Kopytka z sosem pomidorowym choć znane i lubiane nie są często razem podawane.
Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi.
Sos pomidorowy ugotowany w domu jest o wiele smaczniejszy niż sos ze słoika. Można go przyprawić ziołami, czosnkiem, pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów i zagęstników.
Kopytka, to klasyka kuchni domowej, należy je robić z ziemniaków, które są całkowicie wystudzone i dokładnie ugniecione. Im mniej doda się do nich mąki, tym bardzie gładkie i delikatne będą.
Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż na jeden obiad. Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom.
sobota, 14 października 2017
sobota, 30 września 2017
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym.
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym to bardzo smaczne danie. Nie wymaga ono również zbyt dużo zachodu i pracy.
Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie.
Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem.
Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie.
Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem.
poniedziałek, 25 września 2017
Maślaki, obierać ze skórki, czy nie?
Maślaki, obierać ze skórki, czy nie? Dziś zadano takie pytanie pod jednym z moich przepisów na grzyby. Myślę, że warto poruszyć tą kwestię.
Zbieramy teraz duże ilości grzybów - całe kosze, a niektórzy nawet całe bagażniki.
Zbieramy teraz duże ilości grzybów - całe kosze, a niektórzy nawet całe bagażniki.
poniedziałek, 18 września 2017
Kotlety z grzybów.
Kotlety ze świeżych grzybów są czymś pośrednim między kotletami z mięsa, a kotletami warzywnymi.
W smaku są trochę mięsne, ponieważ grzyby mają mnóstwo smaku umami, czyli tzw. smaku mięsnego. Dlatego przypadną do gustu zagorzałym mięsożercom, którzy nie tkną kotletów jarskich.
Do przygotowania kotletów z grzybów można wykorzystać grzyby, które nie nadają się do suszenia czy marynowania. Ich uroda czy wielkość nie mają znaczenia, w końcu zostaną posiekane i usmażone.
Te kotlety są świetną propozycją obiadową lub lunchową, gdy uwielbiasz grzyby, nie jesz mięsa lub chcesz spróbować czegoś nowego.
piątek, 15 września 2017
Pyszne ciasto ze śliwkami.
Ciasto ze śliwkami jest pyszne i baaaardzo łatwe w przygotowaniu. Nie trzeba mieć doświadczenia w pieczeniu, aby je upiec. Wystarczy dokładnie wymieszać i utrzeć podane składniki a na koniec udekorować wierzch ciasta połówkami śliwek. Po 15 minutach ciasto gotowe jest do pieczenia.
Ciasto ze śliwkami jest dosyć słodkie i puszyste. Doskonale smakuje z herbatą na deser po niedzielnym obiedzie.
Ciasto ze śliwkami jest dosyć słodkie i puszyste. Doskonale smakuje z herbatą na deser po niedzielnym obiedzie.
sobota, 9 września 2017
Potrawka z kurczakiem, ziemniakami i grzybami.
Potrawka z kurczakiem, ziemniakami i grzybami, to danie jednogarnkowe.
Z powodzeniem wystarczy za całe drugie danie na obiad. Dzięki dodatkowi ziemniaków jest naprawdę sycącą potrawą.
Potrawka jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie świeżych grzybów, szczególnie gdy mamy na klęskę ich urodzaju.
niedziela, 3 września 2017
Ciasto drożdżowe z jagodami.
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, to kwintesencja smaku lata. Piekę je tylko w sezonie na jagody. Mrożone jagody nie nadają się do tego ciasta.
Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody.
To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością.
Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi rządzi się ciasto drożdżowe.
Jeśli będziesz je znać, drożdżowe zawsze się uda:
Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody.
To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością.
Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi rządzi się ciasto drożdżowe.
Jeśli będziesz je znać, drożdżowe zawsze się uda:
- mleko powinno być letnie, gorące ,,zabije" drożdże,
- roztopione masło należy wystudzić (z powodu jak wyżej),
- ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, pod przykryciem, zimno lub przeciągi źle wpływają na drożdże,
- warstwa owoców na cieście nie powinna być gruba, aby nie powstał zakalec.
poniedziałek, 21 sierpnia 2017
Zupa szpinakowa.Odchudzamy.
Szpinakowa jest przyjemnie lekką, smaczną i łatwą w przygotowaniu zupą. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut gotowania.
Zupa ma delikatnie warzywny smak i można zjeść jej dużą ilośći nie czuć się objedzonym.
Zupa ma delikatnie warzywny smak i można zjeść jej dużą ilośći nie czuć się objedzonym.
poniedziałek, 14 sierpnia 2017
Kiszone papryki lekko pikantne.
Kiszone papryki, to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Dotąd kupowałam takie papryki w warzywniaku, były kiszone w całości i faszerowane kapustą. Jednak niezbyt mi smakowały.
Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie ogórków i cukinii. Papryki udały się doskonale. Będą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa.
Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów można pominac dodatek chilli.
Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie ogórków i cukinii. Papryki udały się doskonale. Będą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa.
Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów można pominac dodatek chilli.
wtorek, 1 sierpnia 2017
Malinówka. Nalewka malinowa.
Bardzo lubię nalewki, z rodzinnego domu wyniosłam w tradycję ich wyrobu. Mój Tata zawsze ma w barku kilka różnych nalewek własnej produkcji.
Malinówka, jest bardzo smaczną i aromatyczną nalewką o pięknym kolorze. Przygotowuje się ją dosyć szybko - jak na nalewkę - 3 tygodnie. Po tym czasie już dobrze smakuje, ale im dłużej stoi już gotowa nalewka, tym jest lepsza.
Na blogu znajdziecie przepis, który dostałam od Taty, na wyśmienitą pigwówkę (kliknij tutaj).
Malinówka, jest bardzo smaczną i aromatyczną nalewką o pięknym kolorze. Przygotowuje się ją dosyć szybko - jak na nalewkę - 3 tygodnie. Po tym czasie już dobrze smakuje, ale im dłużej stoi już gotowa nalewka, tym jest lepsza.
Na blogu znajdziecie przepis, który dostałam od Taty, na wyśmienitą pigwówkę (kliknij tutaj).
Subskrybuj:
Posty (Atom)