wtorek, 14 stycznia 2020

Pierogi pełnoziarniste z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami.

Pierogi pełnoziarniste z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami będą smakować osobom lubiącym wyrazisty, orzechowy smak kaszy gryczanej.
Ciasto na pierogi zrobiłam w zdrowszej wersji, bo z mąki pełnoziarnistej i gryczanej. Takie ciasto nie należy rozwałkowywać zbyt cienko, bo pierogi wypełnione farszem łatwo się rozrywają.
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy gryczanej i pieczarek, to zestaw składników tradycyjnie świetnie sprawdzających się do wypełnienia pierogów.


Składniki farszu:
  • 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g chudego wędzonego boczku
  • sól, pieprz czarny mielony, sos sojowy, majeranek  - do smaku
  • olej do smażenia

Składniki ciasta na pierogi:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 i 1/3 szkl. gorącej wody (wrzątek)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju lub masła

Przygotowanie farszu:
  • Boczek pokroić drobno i zrumienić na suchej patelni.
  • Kapustę drobno posiekać, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedzić na sicie.
  • Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oleju, następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu, aż odparuje woda z pieczarek. 
  • Następnie dodać na patelnię ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną, zrumieniony boczek i ugotowaną kaszę gryczaną. Podsmażyć przez kilka minut, tak żeby składniki się połączyły, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku. Smak farszu powinien być, mocniejszy, wręcz trochę przesadzony, ponieważ ciasto na pierogi ma wyrazisty smak.

Przygotowanie pierogów:

  • Mąki wymieszać z solą i zalać wrzątkiem, wymieszać widelcem, żeby się nie oparzyć. Po chwili jak ciasto lekko przestygnie dodać olej. Zagniatać ciasto podsypując małymi porcjami mąki pszennej, aż będzie dobrze odchodziło od ścianek miski. Miskę nakryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto na ok. 15 minut. W tym czasie można zacząć podgrzewać (w dużym garnku) osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju.
  • Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki ciasta i nakładać zimny farsz. Ciasto jest na tyle wilgotne, że nie trzeba zwilżać brzegów pierogów, aby je skleić.
  • Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą wodę, ale uwaga woda nie powinna wrzeć, wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. 
  • Pierogi podaję ze zrumienioną cebulką.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz