sobota, 28 grudnia 2013

Sałatka z tortellini i pesto

Tą sałatkę można przygotować ekspresowo, szczególnie gdy w domu pojawią się niespodziewani goście. Wystarczy ugotować tortellini, pokroić mozzarellę, dodać pesto, pestki dyni i sałatka gotowa.


piątek, 27 grudnia 2013

Guacamole - meksykańska salsa

Gacamole - przepyszny sos (salsa) z avocado, limonki, soli, chilli, kolendry, cebuli i pomidorów. Smakuje całej rodzinie, jeszcze się nie zdarzyło, żeby udało się przygotować go wystarczająco dużo. Zawsze mamy niedosyt ;)
Guacamole podaje się z nachos, quesadillą, jako dodatek do kanapek.


czwartek, 26 grudnia 2013

Pesto bazyliowe

Nigdy nie smakowało mi pesto bazyliowe kupione w sklepie. Nawet te rodem z Włoch, były dla mnie za mdłe. Kiedyś trafiłam na przepis, gdzie do klasycznych składników pesto dodano również sok z cytryny. Postanowiłam sama skomponować smak pesto i tak się zagalopowałam, że pierwsze próby z tym przepisem można nazwać sosem czosnkowo-cytrynowym. Jednak z czasem dopracowałam recepturę i teraz na pierwszym planie jest bazylia, pozostałe składniki tylko uzupełniają smak.
Pesto bazyliowe robię dosyć często, wykorzystuję go jako dodatek do makaronu, tortellini, sałatek.



środa, 25 grudnia 2013

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Spotkałam się kilkakrotnie na blogach kulinarnych wpisy, których autorzy z lekkim rumieńcem zażenowania tłumaczą się, że zamieszczają przepis na pospolitą sałatkę jarzynową. Uważam, że niesłusznie, bo ugotować dobry rosół lub poprawnie zrobić sałatkę jarzynową, niewielu potrafi.
Sałatka jarzynowa należy do dań, które robię na zamówienie rodziny na różne uroczystości i jeszcze nam się nie znudziła. Najważniejsze w niej są grubo krojone warzywa korzeniowe ugotowane al dente. Pozostałe składniki nadające sałatce charakteru są skrojone bardzo drobno. Dodatek dobrego majonezu i musztardy dopełnia smaku.



wtorek, 24 grudnia 2013

Śledzie w miodzie

Ta sałatka śledziowa cieszy się powodzeniem na wszystkich imprezach. Ma wyrazisty słodko-kwaśny smak.

Zdjęcie jest wątpliwej jakości, ale takie są efekty korzystania ze wspólnego aparatu z chochlikiem robiącym astrozdjęcia. Format do fotografii galaktyk, jak widać nie jest korzystny do fotografii kulinarnej ;P

Składniki:
  • 1 kg śledzi (lekko solonych)
  • 4-5 cebuli (duże)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • duży koncentrat pomidorowy (ok. 280 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ok. 4 goździków (utartych na proszek)
  • 2-3 kieliszki żubrówki
  • sól, pieprz, papryka czerwona do smaku

Przygotowanie:
  • Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć do miękkości na oleju. 
  • Do cebuli dodać ocet i smażyć 3 minuty na wolnym ogniu. 
  • Dodać koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki i smażyć kolejne 3 minuty. Przed dodaniem miodu trzeba przestudzić masę cebulową, aby była ciepła, ale nie gorąca. 
  • Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i dodać żubrówkę. 
  • Schłodzić masę, przed dodaniem do śledzi - musi być zimna.
  • Śledzie pokroić na plastry (2 cm), ułożyć w naczyniu warstwę śledzi, posmarować masą cebulową, ułożyć tak samo kolejne warstwy.
  • Wstawić do lodówki na minimum 1 dzień.

Smacznego

poniedziałek, 23 grudnia 2013

niedziela, 22 grudnia 2013

Sałatka z paluszków krabowych i ananasa

Sałatka z paluszków krabowych z dodatkiem ananasa podana będzie na Wigili. Moje dziecko jeszcze nie jada śledzi i ta sałatka będzie dla nich alternatywą;)


Składniki:
  • 12 paluszków krabowych
  • 20 dkg ananasa z puszki (ok 3/4 puszki)
  • kukurydza - mała puszka ok. 200 ml
  • 2 jaka eko ugotowane na twardo
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:


Paluszki krabowe pokroić na 1 cm kawałki.
Paluszki krabowe skropić sokiem z cytryny.
Jajka drobno pokroić.

Natkę pietruszki drobno posiekać.
Ananasa drobno pokroić i odsączyć na sicie.
Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki.
Dodać sól i pieprz.
Dodać majonez, delikatnie wymieszać sałatkę. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny, aby smaki się połączyły.
Smacznego

sobota, 21 grudnia 2013

Bigos świąteczny

Ten bigos jest trochę inny niż klasyczny bigos. Zamierzałam ugotować na Święta bigos wegetariański, z grzybami i suszonymi owocami. Gdy kapusta z suszonymi owocami już się gotowała, mięsolubna część rodziny przekonałam mnie, żeby dołożyć choć trochę mięsa. Nie byłam przekonana czy efekt będzie jadalny, bo w założeniu miał to być słodkawy bigos z suszonymi grzybami. Ku wielkiemu zaskoczeniu wyszedł mi wspaniały bigos. Kwaśny i słodki jednocześnie z niewielką ilością smacznego mięsa. Po raz pierwszy dodałam również do bigosu czerwone wino, jego smak jest ledwie wyczuwalny, a mimo to dodaje szlachetności bigosowi.




Składniki:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,7 kg białej kapusty 
  • 0,5 kg wędzonych żeberek wieprzowych
  • 1 kawałek kiełbasy podwawelskiej (ok. 0,25 kg)
  • 2 cebule
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 garść wędzonych śliwek
  • 1/2 garści suszonych moreli
  • 1/2 garści rodzynek
  • 2 garści suszonych grzybów
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju do smażenia cebuli

Przygotowanie:
  • Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, pokroić i przełożyć do dużego garnka z grubym dnem.
  • Białą kapustę poszatkować bardzo drobno, dołożyć do garnka.
  • Suszone owoce pokroić w paski, grzyby pokruszyć na małe kawałki i dodać do garnka.
  • Dodać również liście laurowe i ziarenka przypraw.
  • Do garnka wlać tyle wody, aby tylko zakryła kapustę. 
  • Początkowo gotować bigos na dużym ogniu, a po zagotowaniu, zmniejszyć grzanie do minimum.
  • Po godzinie gotowania dodać, wędzone żeberka (w kawałku). 
  • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć przez kilka minut.
  • Zawartość patelni przełożyć do garnka. Gotować kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  • Gdy żeberka będą ugotowane, wyjąć je z bigosu, usunąć kostki, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka.
  • Gdy wszystkie składniki bigosu będą ugotowane, dodać wino i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze 1/2 godziny.
  • Ugotowany bigos można przełożyć do słoików i przechować w chłodnym miejscu kilka dni lub zamrozić.

Smacznego

piątek, 20 grudnia 2013

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Na życzenie rodziny przygotowałam pyzy z mięsem. Robiłam je dopiero drugi raz, pierwszy był kompletną klapą;) Nie wiedziałam, że kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich ziemniaków. Najłatwiej stwierdzić, które ziemniaki są dobre na pyzy, jeśli się je ugotuje. Gdy ziemniaki nie rozpadają się po ugotowaniu, to nie nadają się na pyzy, tylko na sałatkę. Ziemniaki na pyzy muszą zawierać dużo skrobi, mieć jasny i sypki miąższ. W warzywniaku pytajcie o tzw. ziemniaki mączyste, te będą najlepsze na pyzy, kopytka itp.
Pyzy bez mięsa, zrobione troszkę inaczej, znajdziesz na moim blogu tutaj.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków (żółte, z dużą zawartością skrobi)
  • 1 jajko eko
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej 

Farsz:
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko eko
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • 0,5 kg ziemniaków ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę.
  • 0,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć na sicie. 
  • Ziemniaki połączyć w misce razem z jajkiem i mąka ziemniaczaną. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej.
  • Mięso ugotować. 
  • Cebulę zrumienić na maśle. 
  • Mięso i cebule zmielić w maszynce do mięsa.
  • Dodać jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić.
  • Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. 
  • Kulki mięsne zawijać w ciasto ziemniaczane i formować pyzy.
  • Gotować w osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia.


Smacznego


czwartek, 19 grudnia 2013

Pierogi z wędzonym twarogiem

Pomysł na te pierogi ,,chodził mi po głowie" do jakiegoś czasu. Od kiedy odkryłam w Lidlu wędzony twaróg, na stałe gości on w mojej lodówce. 
Kiedyś jadłam w pierogarni pierogi zakonne, nadziewane słonym twarogiem i bardzo mi smakowały. Pomyślałam, że można użyć tego twarogu jako farszu do pierogów. 
Dziś prezentowane pierogi, udały się wybornie. W przyszłości zamierzam użyć wędzonego twarogu do farszu na pierogi ruskie, myślę że też będą smaczne.


Składniki farszu:
  • twaróg wędzony
  • śmietana 18%
  • sól do smaku
  • jogurt lub śmietana na pierogi
Przygotowanie:
  • Twaróg rozgnieść widelcem.
  • Dodać trochę śmietany, szczyptę soli i dokładnie ugniatać widelcem.
  • Farsz powinien mieć jednolitą strukturę bez grudek i lekko słony smak.

Składniki ciasta na pierogi i sposób wykonania znajdziecie na moim blogu w przepisie Pierogi ruskie.

Pierogi podawać udekorowane kleksem jogurtu lub śmietany.

Smacznego