wtorek, 4 lutego 2014

Zupa z soczewicy

Bardzo aromatyczna i sycącą zupa z soczewicy. W opisie przygotowania podałam sposób obgotowania soczewicy, aby zupa była lekkostrawna. 
Żeby potrawy z roślin strączkowych nie powodowały bólu brzucha, wystarczy dodać do nich odpowiednie przyprawy i trochę alg.



Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 szalotka
  • 10 cm pora
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów
  • 1 litr buliony drobiowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżeczki zielonej czubricy (można pominąć tą mieszankę przypraw)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 3 liście laurowe
  • 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 cm suszonej algi kombu
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Soczewicę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, pogotować chwilę aż na powierzchni wody utworzy się piana. Następnie soczewicę odcedzić na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą. 
  • Soczewicę ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą - czynność można powtórzyć. Wypłukanie powstającej nad soczewicą piany sprawia, że zupa jest łatwostrawna. Również w tym celu dodaje się do gotującej się zupy glony - w tym przypadku kombu.
  • Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, dodać do zupy oraz liście laurowe i kombu
  • Szalotkę i pora pokroić bardzo drobno, zrumienić na maśle klarowanym i dodać do zupy.
  • Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać bulion, koncentrat pomidorowy, czarnuszkę, czubricę i czosnek (drobno pokrojony). Gotować jeszcze 5 minut.
  • Aby zioła zachowały aromat należy je dodać po zakończeniu gotowania zupy i pozostawić garnek przykryty pokrywką kilka minut.
  • Dodać suszony tymianek, cząber, pieprz ziołowy, doprawić solą do smaku. 
  • Przed podaniem zupy wyjąć kombu.

Smacznego

1 komentarz: