wtorek, 16 czerwca 2015

Biblijny chleb Ezechiela

Biblijny chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber. Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na ten chleb, o czym przeczytacie tutaj
Od siebie dodam, że chleb jest bardzo smakowity, ma chrupiącą skórkę, zwarty miękisz i lekko kwaskowy smak. Nie kruszy się podczas krojenia.



Chrupiąca skórka chleba jest ładnie popękana, ale miękisz pozostaje zwarty, 



Składniki na zaczyn: 
  • 150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej (stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g)
  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku 
  • 200g wody
Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn - 700g
  • 300g mąki pszennej chlebowej
  • 100g ugotowanej kaszy jaglanej* 
  • 100g czerwonej soczewicy gotowanej
  • 100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego) można dodać polskiego bobu świeżego lub mrożonego
  • 150g wody
  • 1 płaska łyżki soli morskiej

* W przepisie Dana użyła prosa, które zostało namoczone w wodzie na czas fermentacji zaczynu, następnie odsączone, zmielone i dodane do ciasta właściwego. 


Przygotowanie zaczynu:

  • Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin.
  • Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać. 
  • Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką.
  • Ciasto wyjąć na blat posypany mąką, zagniatać ciasto, aż będzie lekko ścisłe. Jeśli ciasto będzie mocno lepić się do rąk, dodać trochę mąki. 
  • Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć około 10 minut.
  • Następnie przełożyć ciasto do foremki** posmarowanej olejem i posypanej otrębami lub mąką.
  • Ciasto na chleb odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 45minut.
  • Nagrzać piekarnik do temp. 230 stopni, wstawić foremkę z ciastem chlebowym i wrzucić kilka kostek lodu na dno piekarnika.
  • Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 35 minut. Łączny czas pieczenia chleba to 55 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.


**1450g ciasta nie mieści się do jednej foremki na chleb, można użyć dwóch foremek lub przygotować ciasto z połowy porcji.

Smacznego

4 komentarze:

  1. Pięknie upieczony!
    Dziękuję Ci, że jesteś z nami w Piekarni.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda wnętrze Twojego chlebka i zazdroszczę chrupkości skórki.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładny i apetyczny chlebek biblijny. Dziękuję za wspólne czerwcowe wypiekanie i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Renata, ja zawsze patrzę na miękisz chleba. To jego wygląd świadczy o profesjonalnym wypieku.
    U Ciebie jest idealny!
    Bardzo dziękuję za udział w czerwcowej piekarni!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń