poniedziałek, 24 października 2016

Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni.

Chleb do październikowej Piekarni Amber wybrała Małgosia z Akacjowego bloga. Napisała, że uważa ten chleb za ... prosty i wdzięczny wypiek... W pełni się z nią zgadzam, nie potrzeba szczególnych umiejętności, czy kilku rodzajów mąki, aby go upiec. 
Przepis ten lokuję w moim prywatnym rankingu chlebów, w kategorii ,,Na zachętę". Gdy ktoś pyta mnie o recepturę na jakiś smaczny chleb i jednocześnie zastrzega, że nie jest wprawnym piekarzem, to podaję jeden z przepisów ,,Na zachętę".
Chleb z mąki pytlowej ma chrupiącą skórkę, mięciutki środek i pachnie zakwasem. Jednak nie ma kwaśnego smaku, dlatego pasuje zarówno do słodkich konfitur jak i do serów lub wędlin.

Składniki zaczynu:
  • 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godziny wcześniej)
  • 375 g mąki żytniej 720
  • 300 g wody


Przygotowanie zaczynu:
  • Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej.


Składniki ciasta chlebowego:
  • cały zaczyn
  • 485 g maki żytniej 720
  • 80 g pestek dyni (namoczyć 2 godziny przed wyrabianiem chleba)
  • 375 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli


Przygotowanie ciasta chlebowego:
  • Do zaczynu dodać wodę i dokładnie wymieszać. 
  • Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać.
  • Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. 
  • Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, wyrównać jego powierzchnię za pomocą mokrej łyżki. 
  • Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2,5-3 godziny. 
  • Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne 25 minut w temperaturze 210 stopni. 
  • Po upieczeniu i wyjęciu z formy ostudzić na kratce. 
Smacznego

15 komentarzy:

  1. Pyszny chlebek, prawda? Pięknie Ci się upiekł!

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow! ale piękne dziurki! u mnie bardziej zwarty miąższ. Fajnie było razem piec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Renatko cudny chlebuś, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Reniu,
    chlebek jest bardzo wdzięczny w pieczeniu. Pyszny!
    Twój bardzo ładnie się upiekł.

    OdpowiedzUsuń
  5. Renatko cudny chlebuś, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale upieczony!
    Dziękuję za wspólne październikowe wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ma piękną strukturę. Dziękuję za wspólne, wirtualne pieczenie. Ala

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Renatko, ależ apetycznie wygląda :-) Miło było razem wypiekać:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny bochen Renatko Ci się upiekł :-) "Na zachętę" fajna kategoria :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twój chlebek ma wspaniały wygląd, był zapewne bardzo smaczny. Mój niestety trochę mi się nie udał...

    OdpowiedzUsuń
  12. Twój chlebek ma wspaniały wygląd, był zapewne bardzo smaczny. Mój niestety trochę mi się nie udał...

    OdpowiedzUsuń
  13. Renatko-cieszę się, że chleb ładnie Ci się upiekł i wszedł do kategorii 'na zachętę" , pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  14. Też lubię takie bezproblemowe chleby, idealne "na zachętę":-). Twój prezentuje się pięknie i apetycznie. Dziękuję za wspólne październikowe pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja właśnie poleciłam go niedoświadczonej piekarce. :)
    Mam nadzieję, że uda jej się tak doskonale, jak Tobie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń