Staram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania.
Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów).
Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia.
Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy.