czwartek, 26 marca 2015

Majonez domowy

Przygotowanie domowego majonezu jest bardzo proste, a według tego przepisu również i szybkie. Majonez kupiony w sklepie nie zawsze nam smakuje, często ma konsystencję niewłaściwą do naszych potrzeb, o konserwantach już nie wspomnę.
Domowy majonez mojego przepisu jest gęsty i można nim dekorować potrawy. Jeśli potrzebujecie bardziej rzadkiego majonezu sałatkowego wystarczy dodać do niego trochę wody. Przygotowując majonez w domu mamy wpływ na jego smak, w zależności od upodobań może być bardziej lub mniej kwaśny, słony czy pikantny. Wystarczy dodać więcej soku z cytryny, soli  lub musztardy i mamy majonez o smaku jaki lubimy.




Składniki:
  • 1 jajko ekologiczne
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 180 ml oleju słonecznikowego 
  • ewentualnie 2-3 łyżki letniej wody jeśli majonez będzie zbyt gęsty
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mała szczypta białego mielonego pieprzu
  • 2 płaskie łyżeczki  musztardy (jeśli majonez ma być łagodny w smaku dodaj 1 łyżeczkę musztardy) 
Musztarda nadaje charakter majonezowi, zobacz poniżej jakie smaki majonezu można uzyskać używając różnych rodzajów musztardy:
  •  musztarda Dijon lub rosyjska - powstanie majonez o smaku ostro-kwaśnym,
  •  musztarda sarepska - powstanie majonez o smaku lekko kwaśnym,
  •  musztarda stołowa lub miodowa - powstanie majonez o bardzo delikatnym lekko słodkim    smaku 
  • uwaga! do przygotowania majonezu nie używa się musztardy grillowej, węgierskiej, francuskiej czy meksykańskiej, te musztardy mają domieszkę ziaren gorczycy i/lub z powodu dodatku papryki są zabarwione na czerwone.
Przygotowanie:
  • Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem.
  • Wszystkie składniki majonezu (oprócz wody) umieścić w wąskim, wysokim  naczyniu i zmiksować za pomocą blendera ręcznego.
  • Jeśli uznasz, że majonez jest zbyt gęsty dodaj wodę i ponownie zmiksuj.
  • Majonez należy przechowywać w lodówce, max do 7 dni.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz