sobota, 25 stycznia 2014

Rozgrzewająca zupa z klopsikami

Dzisiejsza zupa jest sycąca i mocno rozgrzewająca, idealna na mroźne dni. Kiedy wracamy do domu głodni i zmarznięci, z przyjemnością witamy na stole, miseczkę rozgrzewającej zupy z klopsikami. 
Ta zupa to kolejne danie z klopsikami na moim blogu:) Małe mięsne kuleczki są zjadane przez moje dziecko bez gadania. Jeśli to samo mięso pokroiłabym w kostkę, zupa byłaby niezjedzona. 




Składniki:
  • 3 ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 szalotka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 plastrów imbiru
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, czerwona papryka, kumin, chili, świeże zioła - tymianek, rozmaryn
Klopsiki:
  • 30 dkg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajko eko
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub płatków jaglanych w wersji bezglutenowej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • przyprawy:
  • sól, czarny mielony pieprz, mielona kolendra, suszony tymianek

Przygotowanie:
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew w plasterki, szalotkę w kosteczkę. 
  • W garnku rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone warzywa. Dodać wodę, w takiej ilości, aby zakryć warzywa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, plastry imbiru.
  • Zupę gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.
  • Produkty na klopsiki wymieszać w misce, przyprawić i uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
  • Klopsiki przełożyć do gotowanej zupy, dodać 2-3 szklanki wody, gotować jeszcze 10 minut.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mrożony groszek, przecier pomidorowy, gotować jeszcze 5 minut.
  • Kilka minut przed zakończeniem gotowania przyprawić zupę solą, przyprawami i dodać zgniecione ząbki czosnku.
  • Zupa powinna być lekko pikantna lub jeśli lubicie bardzo pikantną, zależy ile dodacie przypraw.

Smacznego


1 komentarz: