środa, 4 marca 2015

Azjatycka surówka z kapusty, marchewki i fenkuła

Cóż przyjemniejszego od takiej sałatki może pojawić się na talerzu o tej porze roku. Wybór świeżych warzyw jest nieduży, ale można trochę pokombinować i powstanie surówka o nowym charakterze.
Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące. Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę do surówki z kapusty i marchewki.



Składniki: 
  • 1/2 główki kapusty stożkowej lub młodej białej kapusty 
  • 1/2 bulwy fenkułu
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych (bez soli) lub nerkowców
Dressing do sałatki:
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku z dymki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego lub mniej (jak lubicie)
Przygotowanie:
  • Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki.
  • Fenkuł pokroić na baaardzo cieniutkie plasterki.
  • Marchew obrać ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na paseczki.
  • Płynne składniki dressingu wymieszać w miseczce. Następnie dodać utarty (na tarce o małych oczkach) imbir obrany ze skórki i posiekany szczypiorek.
  • Składniki sałatki wymieszać z dressingiem.
  • Posiekane orzeszki zrumienić na suchej patelni, przesypać na talerz, aby wystygły.
  • Sałatkę podawać udekorowaną prażonymi orzeszkami.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Siła smaku w prostocie składników, po prostu pysznie.Zapamiętam

    OdpowiedzUsuń