Filety z kurczaka w sosie truflowym ze szparagami, są zaprzeczeniem tego, że w sprawie połączenia kurczaka i szparagów, powiedziano już wszystko.
Sos śmietanowy zmieniłam za sprawą pasty truflowej w nieziemsko pyszny dodatek do kurczaka i szparagów.
Ja jadam to danie bez dodatków, ale bardzo dobrze będzie smakować z makaronem lub ryżem.
Składniki:
- 600 g filetów z piersi kurczaka
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 duże ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g śmietany 18%
- 2 łyżeczki pasty truflowej
- 1/4 szkl. wody
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Filety z piersi kurczaka pokroić na 4 cm kostkę.
- Czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
- Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek, chwilę smażyć.
- Dodać pokrojonego fileta i obsmażyć mięso.
- Śmietanę zmieszać z wodą, pastą truflową, 2 dużymi szczyptami soli i dodać na patelnię.
- Gdy sos zagotuje się, dodać na wierzch pokrojone szparagi. Patelnię nakryć pokrywką, zmniejszyć grzanie pod patelnią i gotować 7-10 minut.
- Danie jest gotowe, gdy szparagi są miękkie.
- Przed podaniem doprawić danie solą, pieprzem i dodać listki tymianku.
Smacznego