny. To taka potrawa, która znika z półmiska jako pierwsza i nigdy nie udało się jej przygotować wystarczająco dużo ;)


Składniki:
  • 2 garści kapeluszy suszonych grzybów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 szklanki wody

Ciasto piwne:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 jajko eko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy lub ryżowy do smażenia

Przygotowanie:
  • Grzyby namoczyć wodzie, następnie dodać sól i gotować do miękkości.
  • Grzyby odcedzić na sicie, z wywaru z grzybów można przygotować zupę grzybową.
  • Połączyć składniki ciasta. Przełożyć grzyby do ciasta.
  • Smażyć grzyby, nakładając je łyżką na patelnię wraz z ciastem.
  • Po usmażeniu na rumiano, osączać na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Smacznego

niedziela, 8 grudnia 2013

Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami

Pyszna sałata, pełna różnorodnych smaków. Dzięki dodatkowi łososia, krewetek i jajka, sałata jest bardzo sycąca, może być daniem obiadowym. 



Składniki:
  • sałata
  • łosoś wędzony w plastrach
  • kilka gotowanych krewetek
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 jajko eko
Dressing do sałaty:
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 6 łyżeczek octu jabłkowego
  • 6-8 łyżeczek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • Ułożyć na talerzu umytą sałatę, pomidorki, kawałki łososia, krewetki.
  • Ugotować jajko w koszulce, żółtko powinno być płynne. Po lekkim wystudzeniu ułożyć jajko na sałacie i rozciąć, aby żółtko wypłynęło.
  • Wymieszać składniki dressingu, polać sałatę przed podaniem.

Smacznego