sobota, 22 lutego 2014

Sałatka słoikowa - śniadanie w pracy

Temat dzisiejszego wpisu zainspirowany jest akcją kulinarną ,,Drugie śniadanie w pracy". Nie musiałam wymyślać nic szczególnego, bo od dawna noszę do pracy na drugie śniadanie, pojemniczek z sałatką. 
Przygotowuję ją wieczorem i przechowuję w lodówce. Zaletą takiego posiłku to, że jednorazowo można przygotować kilka porcji sałatki np. na 3 dni, każdą w osobnym słoiku. 
Składniki sałatki należy układać od najtwardszych (te na dnie słoika) do najbardziej miękkich np. feta, pomidory.
Nie polecam dodawania sosu bezpośrednio do słoika, bo składniki mogą stracić świeżość. Sos przechowuję w osobnym słoiczku i dodaję do sałatki tuż przed zjedzeniem.
Poniżej przedstawiłam propozycję różnorodnych składników sałatki, podzielonych na ,,grupy". Wystarczy wybrać po jednym składniku, z każdej ,,grupy" i codziennie komponować nową wersję sałatki. 

Składniki sałatki: marynowane patisony, rzodkiewki, zielone oliwki, czerwona papryka, ser feta, pomidorki koktajlowe, sałata rzymska, rukola, sos winegret



Składniki sałatki:
  • Sałaty i inna zielenina: sałata rzymska, lodowa, radicchio, roszponka, rukola, szpinak, cykoria, kapusta pekińska, dymka, kiełki
  • Blanszowane lub gotowane warzywa: brokuły, fasolka szparagowa, kalafior, marchewka, brukselka, fasolka, cieciorka, soczewica, groszek
  • Pieczone warzywa: dynia, batat, cukinia, bakłażan, cebula, papryka, marchew, pasternak, kalafior
  • Świeże warzywa: pomidorki koktajlowe, papryka, ogórki, rzodkiewki, tarta marchew, seler naciowy, kalarepa
  • Przetwory warzywne (marynowane, kiszone, puszkowe): ogórki kiszone, ogórki marynowane, oliwki, kapary, pomidory suszone (w zalewie z oliwy), papryka konserwowa, czosnek konserwowy, cebulki w zalewie octowej, patisony marynowane, kukurydza, fasola, cieciorka, soczewica, groszek konserwowy
  • Kasze i makarony: makarony - ugotowane al dente - z pełnego ziarna, orkiszowe; kasze - ugotowane na sypko - quinoa, jaglana, pęczak, gryczana, brązowy ryż
  • Dodatek białkowy: wędliny krojone w kostkę, pieczone mięso (np. pieczeń pozostała z obiadu), gotowane chude mięso, jajka ugotowane na twardo, tuńczyk w sosie własnym, żółty ser (tarty lub w krojony w kostkę), mozzarella, feta, ugotowane stączkowe lub w postacie wymienionej wyżej
  • Prażone orzechy i nasiona: nerkowce, orzechy włoskie, orzechy laskowe, piniole, sezam, pestki dyni i słonecznika
  • Owoce: jabłka, gruszki, suszona żurawina, rodzynki
  • Sosy: winegret, jogurtowy, majonezowy, pesto, oliwa, olej lniany, sok z cytryny
Smacznego

Przepis dodany do akcji kulinarnej ,,Drugie śniadanie w pracy"

Drugie śniadanie w pracy

wtorek, 18 lutego 2014

Zupa miso z grzybami shitake

Zupa miso z grzybami shitake ma lekko słony smak z delikatnym akcentem grzybowym;) Zupa jest tak pyszna, ze trudno poprzestać na zjedzeniu tylko jednej miseczki, jednocześnie nie jest sycąca, więc można ją jeść i jeść i jeść....



Składniki na 2-3 porcje zupy:
  • 8 grzybów shitake
  • 1 litr buliony warzywnego
  • 1 filiżanka wody
  • 4 liście kapusty lub kapusty chińskiej pak choi
  • 1 łyżka pasty shiro miso
  • 100 g makaronu ryżowego nitki
  • sos sojowy do smaku
  • dymka i papryka do dekoracji zupy
Przygotowanie:
  • Wodę, 1/2 bulionu, pokrojone grzyby shitake - gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu. 
  • Gdy grzyby będą miękkie, dodać pozostały bulion i pokrojone na pół liście kapusty pekińskiej
  • Zupę zagotować i garnek zdjąć z ognia. 
  • Pastę miso przełożyć do miseczki, rozprowadzić z 2 łyżkami gorącej zupy, następnie dodać do zupy. Po dodaniu pasty miso, zupę można podgrzewać, ale nie gotować. 
  • Zupę doprawić do smaku sosem sojowym.
  • Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem kilka minut. Makaron odcedzić na sicie, przełożyć do miseczek.
  • Następnie makaron zalać zupą, dodać grzyby shitake i kapustę pekińską. 
  • Miseczki z zupą udekorować dymką i paseczkami papryki.
Smacznego

poniedziałek, 17 lutego 2014

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa nie jest daniem na każde podniebienie;) Ma bardzo wyrazisty smak, szczególnie dzień po ugotowaniu, gdy składniki się ,,przegryzą". 
Jeśli ktoś jej jeszcze nie jadł, niech się nie obawia się wyraźnego, cebulowego smaku. Usmażona i ugotowana cebula daje zupie słodycz, to wino decyduje o jej wytrawnym charakterze. 




Składniki:
  • 7 dużych cebul (ok. 80 dkg)
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 dkg żółtego sera (cheddar)
  • bagietka
Przygotowanie:
  • Cebulę pokrojoną w cienkie piórka, podsmażyć na maśle do lekkiego zrumienienia ok. 20 minut.
  • Podsmażoną cebulę posypać mąką i jeszcze chwilę przesmażyć.
  • Następnie dodać bulion, wino, cukier, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zupę gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. 
  • Po zakończeniu gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Należy uważać z ilością soli, ponieważ dodatek wina nieco ,,myli smak" i można przesolić zupę
  • Bagietkę pokroić na kromki, opiec w piekarniku lub na patelni.
  • Ugotowaną zupę nalać do żaroodpornej miseczki, dodać listki tymianku. Na wierzch położyć 1-2  kromki bagietki, posypać obficie utartym cheddarem.
  • Miseczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, zapiekać ok. 5 min., aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Smacznego


czwartek, 13 lutego 2014

Korma z kurczakiem

Pomysł na tę potrawę zaczerpnęłam z książki Jamie'go Oliver'a ,,Każdy może gotować". Książkę zakupiłam na prezent dla Męża w nadziei, że zachęci się do gotowania. Książkę przejrzał (bez entuzjazmu) i nadal... nie gotuje... 
Dla zachęty postanowiłam sama coś ugotować i wybrałam jedną z najprostszych potraw z książki. 
Do niektórych przepisów autor dodaje gotowe sosy ze słoiczków i jeden z takich zakupiłam - sos Korma curry firmy Patak's. Stanowi on bazę potrawy, jest bardzo łagodnym curry, takim co to dzieciom też smakuje. Potrawa jest banalnie prosta, aromatyczna i smaczna. 
Od wielu lat nie używam gotowych sosów ani tych ze słoika, ani proszków z torebek. Jednak odstępstwo od tej zasady okazało się całkiem smaczne:) 
Curry podałam z ryżem gotowanym z kurkumą, czarną gorczycą, goździkami i cynamonem. O tym cudownym ryżu powstanie na pewno osobny wpis;)



Składniki:
  • 1 cała (podwójna) pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • puszka cieciorki (400 g)
  • 1 słoik sosu Korma curry (Patak's)
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • mały jogurt naturalny
  • 1 czerwone lub zielone chili
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Pierś z kurczaka pokroić w 2 cm kostkę, cebulę w plastry. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
  • Kurczaka, cebulę i imbir smażyć na maśle ok. 10 minut.
  • Dodać cieciorkę (odsączoną z zalewy), sos korma, mleko kokosowe, wodę, wiórki kokosowe, 1/2 płatków migdałów.
  • Sos powinien gotować się pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu ok. 30 minut. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolać troszkę wody.
  • Pod koniec gotowania doprawić potrawę solą.
  • Sos podać z ryżem, ozdobiony 1-2 łyżkami jogurtu, posiekanym chili oraz posypany płatkami migdałowymi i kolendrą.
Smacznego


poniedziałek, 10 lutego 2014

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami jest bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu ciastem. Idealnie pasuje na niedzielne popołudnie, leniwie celebrowane w rodzinnym gronie.



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 125 g masła
  • 2 duże jajka eko
  • 100 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 niepryskanej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciasta
  • bułka tarta do posypania formy
  • 4 twarde i kwaśne jabłka (np. szara reneta)
Przygotowanie:
  • Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
  • Następnie dodać do masy jajka, mleko i sól - ucierać do uzyskania gładkiej masy. 
  • Mąkę i proszek przesiać przez sito i dodać do pozostałych składników ciasta.
  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
  • Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, ponacinać w kratkę. Każdy kawałek jabłka zamoczyć w soku z cytryny.
  • Na wierzchu ciasta układać połówki jabłek, każdą polać sokiem z cytryny wymieszanym z cynamonem.
  • Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym.
  • Ciasto piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego

piątek, 7 lutego 2014

Sałatka krabowa z kawiorem

Kiedyś często kupowałam sałatkę pod nazwą ,,krabowa", ale od kiedy zaczęto dodawać do niej czosnek, już jej nie jem;) 
Dziś dzielę się przepisem, na moją wersję tej sałatki. Kawior znalazł się w niej na życzenie mojego syna, który mógłby żywić się wyłącznie paluszkami krabowymi i kawiorem.
Sałatka jest bardzo delikatna w smaku, z nutą kawiorową.


Składniki:
  • 100 g makaronu ryżowego nitki (1/2 opakowania)
  • 10 paluszków krabowych
  • 1-2 łyżki dowolnego kawioru
  • kilka gałązek koperku
  • szczypiorek z 1 dymki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron rozdrobnić (połamać), przełożyć do dużej miski, zalać wrzątkiem i pozostawić 5 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić na sicie i pozostawić do ostygnięcia.
  • Paluszki krabowe pokroić na 0,5 cm kawałki i skropić sokiem z cytryny.
  • Koperek i szczypiorek drobno pokroić i wymieszać z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym. Sałatkę lekko posolić.
  • Majonez wymieszać z kawiorem, następnie bardzo delikatnie wymieszać ze składnikami sałatki. 
  • Schłodzić w lodówce ok. godziny, aby smaki się zmieszały.

Z kawiorem należy obchodzić się bardzo delikatnie, ponieważ łatwo go rozgnieść przy intensywnym mieszaniu sałatki. Jest to istotne przy użyciu ciemnego kawioru, aby sałatka nie zmieniła koloru na szary, z powodu rozgniecionego kawioru;)

Smacznego

środa, 5 lutego 2014

Krem z pieczonych warzyw.

Krem z pieczonych warzyw można użyć na różne sposoby: jako dodatek do pieczywa, sosów lub sos do makaronu. Pieczenie sprawia, że warzywa karmelizują się, są słodkie i wyjątkowo smaczne.

Moje ulubione drugie śniadanie
Składniki:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, tymianek lub oregano - do smaku

Przygotowanie:
  • Warzywa obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę. 
  • Warzywa wyłożyć na blaszkę do pieczenia, posolić, oprószyć ziołami, polać olejem, następnie dokładnie wymieszać.
  • Dodać wodę i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec (ok. 25 min.) do czasu aż warzywa będą bardzo miękkie i zrumienione. 
  • Do upieczonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy i zmiksować na gładki krem. Jeśli będzie potrzeba przyprawić do smaku.
  • Krem z warzyw przełożyć do czystego, wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Smacznego 


wtorek, 4 lutego 2014

Zupa z soczewicy

Bardzo aromatyczna i sycącą zupa z soczewicy. W opisie przygotowania podałam sposób obgotowania soczewicy, aby zupa była lekkostrawna. 
Żeby potrawy z roślin strączkowych nie powodowały bólu brzucha, wystarczy dodać do nich odpowiednie przyprawy i trochę alg.



Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 szalotka
  • 10 cm pora
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów
  • 1 litr buliony drobiowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżeczki zielonej czubricy (można pominąć tą mieszankę przypraw)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 3 liście laurowe
  • 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 cm suszonej algi kombu
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Soczewicę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, pogotować chwilę aż na powierzchni wody utworzy się piana. Następnie soczewicę odcedzić na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą. 
  • Soczewicę ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą - czynność można powtórzyć. Wypłukanie powstającej nad soczewicą piany sprawia, że zupa jest łatwostrawna. Również w tym celu dodaje się do gotującej się zupy glony - w tym przypadku kombu.
  • Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, dodać do zupy oraz liście laurowe i kombu
  • Szalotkę i pora pokroić bardzo drobno, zrumienić na maśle klarowanym i dodać do zupy.
  • Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać bulion, koncentrat pomidorowy, czarnuszkę, czubricę i czosnek (drobno pokrojony). Gotować jeszcze 5 minut.
  • Aby zioła zachowały aromat należy je dodać po zakończeniu gotowania zupy i pozostawić garnek przykryty pokrywką kilka minut.
  • Dodać suszony tymianek, cząber, pieprz ziołowy, doprawić solą do smaku. 
  • Przed podaniem zupy wyjąć kombu.

Smacznego

piątek, 31 stycznia 2014

Mini pizza w trzech smakach.

Robiąc zakupy omyłkowo kupiłam spód do pizzy, zamiast ciasta francuskiego. O swojej pomyłce dowiedziałam się, gdy zaczęłam przygotowywać obiad. Planowałam upiec paszteciki z soczewicą, a ze spodu do pizzy raczej by nie wyszły;) Po szybkim przeglądzie lodówki, zdecydowałam zrobić pizzę. Nie miałam sosu pomidorowego, więc użyłam dobrego, esencjonalnego ketchupu. 
Musiałam zrobić 3 wersje pizzy, bo w mojej rodzinie każdy lubi inną. Mimo, że pizze przygotowane zostały z gotowego ciasta, były pyszne.



Mini pizza z tuńczykiem

Mini pizza z pepperoni

Mini pizza z oliwkami

Składniki na spody do pizzy: 
  • opakowanie ciasta do pizzy
  • ketchup (dodałam ketchup Fanex nr VII)
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • suszone oregano

Mini pizza wersja dziecięca:
  • czarne oliwki

Mini pizza wersja męska:
  • kiełbasa pepperoni
  • chilli

Mini pizza wersja damska:
  • tuńczyk (z puszki w sosie własnym)
  • czerwona cebula
  • czarne oliwki
  • chilli
  • kapary

Przygotowanie:
  • Z ciasta na pizzę wyciąć koła o średnicy 10 cm (w tym celu użyłam wykrawacza do pierogów).
  • Na każdy kawałku ciasta rozsmarować łyżeczkę ketchupu i posypać oregano. 
  • Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę sera rozłożyć na spodach do pizzy.
  • Rozłożyć pozostałe składniki pizzy, następnie posypać mini pizze pozostałą mozzarellą.
  • Ułożyć mini pizze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec ok. 12 minut w temp. 220 stopni.
Smacznego

środa, 29 stycznia 2014

Kluski leniwe na słodko.

Kluski leniwe to bardzo prosta potrawa, którą można podać na wiele sposobów, w zależności od upodobań. Leniwe przygotowane wg tego przepisu są miękkie i delikatne w smaku. Najczęściej podaję je polane masłem z bułką tartą, lekko posłodzone i oprószone cynamonem. Oczywiście takiej potrawie musi towarzyszyć jakaś witaminka - u mnie była to surówka z marchewki i melona.
Leniwe można podać w wersji mniej kalorycznej, polane jogurtem.
Bardzo lubię leniwe w wersji wytrawnej, z jogurtem, świeżymi ziołami i czosnkiem lub z karmelizowaną cebulką i kubkiem maślanki.
Kluski leniwe można odgrzewać w wodzie lub podsmażyć na patelni.

Kluski leniwe z surówką z marchewki i melona