sobota, 27 czerwca 2015

Frittata ze szparagami i pomidorami

Frittata to łatwa w przygotowaniu potrawa, nie wymaga tyle uwagi i umiejętności kucharskich co omlet;) 

Jedząc jajecznicę czy omlety rodzina komentuje: a to za mało wysmażona, dla innych zbyt sucha, omlet za mało puszysty itp. W przypadku frittaty nie ma takich dyskusji, najprościej ujmując to jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni. W zależności od upodobań mogą to być warzywa (jakiekolwiek nadające się do smażenia), wędliny, ziemniaki, czyli to na co mamy w danej chwili ochotę. 

Jeszcze jedną zaletą frittaty jest to, że równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie, na piknik lub podać jako małe danie na imprezie.




Składniki na porcję dla 1 osoby:
  • 2 jajka eco 
  • 8 zielonych szparagów (bardzo cienkie)
  • 1 cienka dymka ze szczypiorkiem
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli 
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • świeże listki bazylii 
  • 1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju
  • szczypta soli i pieprzu mielonego do smaku
Przygotowanie:
  • Szparagi umyć, odkroić główki, a łodygi drobno pokroić na plastry. Dymkę również pokroić na plastry. Papryczkę chilli drobno pokroić, można nie usuwać ziarenek, wtedy frittata będzie bardziej pikantna. 
  • Na małej! patelni (używam patelni o średnicy 14 cm) rozgrzać masło i krótko podsmażyć pokrojone szparagi, chilli i dymkę. 
  • Po 4 minutach smażenia dodać główki szparagów i smażyć jeszcze minutę.
  • Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie soli i pieprzu, a następnie wlać na patelnię.
  • Wymieszać jajka z warzywami i od tego momentu nie mieszać.
  • Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i listki bazylii.
  • Frittatę smaży się na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie trwa ok. 12-15 minut, do czasu, aż jajka na wierzchu frittaty zetną się.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz