czwartek, 2 stycznia 2014

Muffiny czekoladowe

Muffiny upieczone wg tego przepisu są chrupiące na zewnątrz, puszyste i wilgotne w środku. I jeszcze jeden duży plus tych babeczek - nie są zbyt słodkie ;)



Składniki suche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100-150 g groszku czekoladowego lub czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki płynne:
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki mleka*
  • 2 duże jajka eko

Warto mieć papierowe papilotki do muffinek, ułatwią pieczenie babeczek.
Ciasta wystarczy do upieczenia 12 muffinów.


*1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie:
  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały. 
  • Do suchych składników dodać cukier, cukier waniliowy i groszek czekoladowy. Jeśli używasz czekolady w formie tabliczki, trzeba ją pokroić na malutkie kawałki.
  • Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.
  • Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka i schłodzone masło - dokładnie wymieszać.
  • Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę. 
  • Ciasto trzeba mieszać drewnianą łyżką, kilka chwil. Może może być grudkowate, byle nie zawierało dużych grud z mąki. Jeśli będziesz mieszać ciasto zbyt długo, to zakalec gwarantowany;)
  • Ciasto przełożyć do foremek na babeczki, mogą być wyłożone papierowymi papilotkami lub wysmarowane masłem i posypane bułką tartą.
  • Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, muffinki piec ok. 20 minut.

Smacznego

1 komentarz: