Przepis na Zalewajkę z grzybami rozpoczyna spotkania z Regionalnymi Smakami. Co miesiąc będziemy gotować popularne i mniej znane potrawy z różnych regionów Polski.
Zalewajkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tej liście znalazły się: Zalewajka z zasmażką (woj. łódzkie), Radomszczańska zalewajka, Zalewajka świętokrzyska, Zalewajka (woj. podkarpackie).
Pierwsze informacje o tej zupie pochodzą z XIX wieku, początkowo gotowano ją w rejonie Centralnej Polski, następnie przepis rozpowszechnił się na południowe regiony.
Podany poniżej przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i jest mieszanką przepisów na zalewajkę radomszczańską i łódzką. Wydaje się to dosyć logiczne, bo Piotrków Trybunalski leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;)
Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej).
Dodatkami do zupy mogą być:
- świeże grzyby leśne lub suszone
- marchew, cebula, czosnek
- boczek wędzony, kiełbasa
- skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku
- usmażona na rumiano cebula
- do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka
Przepis na żuru znajdziecie tutaj.