piątek, 15 listopada 2013

Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków

Przygotowując zapiekankę z kilku mało wyszukanych składników nie spodziewałam się, że efekt tak miło mnie zaskoczy. Zapiekanka nie dość, że jest bardzo smaczna, to ładnie się prezentuje. Jest to przyjemna odmiana od nieładnie prezentującej się smażonej kaszanki.





Składniki wyjątkowo podane orientacyjnie, bez gramatury:
• kaszanka
• cebula
• kilka plastrów chudego bekonu
• ugotowane ziemniaki
• trochę masła
• mleko
• przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, tymianek
• olej

Przygotowanie:
Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w baaardzo grube plastry. Ułożyć w formie do pieczenia.




• Kaszankę obsypać pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
Cebulę pokroić w plastry, bekon pokroić w słupki – smażyć do zrumienienia, dodając niewielką ilość oleju.
• Usmażoną cebulę i bekon ułożyć na kaszance. Obsypać pieprzem, majerankiem i tymiankiem.



Ugotowane ziemniaki ugnieść z masłem i mlekiem na puree. Lekko posolić.
•Puree ułożyć na smażonej cebuli, widelcem wyrównać powierzchnię zapiekanki i skropić olejem.
• Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.

Smacznego

czwartek, 14 listopada 2013

Zupa miso

Zupa miso to aromatyczna, prosta i dietetyczna zupa na bazie bulionu rybnego dashi i pasty miso. Egzotyczne składniki sprawiają, że zupa ma łagodny i szlachetny smak.
Główny składnik nadający zupie smak, pastę miso uzyskuje się z mieszanki fermentowanych, ugotowanych i rozgniecionych ziaren soi i ryżu (lub innych zbóż) oraz soli z dodatkiem szczepu bakterii koji. Dzięki bakteriom pasta miso ma bardzo korzystne działanie na organizm ludzki m.in. zwiększa odporność i zwalcza szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym. 
Po składniki do zupy trzeba udać się do sklepu z orientalną żywnością. Nie są to produkty trudno dostępne, spotykam je również w sklepach wegetariańskich i ekologicznych. Chyba większość sklepów internetowych ze zdrową żywnością ma w swojej ofercie te produkty.
Wyjątek stanowi bulion rybny dashi, który trudniej kupić, mój kupiłam w Kuchniach ŚwiataBulion rybny można zastąpić bulionem warzywnym.
Przygotowanie zupy zajmie niewiele czasu, max. 10 minut.



Składniki na 3 porcje:
• 3 szklanki wody
• 2 łyżeczki bulionu rybnego dashi w proszku (5g) lub bulion warzywny
• 3 łyżki pasty miso shiro (miso ryżowe)
• 1/2 kostki tofu naturalnego
• 2 łyżki wodorostów wakame
• dymka

Składniki zupy miso, wersja z bulionem rybnym dashi


Składniki zupy miso, wersja z bulionem warzywnym

Pasta miso shiro

Przygotowanie:
• Wlać wodę do garnka i zagotować.
• Do wrzątku dodać dashi i zamieszać by proszek się rozpuścił.
Pastę miso przełożyć do szklanki, dodać gorący bulion i dokładnie wymieszać, aby pasta całkowicie się rozpuściła.
• Zdjąć bulion z ognia, dodać rozmieszaną pastę miso. Po dodaniu pasty miso zupy już nie gotować, ewentualnie podgrzać, aby nie zniszczyć bakterii probiotycznych z pasty.
• Do miseczki wrzucić tofu pokrojone w kostkę, drobno posiekaną dymkę i wodorosty wakame. Zalać gorącą zupą.

Smacznego

środa, 13 listopada 2013

Ogórki curry

Ogórki z curry i selerem nie są  zwyczajnymi ogórkami z octowej zalewie. Mają śliczny żółty kolor i niepowtarzalny smak - słodko-kwaśny z nutą curry i selera.


Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • plastry cebuli - po 1 do 0,5 l słoika
  • liście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem selera
Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżeczki curry
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie:
  • Ogórki obrać ze skórki, małe pokroić wzdłuż na połówki, większe na ćwiartki, ułożyć w wyparzonych słoikach.
  • Do każdego słoika dołożyć liść selera i plaster cebuli.
  • W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól, curry - gotować 2 minuty.
  • Dodać ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty.
  • Ogórki w słoikach, zalać gorącą zalewą.
  • Pasteryzować 5 minut.

wtorek, 12 listopada 2013

Sałatka z żółtym serem i ananasem

Sałatka z ananasem, to gwarancja sukcesu kulinarnego. Na imprezach jako pierwsza znika z półmiska. To połączenie z pozoru banalnych składników, zaskakuje różnorodnością smaków. 
Cieszę się, że pod preteksetem zrobienia zdjęć na bloga, miałam okazję ponownie przygotować sałatkę z ananasem;) Koniecznie zróbcie ją choć raz.



Składniki:
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 150 g żółtego sera (ostrego w smaku)
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • 1/2 małej czerwonej papryki

Sos:
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku (małe)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego


Przygotowanie:
  • Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. 
  • Kukurydzę odsączyć z zalewy. 
  • Żółty ser i parprykę pokroić w kosteczkę (raczej drobną). 
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć dodając pozostałe składniki sosu. Olej dodać jako ostatni składnik i to stopniowo, aż do uzyskania jedwabistego sosu.
  • Polać sosem składniki sałatki, odstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny.

Smacznego

poniedziałek, 11 listopada 2013

Smalec z cebulą i śliwką - bez cholesterolu

Smalec - wiele osób lubi, ale nie każdy może jeść. Smalec w tej odsłonie mogą bezpiecznie jeść wegetarianie, weganie i osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Jego bazą jest olej kokosowy, neutralny w smaku i zapachu.
Ma tylko jedną wadę, jak każdy tłuszcz jest bardzo kaloryczny (100 g/ok. 900 kcal). Jednak z informacji znalezionych przeze mnie na potralach dla osób odchudzających się, olej kokosowy jest polecany jako produkt pobudzający przemianę materii i wspomagający ubytek wagi przy nadwadze ;)
Myślę, że kromka chleba z tym smalcem nikomu nie zaszkodzi, więc śmiało zróbcie sobie słoiczek, a wrażenia opiszcie pod tym przepisem.






Składniki:
  • 500 ml oleju kokosowego (olej powinien być bezzapachowy)
  • 3 cebule
  • 10 śliwek wędzonych
  • pieprz, sól, tymianek, majeranek
  • 2 kieliszki żubrówki
Przygotowanie:
  • Rozgrzać na patelni 200 ml oleju kokosowego i dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Smażyć, aż cebula zmięknie i będzie miała złoty kolor.
  • Wyłączyć grzanie pod patelnią, dodać pokrojone śliwki, przyprawy,  pozostały olej kokosowy i wlać żubrówkę.
  • Żubrówka sprawi, że smalec będzie miekki.
  • Smalec przelać do słoika

Smacznego

niedziela, 10 listopada 2013

Kurczak w stylu marokańskim

Kupiłam w ,,Kuchniach Świata" marokańską mieszankę przypraw Ras-el-Hanout. Mieszanka ma silny aromat goździków, kolendry, kuminu i pieprzny smak.
Nie szukałam przepisów, w których użyto tej mieszanki, zdałam się na własną intuicję. Do przygotowania potrawy użyłam składników, które kojarzę z kuchnią marokańską. Kurczak udał się wyśmienicie, mięso było baaardzo aromatyczne i miękkie. Całość dopełniał ryż gotowany z kuminem i kardamonem, posypany pistacjami.

Zdjęcie jest słabej jakości, jednak nie było czasu na duble - nie chciałam narażać się głodnej rodzinie;)
Składniki:
  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki rodzynek
Marynata do kurczaka:
  • 2 łyżeczki mieszanki Ras-el-Hanout
  • 1 kostka bulionu warzywnego BIO (kupuje w sklepie ekologicznym, bulion o obniżonej ilości soli)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju arachidowego

Przygotowanie:
  • Składniki marynaty utrzeć w moździerzu na gładką masę. 
  • Natrzeć marynatą pałki z kurczaka, wstawić do lodówki na 1/2 godziny.
  • Kurczaka i pokrojoną w duże piórka cebulę, układać w naczyniu do pieczenia, posypać rodzynkami.
  • Naczynie szczelnie zakryć folią aluminiową.
  • Piec w temperaturze 150 stoni przez 2 godziny.
Smacznego

sobota, 9 listopada 2013

Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami

Kiedyś smakowały mi polędwiczki z kurczaka serwowane przez sieci fast food. 
La donna e mobile ... obecnie nie jadam takich specjałów, są dla mnie za tłuste i zwyczajnie przestały mi smakować. 

Dziś upiekłam bez dodatku tłuszczu chrupiące polędwiczki, które podałam z pieczonymi ziemniakami i dipami.
Cieszy mnie, kiedy udaje mi się zrobić coś pysznego, co jest zamiennikiem niezdrowego jedzenia.


piątek, 8 listopada 2013

Moutabbal - pasta z bakłażana

Moutabbal (nazywany też baba ghanoush) jest popularną w kuchni arabskiej, pastą z bakłażana i sezamu. Podawany na zimno z plackami pita należy do przystawek (mezze) rozpoczynających posiłek. 
Kiedy jestem w mojej ulubionej  restauracji libańskiej ,,Samirze", zamawiam porcję tej aromatycznej pasty lub kupuję na wynos duży pojemniczek.
Mając bakłażany i sezam samodzielnie można zrobić moutabbal w moim ulubionym tempie - ekspresowo;)
Dzięki dodatkom pasta ma lekko czosnkowo-cytrynowy smak z nutą kuminu.
Podaję również przepis na pastę tahini i placki, na które nakłada się moutabbal.


Składniki na pastę:
  • 2 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek tahini 
  • 1 łyżeczka kuminu (utartego na proszek)
  • sok z 1/2 dużej cytryny
  • kilka (4-5) łyżek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty:
  • Bakłażany umyć, skórkę ponakłuwać widelcem (jeśli tego nie zrobicie, bakłażany wybuchną podczas pieczenia ;). Ułożyć na blaszce do pieczenia, piec ok 1/2 godziny w temp. 200 stopni, najlepiej z włączoną funkcją grill.
  • Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić bakłażany do ostygnięcia.
  • Zdjąć skórkę z bakłażanów.
  • Miąższ ugnieść widelcem lub zmiksować w blenderze na gładką masę.
  • Dodać tahini, zmiażdżony czosnek, kumin, sok z cytryny, jogurt naturalny, sól, pieprz
  • Wstawić do lodówki, aby pasta się schłodziła, a smaki połączyły.

Pastę podawać posypaną natką pietruszki, polaną oliwą z czarnymi oliwkami i plackami pita.



Składniki na pastę sezamową (tahini)
  • 1/2 filiżanki sezamu
  • olej arachidowy

Przygotowanie pasty sezamowej:
  • Sezam podprażyć na suchej patelni - bardzo lekko, żeby nie przypalić.
  • Zmielić na proszek w młynku do kawy.
  • Dodawać olej arachidowy do uzyskania konsystencji gęstej pasty.
  • Jeśli nie macie młynka można użyć blendera, w takim wypadku trzeba miksować  razem olej i sezam.

Składniki na placki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miękkiego masła

Przygotowanie placków:
Z podanych składników wyrobić ciasto, które należy zostawić na 1/2 godziny w misce przykrytej wilgotną ścierką.
Gdy ciasto ,,odpocznie", formować z niego niewielkie kulki, które należy rozwałkować na cienkie placki. 
Placki podpiekać pojedynczo na suchej, mocno rozgrzanej patelni.
Placki podpieka się krótko, do chwili gdy na powierzchi zaczną powstawać bąble, wtedy należy obrócić na drugą stronę.
Smacznego

czwartek, 7 listopada 2013

Bakłażan i papryka z pastą orzechową

Bakłażany z pastą orzechową, to klasyczne danie kuchni gruzińskiej. Podobny przepis znalazłam wśród dań kuchni armeńskiej. Przygotowując dzisiejsze danie korzystałam z przepisów obu kuchni, aby było sprawiedliwie nazwę je przystawką kuchni kaukaskiej.
Danie jest pracochłonne i tylko ciekawość nowych smaków motywowała mnie, żeby je dokończyć. Warto było się namęczyć, roladki mają wyjątkowy smak - grillowane warzywa z orzechowo-śmietankowym wnętrzem. 


Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 3 papryki (czerwona, żółta)
  • sól do bakłażanów
  • olej rzepakowy do bakłażanów
  • 1 szklanka orzechów orzechów włoskich
  • 200 g fety
  • kilka jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1,5 łyżeczki kozieradki mielonej
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
  • Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry bakłażana posolić z obu stron i odłożyć na sito.
  • Po ½ godz. ułożyć bakłażany na ręczniku papierowym, aby zetrzeć gorzki sok.
  • Osuszone bakłażany grillować na posmarowanej olejem patelni grillowej. Obsmażać z obu stron, do miękkości.
  • Papryki naciąć przy szypułce, aby nie popękały w piekarniku. Nagrzać piekarnik do temp. 220 stopni, ułożyć papryki na blaszce do pieczenia, piec do miękkości.
  • Upieczone papryki przełożyć do miski i szczelnie zakryć ją folią spożywczą. Pozostawić do wystudzenia.
  • Paprykę obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Przygotowanie pasty z orzechów włoskich
  • Orzechy rozdrobnić w blenderze na drobną kaszkę.
  • Dodać kolendrę i kozieradkę.
  • Fetę rozgnieść widelcem, dodać orzechy z przyprawami. 
  • Do masy orzechowo-serowej dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Masa będzie zbyt gęsta, aby dobrze ją wymieszać, dlatego należy dodawać po łyżce jogurtu naturalnego i mieszać. 
  • Ważne jest, aby dodawać jogurt stopniowo do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Jeśli dodamy zbyt dużo jogurtu, pasta będzie wypływać z warzyw. Zwracam również uwagę, że do pasty nie dodaję soli, feta jest wystarczająco słona.
  • Dodać ocet jabłkowy, dokładnie wymieszać.
  • Wstawić pastę na ½ godziny do lodówki, aby stężała.
  • Schłodzoną pastę nakładać na plastry bakłażanów i zwijać je w ruloniki.
  • Identycznie postąpić z paprykami.
  • Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Podawać udekorowane kolendrą lub natką pietruszki, można skropić oliwą z oliwek.


Smacznego

środa, 6 listopada 2013

Kurczak po meksykańsku

Kurczaka po meksykańsku gotuję od wielu lat i nie zdarzyło się, żeby komuś nie smakował. To danie z tych co to zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje. W trakcie gotowania rozchodzi się po domu cudowny zapach kolendry i oregano.
Danie nie jest pikantne po meksykańsku, ponieważ przygotowuję je również dla dziecka. Jeśli ktoś ma ochotę na pikantną wersję tej potrawy, wystarczy dodać czubatą łyżeczkę płatków chili…. aby poczuć ognie piekielne;)



Składniki:
  • 1 duża, podwójna pierś kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 6-8 łyżek kukurydzy
  • 3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 płaskie łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub arachidowego
  • ½ szklanki wody
  • liście kolendry
Przygotowanie:
  • Rozgrzać patelnię, wlać olej, posypać całą patelnię mieloną kolendrą. Ze smażeniem pozostałych produktów należy odczekać do momentu, aż kolendra się podpraży i zacznie intensywnie pachnieć. Nie można dopuścić, aby kolendra przypaliła się. 
  • Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, mieszać energicznie, aby wszystkie kawałki mięsa były pokryte kolendrą. Patelnia powinna być rozgrzana na tyle mocno, żeby mięso rumieniło się. Gdy patelnia będzie za słabo rozgrzana, mięso będzie puszczać soki i zacznie się dusić.
  • Po obsmażeniu kurczaka dodać cebulę, pokrojoną w drobną kostkę i paprykę (pokrojoną w dowolne kształty). Intensywnie mieszać smażone produkty.
  • Po kilku minutach zmniejszyć temperaturę smażenia, dodać kukurydzę, koncentrat pomidorowy, sól, paprykę i oregano. Dodać wodę i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Od czasu do czasu przemieszać. Dolać trochę wody jeśli będzie potrzeba. 
  • Potrawę posypać liśćmi kolendry i podawać z ryżem.

Smacznego