piątek, 6 marca 2015

Chleb pszenny na drożdżach, dla początkujących piekarzy

Chleb pszenny na drożdżach niebywale łatwo się piecze. To chleb dla zapracowanych lub początkujących piekarzy, szybki w przygotowaniu i zawsze się udaje.
Taki chleb piekę w piątkowe popołudnie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na wypieki. Dopiero w weekend wyjmuję z lodówki zakwas i piekę chleb staropolski na zakwasie. 
Chleb wg dzisiejszego przepisu jest lekki, niezbyt wilgotny i po 2 dniach trochę czerstwieje (ale nadal jest całkiem smaczny). Dlatego piekę ten chleb w niezbyt dużej blaszce (wymiary podałam w przepisie), taką ilość aby rodzina zjadła go w ciągu 2 dni. Jeśli potrzebujecie większego chleba wystarczy podwoić ilość wszystkich składników przepisu.
Domowy chleb na drożdżach znacznie szybciej traci wilgotność niż chleb na zakwasie. Lekko czerstwy domowy chleb pszenny doskonale nadaje się na tosty.

Kilka lat temu, ambitnie i bez żadnej solidnej wiedzy rozpoczęłam próby z pieczeniem chleba na zakwasie. Mimo dużych chęci efekty moich zmagań piekarskich były różne - raz się upiekło, innym razem zakalec lub zupełnie chleb nie wyrósł. Zraziłam się do pieczenia chleba, twierdziłam, że bioprądy moje i mąki nie współgrają (cokolwiek miałoby oznaczać słowo bioprądy, w kontekście pieczenia chleba;). 
Dziś mój zakwas ma 9 lat, a ja piekę na nim całkiem niezłe chleby, ale początki były mocno nieudane.
Dla początkujących, na zachętę zdecydowanie polecam upieczenie chleba na drożdżach wg tego przepisu.



Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (w tej ilości zawarta jest mąka do startera chleba)
  • 1/4 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. otrębów owsianych lub pszennych
  • 1/4 szkl. pestek słonecznika
  • 1/4 szkl. pestek dyni lub pokrojonych na kawałki migdałów (ale nie płatków migdałów)
  • 1/3 szkl. siemienia lnianego
  • 1/4 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 i 1/3 szkl. letniej wody 

Uwaga miarka! 1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie:

Starter chleba:

  • Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki (odłożyć z odmierzonej mąki) i 1/2 ilości letniej wody, dokładnie zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce. 
Ciasto chlebowe:
  • Pozostałe składniki chleba dokładnie odważyć i wymieszać w dużej misce.
  • Gdy starter chleba podwoi objętość, dodać go do suchych składników chleba i dodać pozostałą wodę.
  • Ciasto chlebowe wymieszać dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły.
  • Blaszkę do pieczenia chleba posmarować olejem i posypać otrębami lub mąką - do pieczenia użyłam blaszki o wymiarach 10 x 26 cm (mierzone w górnej, szerszej części blaszki).
  • Do wysypanej blaszki przełożyć ciasto chlebowe, odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia (czas wyrastania max 30 minut).
  • Chleb piec 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z blaszki i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie zawinąć chleb w czystą lnianą ściereczkę i przechowywać w chlebaku lub woreczku foliowym (niezbyt szczelnie zakręconym).

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz