sobota, 13 czerwca 2015

Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym należą do ulubionych dań kuchni domowej. Wiele osób wspomina takie klopsiki z dzieciństwa, pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. I zaraz po tym dodają, że nie potrafią zrobić takich klopsików jak gotowała mama, czy babcia.
Z tym przepisem uda się ugotować prawdziwie domowe klopsiki. Ważne jest aby użyć mielonej łopatki wieprzowej, a nie bardzo tłustego mięsa wieprzowego sprzedawanego na tackach w marketach. Klopsików nie należy zbyt mocno przyprawiać, aby ich smak pasował do delikatnego i aromatycznego sosu.

Klopsiki podaję z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są korniszony, sałatka z pieczonych buraków, ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw. Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki, marchewkę z groszkiem.





Składniki:
  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duże jajko ekologiczne
  • 1/3 szkl. płatków +1/3 szkl. wody lub 1 lekko czerstwa kajzerka
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • kilka łyżek mąki do panierowania klopsików
  • olej do smażenia klopsików

Składniki sosu:
  • 2 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego 
  • 5 kopiastych łyżek koperku (bardzo drobno posiekanego)
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18 lub 22 %)
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Płatki jaglane zalać wodą i pozostawić do spęcznienia. Z płatków nie odlewa się wody, ponieważ zostaje wchłonięta przez nie. Ewentualnie należy dodać 1 lub 2 łyżki wody gdy płatki są zbyt suche.
  • Gdy używacie kajzerki, należy namoczyć ją w wodzie lub mleku i pozostawić do zmięknięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć kajzerkę na sito i mocno odcisnąć. Do klopsików dodajemy tylko kajzerkę, bez płynu.
  • Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce (robię to za pomocą małego blendera;).
  • Do dużej miski przełożyć mięso mielone, namoczone płatki (lub kajzerkę), utarty czosnek i cebulę, jajko, sól i pieprz. Masę mięsną należy dokładnie wyrobić, aby wszystkie składniki połączyły się. 
  • Uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i podsmażyć na oleju. Smażyć krótko tylko do lekkiego zrumienienia klopsików.
  • Obsmażone klopsiki przełożyć do garnka z gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  • Następnie wymieszać w miseczce śmietanę i mąkę, dodać kilka łyżek gorącego bulionu. Po wymieszaniu nie powinno być grudek z mąki. Zawartość miseczki przelać do garnka, zagotować. Gotować jeszcze kilka chwil, aż z bulionu oraz mieszanki mąki i śmietany powstanie sos.
  • Dodać posiekany koperek, wymieszać i wyłączyć gaz. Pozostawić na 10 minut. Nie gotować dłużej ponieważ koperek straci intensywnie zielony kolor. 
  • Przed podaniem przyprawić solą i odrobiną pieprzu.

Smacznego

1 komentarz: