czwartek, 4 czerwca 2015

Domowa granola z jogurtem i musem malinowym

Nie ma nic lepszego na drugie śniadanie niż chrupiąca granola i kubeczek jogurtu naturalnego. Robiąc domową granolę mieszamy składniki w takie jak lubimy i mamy pewność, że są one zdrowe i naturalne. 
Granolę podałam z musem malinowym, jogurtem naturalny i świeżymi owocami. Najczęściej nie dosładzam jogurtu, jednak dziecko lubi odrobinę słodyczy, dlatego dodałam mus malinowy.  
Granola jest również doskonałym dodatkiem do ciepłego mleka. Może również zastąpić niezdrowe przegryzki, wtedy lepiej dodać do niej więcej pestek i orzechów, a mniej płatków.








Składniki granoli:
12 łyżek płatków owsianych
3 łyżki orzechów nerkowca
łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
1 łyżka oleju

Składniki musu malinowego:
2 szkl. malin
2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie granoli:
Składniki granoli dokładnie wymieszać w misce, aby miód i olej pokryły wszystkie ziarenka i płatki.
Granolę piec na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Granolę należy przemieszać podczas pieczenia, aby składniki równo się przypiekały.
Po wyjęciu z piekarnika przesypać do miski i wystudzić.
Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

Przygotowanie musu malinowego:
Maliny i cukier wymieszać, przełożyć do garnka z grubym dnem.
Podgrzewać na wolnym ogniu aż maliny puszczą sok, a następnie gotować jeszcze 15 minut.
Przetrzeć maliny przez sito o małych oczkach. 
Uzyskany mus ponownie gotować na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje.
Mus przełożyć do wypażonego słoiczka, przechowywać w lodówce.

Smacznego

1 komentarz: