Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym, to genialnie smakująca przystawka.
Wędzona ryba doskonale pasuje do jajek. Kwaśny korniszon i szczypiorek dopełniają smak.
Tylko 4 składniki a efekt godzien świątecznego stołu.
Wędzonego pstrąga łososiowego możesz zastąpić wędzonym łososiem.
Zamiast korniszonów lub wraz z nimi możesz użyć marynowanych oliwek, kaparów, grzybków marynowanych.
Jeśli zostanie Ci kilka faszerowanych jajek, to możesz wykorzystać je do zrobienia kanapek. wystarczy posiekać grubo jajka wraz z wędzoną rybą, dodać odrobinę majonezu i powstanie coś w stylu pasty jajecznej.
Składniki:
- 5 jajek ekologicznych
- 100 g wędzonego pstrąga łososiowego
- 5 mini korniszonków
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo, ja gotuję przez 7 minut od momentu zagotowania wody.
- Ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół.
- Wędzonego pstrąga łososiowego pokroić na cienkie paseczki, można również posiekać jak tatara. Ułożyć ok. 1 łyżkę pokrojonej ryby na połówkach jajek.
- Na wierzch położyć pół korniszona i posypać siekanym szczypiorkiem.
Smacznego